• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Problem ze start stopem i tempomatem

Artur87

Nowy
Auto
Giulietta
Kupiłem giuliette kilka tygodni temu pojechałem do mechanika który skasował błąd ale dalej się to pojawia wykrzyknik w kółku nie wiem czy to ma coś wspólnego ale ostatnio było wymieniane sprzęgło z wysprzeglikiem dziękuję za wszelkie informacje

Czerwony?
Płyn hamulcowy sprawdzałeś?

Wykrzyknik jest w tym kółku od start stopu na ekranie komputera pomarańczowy20354011_1405816156169828_1564597183_o.jpg

Ostatnia edycja:
Start stop zawsze sie dezaktywuje przy wystapieniu bledu i checkengine. Tak samo jak dna.

I przy tym nie działa też tempomat ? A mogę sprawdzić jakoś czemu to się dzieje ? Jaki jest tego powód

Tempomat dziala. Moze to z nim jest problem i on wyrzuca blad przez ktory wszystko sie blokuje. Sprawdzic mozna jak sie ma kabel i kompa, lub elm i apke na tel.

Elm nie wyświetlił mi żadnego błędu ale spróbuję go podpiąć jak będę miał znów wykrzyknik bo po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko jest ok na jakiś czas aż znów się nie pojawi po kilkunastu km

Jeżeli przy aktywnym błędzie nie działa tempomat i s&s to może to być problem z czujnikiem pedału hamulca. Prawdopodobne, jeżeli było coś grzebane przy wysprzęgliku (pedałach).

Moze byc tez czujnik zapoetego biegu jak i wszystkie czujniki zwiazane z ss [emoji14]

Wysprzeglik był wymieniany razem że sprzeglem bo wysprzeglik się zepsuł i płyn hamulcowy zalal sprzęgło więc musieli całe sprzeglo wymienic

Ostatnia edycja:
Giulietta TTTM nigdy nie naładowany w 100% akumulator. Naładuj porządnie zewnetrzna ładowarką elektroniczną( przystosowana do AGM lub żelowych) i wtedy sprawdź. Ew. wymień na porządne aku. Tempomat plus SS - razem oznacza słabe aku.

Czy autorowi tematu udało się rozwiązać problem?
Mam podobną przypadłość w swojej Julce. Do tej pory nie miałem żadnych wyskakujących kontrolek podczas jazdy (pomijając dezaktywację S&S - słabszy aku/fabryczny, co do tej pory ignorowałem [odpala poprawnie / tester wykazał ok. 60% żywotności]). W ubiegłym tygodniu, w drodze na Chorwację, po przejechaniu jakichś 600km ujawnił się problem z aktywacją tempomatu (brak kontrolki i reakcji manetki), systemem S&S (brak reakcji na przycisk) oraz dezaktywacją DNA + wykrzyknik na zestawie wskaźników. Zatrzymałem się, podpiąłem ELM i aplikację TorquePRO by sprawdzić co w trawie piszczy - czysto w rejestrze. Po ponownym odpaleniu komunikat zniknął. Po przejechaniu kolejnych ~300km powrócił. W drodze powrotnej sytuacja także się powtórzyła kilkukrotnie.

Cóż to może oznaczać? Moc jest, silnik pracuje prawidłowo, płyny są ok... Co najdziwniejsze to brak błędów, choć spróbuję jeszcze jutro podpiąć się przez MES. Może on coś zapamiętał :confused:

Kupiłem giuliette kilka tygodni temu pojechałem do mechanika który skasował błąd ale dalej się to pojawia wykrzyknik w kółku nie wiem czy to ma coś wspólnego ale ostatnio było wymieniane sprzęgło z wysprzeglikiem dziękuję za wszelkie informacje
Miałem ten błąd po powrocie z tygodniowego urlopu. Akumulator był słaby, pojeździłem autem 1 dzień, akumulator się naładował i błąd zniknął

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót