[146] problem z wtryskami?

Kupsski

Nowy
Auto
146 99r. 1,4 t.spark
Witam, ostatnio wymieniłem olej, świece (bosch) i filtr powietrza. Wszystko za jednym zamachem po wyjeździe z garażu zapaliła mi się kontrolka z wtrysków po chwili zgasła i od tego momentu zapala mi się czasami podczas jazdy i po paru chwilach gaśnie, auto nie straciło na mocy.
Proszę o pomoc co może być winowajcą :)

Ps. Kupiłem też filtr paliwa i chciałem go wymienić ale nie umiem go zlokalizować 146 1,4ts 1999r.

Pozdrawiam :D

Filtr jest z filtrona narazie​ nie ma mnie w domu jak wrzucę pod koniec tygodnia to podeślę zdjęcie

Filtr jest pod podwoziem przy prawym tylnym kole, tak blizej srodka, jest przykrecony metalowa obejmą, jak ja kupilem to na pudelku pisalo daewoo, ale pasowal, musialem tylko zdjąć z króccow plastikowe zatrzaski. A ta kontrolka nie dotyczy tylko wtryskow, a wielu rzeczy, zapala się np po odlaczeniu przeplywki, i szczerze wątpię, ze wykrywa ona zabrudzony wtrysk, jedynie moze wykryc brak połączenia. Pozdrawiam

Filtr paliwa występuje w starszych wersjach przed liftem w miejscu opisanym przez Michcioms.

Skoro wymieniłeś parę rzeczy i zapaliła się marchewa to tutaj szukałbym winy.
Może przewody lub fajki były stare i uległy zniszczeniu przy odłączeniu lub źle poskładano?
Może przywymianie filtra powietrza dolot dostał nieszczelności i przepływka wariuje?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Filtr paliwa masz zintegrowany z pompą w zbiorniku i dlatego go nie możesz zlokalizować. Jego się nie wymienia.

Czyli temat filtra paliwa możemy zamknąć, co do wtrysków może ma na to jakiś wpływ delikatnie wyższy poziom oleju ?

Jak wtryski leją za mocno to w skrajnych przypadkach podnosi się poziom oleju, bo miesza się on z naddatkiem paliwa.

Znaczy się bo jak wlewałem olej to weszło mi lekko za dużo trochę ponad skalę może być tym kłopot ?

Kolego, sprawdź dolot, szczególnie harmonijkę. Jej pęknięcie skutkuje takimi objawami.

Ostatnia edycja:
Od CF2 już nie powinno być filtra paliwa na przewodzie, bo zmienił się też system zasilania paliwem, nie ma przewodu powrotnego :)

Od CF2 już nie powinno być filtra paliwa na przewodzie, bo zmienił się też system zasilania paliwem, nie ma przewodu powrotnego :)

Hmm pompa z zestawem pływaka się nie zmieniła, a sam system zasilania nie filtruje paliwka, także nie widzę powodu by go miało nie być. W obydwu TI 98 i 00r miałem filtr paliwa a 98 to pierwszy rok z CF2

Ale system zasilania paliwem się zmienił. W CF1 masz przewód zasilający z pompy do listwy wtryskowej, a potem paliwo wraca do baku drugim przewodem.
Od CF2 jest jeden przewód paliwa, prowadzący aż do listwy, którego nadmiar ciśnienia pilnuje zawór na końcu listwy.
W związku z tym, myślę że celowo usunęli filtr paliwa w CF2, bowiem działa on raczej kierunkowo, a tutaj przewód paliwa jest jeden.

Wystarczy spojrzeć na listwę wtryskową z CF1 i CF2. W pierwszej dochodzą 2 przewody z lewej strony, w drugiej jest jeden na środku :)

Ale system zasilania paliwem się zmienił. W CF1 masz przewód zasilający z pompy do listwy wtryskowej, a potem paliwo wraca do baku drugim przewodem.
Od CF2 jest jeden przewód paliwa, prowadzący aż do listwy, którego nadmiar ciśnienia pilnuje zawór na końcu listwy.
W związku z tym, myślę że celowo usunęli filtr paliwa w CF2, bowiem działa on raczej kierunkowo, a tutaj przewód paliwa jest jeden.

Wystarczy spojrzeć na listwę wtryskową z CF1 i CF2. W pierwszej dochodzą 2 przewody z lewej strony, w drugiej jest jeden na środku :)

Dziś aż jeszcze zajrzałem do swojego 146 99 1,8 TS i filtr jest :) Ale nie zakładany przez fabrykę :D Także zwracam honor

Amortyzatory
Powrót