Problem ze skrzynią

Xwerkax

Nowy
Auto
Alfa Romeo giulietta 2013 2.0 jtdm 170 km skrzynia TCT
Hej, mam problem ze swoją Alfą Romeo Giulietta 2.0 jtdm skrzynia TCT i chciałam opisać całą sytuację, może ktoś miał coś podobnego i byłby w stanie pomóc.
Auto trafiło do warsztatu 16 kwietnia na wymianę sprzęgieł (skrzynia TCT). Według mechanika sprzęgła były mocno zużyte i zostały wymienione. Problem zaczął się wcześniej po wymianie oleju w skrzyni – wtedy nie dało się przeprowadzić kalibracji i zaczęła migać kontrolka skrzyni błąd na kompie „sprzęgło moment obrotowy wyjściowy. Błąd wewnętrzny P2909”.

Po wymianie sprzęgieł:
* mechanicznie skrzynia podobno jest ok
* biegi wchodzą i auto jeździ normalnie
* nie ma aktualnie błędów w komputerze
* ale NIE DA SIĘ przeprowadzić kalibracji/adaptacji
* nadal miga kontrolka skrzyni (czerwona)

Warsztat sprawdzał:
* sprzęgła (wymienione)
* mechatronikę / robota
* podmieniany był sterownik
* konsultowali też inne serwisy

Auto podobno normalnie jeździ, ale kontrolka nadal miga i nie da się dokończyć adaptacji.

Szukam opinii — czy ktoś miał sytuację, że TCT jeździ normalnie, ale nie przechodzi adaptacji i świeci kontrolka? Co finalnie było przyczyną?

rozgrzałeś skrzynię i sprzęgła do kalibracji?
MES z tego co pamiętam nie podaje momentu włączenia biegu... a położenie parking czasem znaczy nautral..
zawsze kombinuję z tym i nigdy nie mogę zapamiętać:) - w każdym razie da się .
kalibracja sprzęgieł to pierwsza rzecz do zrobienia... jesli mają złe wartości to szybko będziesz musiał znów wymieniac

rozgrzałeś skrzynię i sprzęgła do kalibracji?
MES z tego co pamiętam nie podaje momentu włączenia biegu... a położenie parking czasem znaczy nautral..
zawsze kombinuję z tym i nigdy nie mogę zapamiętać:) - w każdym razie da się .
kalibracja sprzęgieł to pierwsza rzecz do zrobienia... jesli mają złe wartości to szybko będziesz musiał znów wymieniac
Wydaje mi się, że doświadczony w tych samochodach warsztat raczej wie o takich podstawach przy TCT 😅 Podobno robili kalibrację wielokrotnie, sprawdzali mechatronikę, nawet podmieniali sterownik i dalej nie chce przejść mimo że auto normalnie jeździ i nie ma błędów. Dlatego już sama nie wiem co o tym myśleć

wie albo nie wie.... nie wszystko launch podpowie:). a tak na serio - dałbym komuś kto ogarnia włoskie skrzynie (mechanik nie może oddać skrzyni bez kalibracji sprzęgła - na jakiej podstawie ustawia odległości od tarcz i oddaje klientowi....? naprawa nie jest moim zdaniem skonczona.
inne pytania: czy odpowietrzony był akumulator ciśnienia ... jakie ciśnienie podaje pompa?. jeśli jest czerwony bład skrzyni to przecież widać na interfejsie jaki jest kod ....

wie albo nie wie.... nie wszystko launch podpowie:). a tak na serio - dałbym komuś kto ogarnia włoskie skrzynie (mechanik nie może oddać skrzyni bez kalibracji sprzęgła - na jakiej podstawie ustawia odległości od tarcz i oddaje klientowi....? naprawa nie jest moim zdaniem skonczona.
inne pytania: czy odpowietrzony był akumulator ciśnienia ... jakie ciśnienie podaje pompa?. jeśli jest czerwony bład skrzyni to przecież widać na interfejsie jaki jest kod ....
No właśnie mnie też to wszystko dziwi 😅 i to jest mechanik który właśnie ogarnia włoskie skrzynie, także ten :) Mechanik twierdzi, że obecnie żadnych błędów już nie ma, auto normalnie jeździ, biegi wchodzą, parametry sprzęgieł podobno też są okej, tylko sama kalibracja nie chce się zakończyć i dalej miga czerwona kontrolka skrzyni. Dlatego już sama zgłupiałam od tych wszystkich informacji.

Wymieniałem u siebie sprzęgła, żadnych błędów nie mam, kontrolka nie mruga, kalibracje wszystkie przeszły. Tam trzeba przede wszystkim odpowietrzyć układ i z tego co kojarzę dwie kalibracje zrobić. Do kalibracji muszą być spełnione warunki temperatur silnika, oleju w skrzyni oraz sprzęgieł. Nie może być błędów silnika. A pomiędzy tymi procedurami trzeba wyłączyć zapłon, odczekać 30sekund

Wymieniałem u siebie sprzęgła, żadnych błędów nie mam, kontrolka nie mruga, kalibracje wszystkie przeszły. Tam trzeba przede wszystkim odpowietrzyć układ i z tego co kojarzę dwie kalibracje zrobić. Do kalibracji muszą być spełnione warunki temperatur silnika, oleju w skrzyni oraz sprzęgieł. Nie może być błędów silnika. A pomiędzy tymi procedurami trzeba wyłączyć zapłon, odczekać 30sekund
Ale to nie był przypadkowy warsztat tylko ktoś kto robi Alfy i wymienia sprzęgła TCT, więc zakładam że takie podstawy jak odpowietrzenie czy warunki do kalibracji raczej ogarniają. Tym bardziej że podobno kilka razy próbowali robić adaptację i dalej nie chce przejść mimo braku błędów i normalnej jazdy auta 🤷🏼‍♀️

Musisz podpytać, jak i czym robi tę kalibrację. Generalnie sprawna skrzynia skalibruje się bezproblemowo.

Amortyzatory
Powrót