Problem z wrzucaniem biegów

• Autor wątku Autor wątku Mattti80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mattti80

Guest
Witam.

Problem jest taki ze z dnia na dzien przestaly mi wchodzić biegi w skrzyni biegów na odpalonym silniku. Gdy wrzuce bieg i odpale silnik przy wcisnietym sprzegle do konca auto jedzie mi do przodu to samo na biegu wstecznym do tylu! Koledzy co to moze byc?! jakas linka,wysprzeglik,sprzegło?! Chce tylko zauwazyc ze nie mialem objawów by sprzegło sie "ślizgało".. Proszę o jakieś konkretne wskazówki..

Pewnie synchronizatory w skrzyni się rozleciały, ale nie chce straszyć. Niech się wypowie najlepiej ktoś, kto ma to za sobą:)

A co do tych objawów mają synchronizatory? i co w/g Ciebie oznacza "się rozleciały"?
Do autora postu: jeżeli jesteś pewny tarczy to albo pada docisk albo układ wysprzęglania.
Sprawdź czy nie ubyło płynu hamulcowego, czy nie masz wycieku z pompy (jest w kabinie pod pedałem sprzęgła) lub z wysprzęglika (niestety jest w docisku) może wystarczy uzupełnić i odpowietrzyć. W innym przypadku mechanik Cię nie ominie jeżeli nie masz możliwości samodzielnej naprawy. Bo wygląda że skrzynie trzeba zdejmować.

Ostatnia edycja:
tak jak kolega pisze albo sprzęgło albo wysprzeglik,jak umiesz to możesz spróbować odpowietrzyć układ,jeżeli nie to musisz podjechać do jakiegoś machera.Na 100% to nie synchronizator.

Tak się składa że mój zaufany mechanik mniej więcej powiedział to samo co kolega slavol. Jutro do Niego jade i będziemy działać...

Amortyzatory
Powrót