[159] Problem z wyjęciem kluczyka

Auto
Alfa Romeo 159 2.4 jtdm
Witam.Dziś kilka razy nie mogłem wyciągnąć kluczyka po zgaszeniu silnika.Skrzynie ustawiam w pozycji P ale stacyjka go nie puszcza oraz występuje sygnał dzwiękowy i sygnalizuje pozycje P w skrzyni.Tak jakby autko nie widziało czy jest pozycja P.Dopiero po kilku włączeniach i wyłączeniach udaje mi się wyjąć kluczyk.MA ktoś jakieś pomysły? Szukać w elektronice skrzyni czy raczej to wina czegoś innego?

Sprawdź bezpieczniki, kiedyś przy grzebaniu w radio spalił mi się bezpiecznik od ABS i poza brakiem prędkościomierza, błedami na desce miałem właśnie też przycinającą się stacyjkę, musiałem po kilka razy włączyć i wyłączyć zapłon by blokada się zwolniła żebym mógł wyciągnąć kluczyk.

Ogólnie wygląda to tak. Niby widzi ustawienie P ale po wyłączeniu sygnalizuje tą pozycje,że nie jest ok.Identyczny sygnał daje jak zostawie autko na D po zgaszeniu autka i dopiero po wrzuceniu P stacyjka puszczała.Skrzynia na P blokuje koła itp.
ps.check engine pali sie bo jest zaslepiony egr.

Nagrałem filmik ;)

Od kiedy zaslepienie EGR skutkuje permanentnym swieceniem sie kontrolki Check Engine? Jedz do kogos kto wie jak poprawnie zaslepic i wyciac EGR z systemu.

Dokladnie.Najbardziej lubie osoby,ktore swoimi odpowiedziami nie wnosza nic do tematu. Ogolnie stacyjka puszcza tylko w momencie kiedy "pykne" rozrusznikiem i sama wypluje kluczyk.Nie wiem czemu sygnalizuje pozycje P i interlock nie puszcza.Stacyjka rozebrana ale wydaje sie byc ok..

Majkel a nie wydaje się Tobie że oba Twoje problemy są ze sobą powiązane? Brak manualnej zmiany biegów i to.

Wlasnie mialem o tym pisac :) ta plytka od ktorej oderwana jest kostka ma na pinach oznaczenie skrzyni czyli +- P oraz a/m.Moze zle to polutowalem.Postaram sie raz jeszcze jak nie to zamowie wybierak z allegro :/

Niestety jakbym nie polutowal to i tak nie dziala.Ciekawe tylko czy wybierak jest taki sam w 1.9 jak w 2.4 bo na allegro jest do 1.9 za 150zl do 2.4 juz 350 :/ a potrzebuje tylko ta plytke..

Ogolnie temat do zamkniecia.Winna jest plytka bo juz odblokowuje sie stacyjka.Niestety nie ma opcji manualnej ale zamowie nowa plytke ;) dzieki Panowie !

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się że są różne te płytki w 1.9 a 2.4 . W 1.9 nie masz trybu sport/winter.

Odświeżam temat, kupiłem drugi wybierak,wymieniłem płytkę ale niestety dalej problem z brakiem opcji MANUAL oraz nie wypluwa kluczyka :/ jakieś pomysły? Po podłączeniu nowej płytki czasem po odpaleniu wskakuje bieg 1 po czym po chwili znowu D. Ewidentnie problem z elektryką ale co mogło sie zesra* ? Może ta elektronika w obudowie wybieraka?Bo po wymianie wszystko wróciło do stanu z przed wymiany. Za pierwszym razem zanim odpięła się kostka od płytki,wariowały biegi tzn.sam załączał się manual ale wystarczyło lekko poruszyć lewarkiem zeby znowu był D. Może linka ma luz ? sam juz nie wiem..

Ostatnia edycja:
Odświeżam temat, kupiłem drugi wybierak,wymieniłem płytkę ale niestety dalej problem z brakiem opcji MANUAL oraz nie wypluwa kluczyka :/ jakieś pomysły? Po podłączeniu nowej płytki czasem po odpaleniu wskakuje bieg 1 po czym po chwili znowu D. Ewidentnie problem z elektryką ale co mogło sie zesra* ? Może ta elektronika w obudowie wybieraka?Bo po wymianie wszystko wróciło do stanu z przed wymiany. Za pierwszym razem zanim odpięła się kostka od płytki,wariowały biegi tzn.sam załączał się manual ale wystarczyło lekko poruszyć lewarkiem zeby znowu był D. Może linka ma luz ? sam juz nie wiem..

Jak rozwiązałeś problem? Mam ten sam ból...

Jak rozwiązałeś problem? Mam ten sam ból...

Z przyczynami blokady kluczyka nie pomogę (niestety czasami też mi się zdarza, w szczególności przy akompaniamencie błędów vdc, abs, hh), ale ułatwić jego wyjmowanie już tak.

Wystarczy wyjąć grot i wsadzić go do otworu w lewym górnym rogu stacyjki - wtedy obudowa kluczyka zawsze zostaje zwolniona.

pzdr

Cześć, w tym tygodniu w mojej 159 1.9 JTDM 16V z Qtronic objawił się identyczny problem. Po odpaleniu i przesunięciu na D na krótki czas włącza się tryb ręczny, po przesunięciu na P nie da się zgasić i wyjąć kluczyka. Czy przez przez te kilka lat udało się może komuś usunąć taką awarię?

Mam ten sam problem, u mnie nawet zmiana lewarka nie pomogła... Podobno elektryk też jakiś moduł regenerowal ale po jego regeneracji jest jeszcze gorzej.

W ostatnim czasie problem udało się rozwiązać. W moim przypadku należało wymienić linkę oraz wybierak do skrzyni biegów. Od czasu wymiany pół roku temu ze skrzynią nie ma żadnych problemów.

Amortyzatory
Powrót