• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem z wbijaniem biegów

pawe00550

Nowy
Auto
Giulietta 1,4 120 TB
Witam,
szukałem już w historii podobnych tematów, ale nie pokrywają się całkowicie z moim problemem, dlatego postanowiłem założyć nowy temat.
Tydzień temu kupiłem Giuliette 1,4 120 TB 2010 106 tys. przebiegu, już wtedy zauważyłem, że występuje czasem problem w wrzuceniem jedynki, ale nie sądziłem, że będzie to tak irytujące jak stało się w codziennym użytkowaniu po mieście, gdzie jedynkę wrzuca się bardzo często. Co drugie światła jedynka nie wchodzi, pomaga albo wrzucenie dwójki, a potem jedynki, albo puszczenie i ponowne wciśnięcie sprzęgła (lecz tę czynność czasem muszę wykonać nawet 2-3 razy). Jeśli nie zauważę, że bieg nie wskoczył to pojawia się "grrrrrrr...", albo jeśli bieg wejdzie nieco głębiej, ale nie na tyle co powinien to przy powolnym popuszczaniu sprzęgła sam wskakuje dalej.
To nie wszytko, kilka razy nie weszła mi też trójka i to samo, albo zgrzyt, albo wskakuje przy popuszczeniu sprzęgła.
Z pozostałymi biegami nie ma raczej problemów, wsteczny wchodzi jak w masło, 5 i 6 tak samo, 2 i 4 w sumie sam nie wiem do końca, czasem mam wrażenie że wchodzą nieco ciężej, ale to jest totalnie nic przy tej jedynce... :(
Czytałem sporo na forach, jak pojawiają się podobne usterki to albo z R i 1, albo przy tym występuje problem z ciężkim wciskanie sprzęgła, albo inne... U mnie tego nie ma.
Co mogę z tym zrobić? :( nie chce wymieniać wszystkiego po kolei, jak w ostateczności okaże się, że i tak nic nie pomoże.
Miał ktoś może taki przypadek?
Dzięki wielkie z góry za pomoc

regulacja linek to jedno a druga rzecz może masz problem z wysprzeglikiem - jest np zapowietrzony - wymień płyn hamulcowy - on także steruje siłownikiem .

Kiedyś gdzieś czytałem, że w autach z początku produkcji były problemy z 1 wbijaniem 1 biegu. Z tego co pamiętam, to wymieniali całe skrzynie jeśli auto było jeszcze na gwarancji. Chyba najprościej byłoby się*dowiedzieć w serwisie jak to dokładnie było i czy da się to jakoś zweryfikować np. po vinie. Zanim zaczniesz grzebać przy skrzyni, lepiej dowiedz się czy jest sens.

Kolega miałem podobnie, przy czym u mnie haczyła tylko 1.
Proponuję zacząć od wymiany coś a'la wodzika. Zdjęcie poglądowe ze 159 (ten z Julki wygląda identycznie).
http://www.forum.alfaholicy.org/zal..._linkach_skrzyni_biegow_1_9_16v-zdjecie_3.jpg
U mnie był on praktycznie rozwalony. W ASO coś koło 100 PLN kosztuje.
Dojrzysz go przez komorę silnika; po przeciwnej stronie od rozrządu. Czas naprawy (nie w ASO) - 30 minut.
Dodaj do tego regulację linek i wymień sobie olej w skrzyni (tylko taki jak w specyfikacji). http://allegro.pl/tutela-gearforce-75w-gl-4-1l-i5160935147.html Wchodzi chyba 1,5L.
Przy spuszczaniu oleju od razu przekonasz się czy skrzynia jest ok (brak opiłków) i czy synchronizatory ok (brak złotawego polotu na oleju).
Daj znać jak ogarniesz! :)
Ps. Ja w ASO dowiedziałem się, że skrzynia do wymiany (za samo zdjęcie skrzyni 1600 PLN 0_o) a w drugim warsztacie chcieli mi na dzień dobry wymieniać sprzęgło i dwumasę hehe...
M.

Z epera wychodzi, że to to
55232064 CIĘGNO

Bez tytułu.jpg

Głowy nie daję. Ja zadzwoniłem normalnie do ASO i wytłumaczyłem sprzedawcy o co chodzi. Znalazł, zamówił i siadło.

