[159] problem ze skrzynią q-tronic

marekkas

Nowy
Auto
AR 159 Q-Tronic
Witam.
Posiadam 159 jtdm z q-tronic z 2007 roku.
Po 100 000 totalnie bezawaryjnej jazdy, pojawił się problem ze skrzynią.
W skrócie ten problem polega na "przeciąganiu" i mocnym szarpaniu przy zmianie z 2 na 3 bieg.
W ASO czarują i opowiadają bzdury.
Czy ma ktoś pomysł jak i gdzie ten problem rozwiązać???

Obawiam się o kompetencje ASO w zakresie napraw i diagnostyki skrzyń AF-40 ale jeśli ktoś faktycznie spotkał się w ASO z mechanikami, którzy mają wiedzę i sprzęt do napraw to proszę się nie krępować i pisać.

typowe ASO, najlepiej pewnie gdybyś sam sobie zdiagnozował i pokazał potem palcem co trzeba wymienić...szlag człowieka trafia.Ja miałem kiedyś selespeeda i zachowywali się podobnie (bo im komputerek niczego nie podpowiedział)
W selespeedzie zacinała się pompka - wystarczyło założyć nową.Nie wiem jak działa q-tronic, może wystarczy kalibracja, albo to kwestia sprzęgła - może jest do wymiany- choć przy takim przebiegu (o ile wiarygodny) raczej mało prawdopodobne...nie pomogę za bardzo ...ale powodzenia kolego....

Nie ma porównania do selespeed'a bo to nie była normalna skrzynia automatyczna, AF40 to japońska skrzynia automatyczna bardzo popularna w wyrobach GM. Mnie to wygląda na elektrozawory, które są zmorą tych skrzyń... U mnie sporadycznie zdarza się, że pomiędzy 2-3 wzrastają obroty i gwałtownie wbija 3 - przebieg 160tys.

Witam.
Posiadam 159 jtdm z q-tronic z 2007 roku.
Po 100 000 totalnie bezawaryjnej jazdy, pojawił się problem ze skrzynią.
W skrócie ten problem polega na "przeciąganiu" i mocnym szarpaniu przy zmianie z 2 na 3 bieg.
W ASO czarują i opowiadają bzdury.
Czy ma ktoś pomysł jak i gdzie ten problem rozwiązać???

Rozumiem ,że ASO już na starcie wykluczyło błędy w oprogramowaniu q-tronica ??

tak, twierdzą że komputer nie pokazuje żadnych błędów

dzięki za podpowiedzi, szczególnie dla aro_1977 i raftera
padł sterownik, po wymianie hula jak nowa
pzdr

Cieszę się, że tylko to :) choć i tak tanio pewnie nie było.
Gdzie robiłeś? Prywatnie ściągałeś cały blok czy wszystko mechanik załatwił?

niestety padłem na parę złotych, ale gdybym jeszcze trochę z tym pojeździł, zakatowałbym skrzynkę i byłbym wtedy w bardzo głębokiej dupie
robiłem w (wydaje się profesjonalnym) warsztacie pod wawą

Amortyzatory
Powrót