• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

problem z zawieszeniem

amber24

Nowy
Auto
alfa romeo 147 1.9 JTD
witam mam ar 147 i duże problemy z zawieszeniem
Wszystko się tłucze,gdy jadę z małą prędkością i droga jest delikatnie pofałdowana wszystko się tłucze jakby tam luźno latało.
Nie potrafie tego opisać .
Tłuczenie i stukoty wydobywają się zarówno z przodu jak i z tyłu ,chodz z tyłu znacznie głośniej,
Co należy wymienić i może znacie namiar na kogoś kto ma do sprzedania takie części,mogą być również używane.
Pozdrawiam

Że tak zapytam a jaki stan wahaczy, łączników stabilizatora czy np. drążka stabilizacji ??? Sprawdzone chodziaż zawieszenie pod tym względem :confused:

[QUOTE="Greciu, post: 948300, member: 3645"]Że tak zapytam a jaki stan wahaczy, łączników stabilizatora czy

no właśnie nie wiem jak to sprawdzić,wszystko jest na miejcu ale czy zniszczone czy nie to nie mam pojecia .chyba przydałoby sier powymieniać kompletne zawieszenie .
co o tym myślisz?

no właśnie nie wiem jak to sprawdzić,wszystko jest na miejcu ale czy zniszczone czy nie to nie mam pojecia .chyba przydałoby sier powymieniać kompletne zawieszenie .
co o tym myślisz?

Witam

Z Twoich postów wynika kilka rzeczy :

1. NA PEWNO sam nic nie naprawiaj :)
2. Na pewno nie wymieniaj jak leci wszystkiego (chyba, że cierpisz na chwilowy nadmiar gotówki)
3. Jedź na stację diagnostyczną i tam sprawdzisz podstawy - drążki, końcówki drążka, wahacze
4. Zleć ich wymianę zaufanemu mechanikowi - na forum polecimy Ci kogoś z Twoich okolic.
5. Nie używaj do wymiany Części QAP (pot. Kupy) FAST i HART...tudzież innych wynalazków zawieszeniopodobnych. (Mi kiedyś ktoś założył fasty = po 20 tys km ich NIE MA...prawie wcale (silentblocków)

:)

hehe aż tak zle to ze mną nie jest ale faktycznie akurat na tym to sie nie znam:)hmmm tzn. wymienić raczej wymienie ale ocenić czy jest zepsute czy też nie ,nie potrafie:)
na stacji kontroli to powiedzą żebym pół auta wymienił:) wtedy dopiero bede musiał zabulić:)

- - - Updated - - -

a może ktoś napisać jak sprawdzać stan zawieszenia ? na co zwracać uwage w przypadku np. wahaczy ,czy też stabilizatorów

hehe aż tak zle to ze mną nie jest ale faktycznie akurat na tym to sie nie znam:)hmmm tzn. wymienić raczej wymienie ale ocenić czy jest zepsute czy też nie ,nie potrafie:)
na stacji kontroli to powiedzą żebym pół auta wymienił:) wtedy dopiero bede musiał zabulić:)

- - - Updated - - -

a może ktoś napisać jak sprawdzać stan zawieszenia ? na co zwracać uwage w przypadku np. wahaczy ,czy też stabilizatorów

Uparta z Ciebie bestyja :)

Poważnie jedź na szarpaki :)

Objawy ?
  • Stuki, luzy na kołach widoczne podczas skręcania (wahacz górny wręcz się przesuwa)
  • Skrzypienie , dudnienie na nierównościach
  • Gdy zajrzysz pod auto często silentblocki są wizualnie wybite (gdy jest już mocny luz)
  • Koła mają bicie wzdłużne (poziome)
  • Ale to magia i okultystyka....auto do góry i oglądać , a wcześniej szarpaki na diagnostyce :)

Na bank będziesz miał do wymiany łączniki stabilizatora. Jak mówisz, że wszystko się tłucze non stop i lata jak chce to łączniki na pewno też. Bardzo prawdopodobne, że górne wahacze będziesz miał też do wymiany. Ale to nikt Ci nie powie jak nie pojedziesz sprawdzić gdzie są luzy do fachowca.

Gorne wachacze latwo sprawdzic na postoju, chwyc na uchwyt w ktory wchodzi sworzen wachacza i mocno poruszac w przod auta i w tyl - powinno byc sztywno, jak bedzie taki stuk - puk, puk to masz tuleje do wymiany, poruszaj wachaczem gornyw gore i dol mozna wyczuc luz - to luz na sworzniu, jak jedziesz i jedno kolo idzie w dol/gore i wtedy slyszysz stuk puk to pewnie guma sztabilizatorka. Ja tak u siebie wyczuwam.

dzięki za pomoc .
sytuacja z moim autkiem nie była taka tragiczna jakby sie wydawało .
ta aluminiowa osłonka rury wydechowej oberwała sie i to tak klekotało:)
a ja już zawieszenie chciałem wymieniać:)

Tak to czasami bywa, wskazówki będziesz miał na przyszłość- oby jak najdalszą :)

Amortyzatory
Powrót