W początkowym okresie produkcji były problemy z wbijaniem 1 biegu i chyba 2. Producent w ramach gwarancji wymieniał koła zębate od tych biegów. Były gdzieś już tu takie tematy. Potem od 2012 to poprawili. Twoja julka jest z 2010 więc wygląda że się łapie na tą felerną serię. Ew. w pierwszej kolejności sprawdź ten wodzik o którym pisał kolega FerraEnzo. Od siebie dodam, że u mnie (Giulietta 2012) czasami też występuje problem z wbiciem jedynki w czasie redukcji z 2, gdy prędkość robi się już bardzo mała. Ale tak samo miałem w poprzednim Grande Punto więc jestem przyzwyczajony i uważam że to normalne :P

U mnie w Julce z 2011 roku czasami faktycznie trudniej wbić 1, trzeba ponownie wysprzęglić, poza tym nie ma problemów. Do kwestii się przyzwyczaiłem w Subaru, bo tam podobnie pojawiają się trudności z wbiciem 1 biegu.

Witam,mam pytanie.Czy do wymiany cięgna 55232064 trzeba wyjąć akumulator i jego podstawę.Czy ta część znajduje się w tamtym rejonie? Czy wymiana bardzo skomplikowana ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

W początkowym okresie produkcji były problemy z wbijaniem 1 biegu i chyba 2. Producent w ramach gwarancji wymieniał koła zębate od tych biegów. Były gdzieś już tu takie tematy. Potem od 2012 to poprawili. Twoja julka jest z 2010 więc wygląda że się łapie na tą felerną serię. Ew. w pierwszej kolejności sprawdź ten wodzik o którym pisał kolega FerraEnzo. Od siebie dodam, że u mnie (Giulietta 2012) czasami też występuje problem z wbiciem jedynki w czasie redukcji z 2, gdy prędkość robi się już bardzo mała. Ale tak samo miałem w poprzednim Grande Punto więc jestem przyzwyczajony i uważam że to normalne :P

Dokładnie tak. Pierwszym przeglądzie to naprawili w ramach gwarancji. Oprócz tego wymienili jeszcze mieszek gałki i sprzęgło.

Witam,mam pytanie.Czy do wymiany cięgna 55232064 trzeba wyjąć akumulator i jego podstawę.Czy ta część znajduje się w tamtym rejonie? Czy wymiana bardzo skomplikowana ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Tak .I nie jest skomplikowana

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Czytam o problemach ze skrzynią manualną..zatem podpowiedzcie czy warto w zainwestować w Giuliettę ze skrzynią automatyczną?

A co to za problemy.Cięgno za 50 zł i wymiana w 10 min.

Jak masz kasę to warto

Automat TCT jest bardzo dobry. Przejechałem na nim 60tyś. OK.

Witam,
szukałem już w historii podobnych tematów, ale nie pokrywają się całkowicie z moim problemem, dlatego postanowiłem założyć nowy temat.
Tydzień temu kupiłem Giuliette 1,4 120 TB 2010 106 tys. przebiegu, już wtedy zauważyłem, że występuje czasem problem w wrzuceniem jedynki, ale nie sądziłem, że będzie to tak irytujące jak stało się w codziennym użytkowaniu po mieście, gdzie jedynkę wrzuca się bardzo często. Co drugie światła jedynka nie wchodzi, pomaga albo wrzucenie dwójki, a potem jedynki, albo puszczenie i ponowne wciśnięcie sprzęgła (lecz tę czynność czasem muszę wykonać nawet 2-3 razy). Jeśli nie zauważę, że bieg nie wskoczył to pojawia się "grrrrrrr...", albo jeśli bieg wejdzie nieco głębiej, ale nie na tyle co powinien to przy powolnym popuszczaniu sprzęgła sam wskakuje dalej.
To nie wszytko, kilka razy nie weszła mi też trójka i to samo, albo zgrzyt, albo wskakuje przy popuszczeniu sprzęgła.
Z pozostałymi biegami nie ma raczej problemów, wsteczny wchodzi jak w masło, 5 i 6 tak samo, 2 i 4 w sumie sam nie wiem do końca, czasem mam wrażenie że wchodzą nieco ciężej, ale to jest totalnie nic przy tej jedynce...
Czytałem sporo na forach, jak pojawiają się podobne usterki to albo z R i 1, albo przy tym występuje problem z ciężkim wciskanie sprzęgła, albo inne... U mnie tego nie ma.
Co mogę z tym zrobić? nie chce wymieniać wszystkiego po kolei, jak w ostateczności okaże się, że i tak nic nie pomoże.
Miał ktoś może taki przypadek?
Dzięki wielkie z góry za pomoc
Cześć.
Mam dokładnie ten sam problem. Czy udało Ci się to jakoś rozwiązać?

Cześć.
Mam dokładnie ten sam problem. Czy udało Ci się to jakoś rozwiązać?

Jeżeli masz samochód z początku produkcji to zdarzały się problemy ze skrzynią. Zacznij od zmiany oleju, istnieje szansa że będzie dużo lepiej.

Amortyzatory
Powrót