• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Problem ze sprzęgłem/dwumasą ??

animo

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB 170 KM
Cześć,
Posiadam Julkę z silnikiem 1.4 MA 170 KM (w gazie ale to nie w tym problem :D) z 2010 roku.
Od jakiegoś czasu pojawiło się metaliczne stukanie wydobywające się z okolic skrzyni biegów na biegu jałowym. Po wciśnięciu sprzęgła dźwięk ustaje.
Ostatnimi czasy został wymieniony wysprzęglik ze względu na fakt, że pojawiła się nieszczelność i uciekał płyn. Ów nieszczęsny dźwięk był przed wymianą wysprzęglika jak i po.
Przeszukałem forum w poszukiwaniu podobnego problemu i szczerze to średnio wiadomo o co chodzi.
Nie chciałbym wymienić sprzęgła, koła dwumasowego i skrzyni żeby dźwięk ustał. Chociaż zakładam, że skrzynia nadawałaby się do regeneracji ze względu na ciężko wchodzący bieg 1, bardzo rzadko 2 i czasem wsteczny (ale to raczej problem z synchronizatorami) - z tym idzie żyć.
Proszę Was o pomoc bo ręce opadają :( Mechanik jak usłyszał to bez zaglądania "to na pewno dwumasa", więc nieważne czy to coś innego on w pierwszej kolejności właśnie to będzie chciał wymienić.
Jak zdiagnozować co to może być ???

Mogą być łożyska w skrzyni. Bez sprzęgła walek wejsciowy sie kreci i hałasuje, po wysprzegleniu staje, przez co hałas znika. Sprawdź poziom oleju na start.

Wysłane z mojego URSUSa C-360 3P

Mogą być łożyska w skrzyni. Bez sprzęgła walek wejsciowy sie kreci i hałasuje, po wysprzegleniu staje, przez co hałas znika. Sprawdź poziom oleju na start.

Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni ? W 147 w 1.9 był chyba bagnecik z tego co pamiętam. Tutaj chyba go nie ma, jest tylko korek spustowy i korek do zalewania. Chyba że się mylę.

Zlać i zmierzyć, wlac spowrotem, ew dolać.

"Literatura" podaje że 1,7 l , ja jak remontowałem swoją skrzynie to właściciel z warsztatu w którym to robiłem od razu powiedział że oleju nalać na max 2,3 litra. Generalnie to 2 l Tuteli 75W i 250 ml. Archoil 9100. Tyle mam obecnie wlane.

Amortyzatory
Powrót