[145] Problem z układem kierowniczym

piotreek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 145 2.0 T.S. (155 KM) Quadrifoglio 2000 r. Fiat Tempra 1.6 b+g digit
Mam taki mały problem. Jak jadę sobie moim autkiem to na kierownicy czuć takie delikatne wibracje. Jednak są one wyczuwalne tylko przy lekko skręconych kołach i bez znaczenia jest to czy są skręcone w prawo czy w lewo. Przy mocniej skręconych kołach nie wyczuwam tych drgań, przy kołach skręconych do oporu też tego nie czuje i jak jadę prosto wtedy też wszystko jest ok. Tylko przy delikatnym skręcie. Dodatkowo dodam że raczej nie wyczuwam luzów na układzie kierowniczym. Jakieś pomysly co to może być?

Przy lekko skręconych kołach jedziesz szybko czy wolno? Przeżuć opony z tylnej osi na przednią i sprawdź czy jeszcze to występuje.

Generalnie rzecz biorąc to bardziej jest to wyczuwalne przy mniejszych prędkościach powiedzmy do 60 km/h. Też myślałem nad oponami, co prawda są w bardzo dobrym stanie ale może się coś z nimi dziać.

Może się dziać ja też mam w dobrym stanie opony, a sciaga mi na jedną stronę, geometria była dobra, diagnosta kazał opony przerzucić z lewej na prawą strone ( opony kierunkowe) by upewnić czy to wina opon. Do tej pory jeżdżę taj jak jeździłem, nie bardzo mi się chce przekładać opony :)

Hehe no właśnie mi też ściąga delikatnie na lewo. Myślałem juz o tych oponach ale to samo co u Ciebie nie chce mi się, zwłaszcza w taką pogodę. Ale tak chciałem się poradzić jeszcze kogoś bo żeby się później nie okazało że to cos poważnego. Choć teoretycznie zawieszenie sprawdzał mi mechanik ze daw tygodnie temu i mówił że lalka.

Może wieczorkiem ktoś jeszcze dopowie na ten temat. Poszuj u siebie w mieście jakieś stacji gdzie jest promocja na poza okresowe badania i tam ci już naprawdę sprawdzą. mechanik wszystkiego łomem nie sprawdzi :D

U mnie nie ma problemu jadę na stację diagnostyczną i za 20 zł sprawdzają układ kierowniczy, hamulcowy i zawieszenie. Tylko tak szczerze mówiąc to zależy na kogo trafię bo jest ich tam kilku a tylko jeden wie co robi, dlatego bardziej ufam mechanikowi z łomem niż im na stacji, bo na stacje to jeżdżę tylko sprawdzić amory i układ hamulcowy bo to komputer sam pokaże :D

Miałem podobny problem i w moim przypadku pomogło wymiana tulejek wahacza(chyba tak się to nazywa).Wymieniłem na obu wahaczach i teraz prowadzi się jak nowy:)

Samych tulejek??? Mi się wydawało że trzeba cały wachacz zmieniać.

Tylko tulejki wymieniłem po 2 do jednego wahacza,i zero drgań na kierownicy

a brałeś zwykle czy poliuretanowe???

Amortyzatory
Powrót