• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Problem z wycieraczką - tył

aivon

Nowy
Auto
Alfa romeo giulietta
Witam

Mam problem z działaniem tylniej wycieraczki, nagle przestała działać. Tj. po przekręceniu przełącznika w manetce obok kierownicy nie uruchamia się wycieraczka. Nic nie słychać - ani nie macha wycieraczka, ani silniczka nie słychać. Kolega sprawdzał i mówił że podłączył się bezpośrednio pod nią i silniczek działa. Mówił że wina może być kabelków, elektryki. Proszę o pomoc jak rozebrać tylną klapę lub gdzie należy co posprawdzać by wyeliminować problem? Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Iwona

Ostatnia edycja:
Witam

Mam problem z działaniem tylniej wycieraczki, nagle przestała działać. Tj. po przekręceniu przełącznika w manetce obok kierownicy nie uruchamia się wycieraczka. Nic nie słychać - ani nie macha wycieraczka, ani silniczka nie słychać. Kolega sprawdzał i mówił że podłączył się bezpośrednio pod nią i silniczek działa. Mówił że wina może być kabelków, elektryki. Proszę o pomoc jak rozebrać tylną klapę lub gdzie należy co posprawdzać by wyeliminować problem? Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Iwona

Głupia sprawa, ale lepiej napisać - wiesz, że żeby działała tylna wycieraczka, to najpierw musisz użyć przedniej? :)

w trybie manualnym nie musi :)

no właśnie ;) tylna działa albo poprzez przekręcenie włącznika na manetce niezależnie od czujnika deszczu lub przy włączony trybie auto jeśli pada deszcz rozpoznawany przez czujnik i wrzucimy wsteczny

Problem rozwiązany, okazało się się nie ma uziemienia. Kabel gdzieś uszkodzony, nie widać gołym okiem. Wzięłam uziemienie z podgrzewania tylnej szyby i działa.

Problem rozwiązany, okazało się się nie ma uziemienia. Kabel gdzieś uszkodzony, nie widać gołym okiem. Wzięłam uziemienie z podgrzewania tylnej szyby i działa.
czyli typowe uszkodzenie wiązki na wejściu do klapy - dużo o tym pisano

Dzisiaj oglądałem Guliettę, którą chciałbym kupić i problem z wycieraczką polega tym, że po wyłączeniu jej z manetki w kierownicy ona jeszcze przez około pół minuty pracuje i zatrzymuje się nie na dole równolegle do dolnego brzegu szyby tylko w różnych innych pozycjach np w pionie. Czy wiecie może co jest uszkodzone ?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dzisiaj oglądałem Guliettę, którą chciałbym kupić i problem z wycieraczką polega tym, że po wyłączeniu jej z manetki w kierownicy ona jeszcze przez około pół minuty pracuje i zatrzymuje się nie na dole równolegle do dolnego brzegu szyby tylko w różnych innych pozycjach np w pionie. Czy wiecie może co jest uszkodzone ?

To właśnie ta wadliwa wiązka, mam to samo w swojej. Czekam na cieplejsze dni żeby to ogarnąć, a na razie sposób jest taki, żeby przeczekać parę ruchów wycieraczki i wyłączyć ją gdy znajduje się właśnie w równoległym położeniu.
Nie polecam używać w tym wypadku tylnego spryskiwacza - nie zawsze się wyłącza.

To właśnie ta wadliwa wiązka, mam to samo w swojej. Czekam na cieplejsze dni żeby to ogarnąć, a na razie sposób jest taki, żeby przeczekać parę ruchów wycieraczki i wyłączyć ją gdy znajduje się właśnie w równoległym położeniu.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy pomoże w tym wypadku polutowanie kabli na łączeniu czy będzie trzeba wiązkę wymienić ? Łatwo to polutować ? Lutowałem u siebie w 159.

Witam a co do pracy wycieraczki z tyłu - czy pracuje ciągle czy z przerwami. U mnie zasuwa ciągle a nie ma możliwości przełączenia na czasowe. Jak to powinno być?

U mnie jest podobny problem i co ciekawe była naprawiona wiązka z powodu braku ogrzewania tylnej szyby jak również zgłoszono tą usterkę.. Po tej naprawie (kolejnej) stwierdzono, że taka praca wycieraczki nie jest akurat związana z wiązką ( bo wszystkie kabelki zostały polutowane) lecz z silniczkiem i całym mechanizmem wycieraczki. Dlatego zacząłem się rozglądać za tym silniczkiem, ale teraz mam dylemat czy problem został dobrze zdiagnozowany. Objawy podobne, po inicjacji pracuje cały czas i zatrzymuje się w nieregularnych położeniach. Szczególnie gdy jest wilgoć, deszcz, po umyciu samochodu itd.

U mnie jest podobny problem i co ciekawe była naprawiona wiązka z powodu braku ogrzewania tylnej szyby jak również zgłoszono tą usterkę.. Po tej naprawie (kolejnej) stwierdzono, że taka praca wycieraczki nie jest akurat związana z wiązką ( bo wszystkie kabelki zostały polutowane) lecz z silniczkiem i całym mechanizmem wycieraczki. Dlatego zacząłem się rozglądać za tym silniczkiem, ale teraz mam dylemat czy problem został dobrze zdiagnozowany. Objawy podobne, po inicjacji pracuje cały czas i zatrzymuje się w nieregularnych położeniach. Szczególnie gdy jest wilgoć, deszcz, po umyciu samochodu itd.
Jednak to chyba kabelek
166.jpg

Mi też wariuje tylnia wycieraczka i wilgoć ma też znaczenie, albo działa cały czas albo staje gdzie chce, albo w ogóle nie działa. Z silniczka idą dziwne dźwięki takie piski. Też myślicie że to kabelek latem oglądałem go i niby był cały. Może w środku ma przerwę. Błędy mam z silniczka o położeniu krancowym.

Mi też wariuje tylnia wycieraczka i wilgoć ma też znaczenie, albo działa cały czas albo staje gdzie chce, albo w ogóle nie działa. Z silniczka idą dziwne dźwięki takie piski. Też myślicie że to kabelek latem oglądałem go i niby był cały. Może w środku ma przerwę. Błędy mam z silniczka o położeniu krancowym.
Może kabelek w środku pękł a izolacja jeszcze trzyma ale trochę niepokojące są te dźwięki. Daj znać koniecznie jak uda Ci się rozwiązać problem

Jednak to chyba kabelek
166.jpg

Czyli dotyczy to prawej wiązki patrząc od tyłu samochodu? Dotąd wszystkie problemy jakie miałem z wiązką dotyczyły lewej strony i może serwisant też tam szukał i znalazł tylko naderwany przewód od ogrzewania szyby, więc zrzucił winę na mechanizm wycieraczki. W każdym razie dziękuję za sugestię.

kurde i ja mam to z ta wycieraczka:/ sprawdzałem wiązka i wygląda że jest cała, a wycieraczka świętuje pawiana, czasami nawet potrafi się uruchomić po przekreceniu kluczyka bez włączenia jej z manetki. Teoretycznie powinna dostać sygnał o uruchomieniu zrobić 2-3 ruchu jak jest zaprogramowana i stanąć a ona gdzieś gubi sygnał.

Problem z parkowaniem i samodzielnym uruchamianiem się tylnej wycieraczki może dotyczyć BCM.
https://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/109396-tylna_wycieraczka-12.html
U mnie też zaczęła świrować sporadycznie, czekam na tranzystor na wymianę.

czytałem o tym właśnie ale wydało mi się to dziwne, bo co ma wspólnego z Body komputer do samego silnika wycieraczki, jeszcze tylnej która działa 0/1? u mnie nie ma sensora deszczu wiec myślałem że mnie to nie dotyczy...

Amortyzatory
Powrót