[159] Problem z układem hamulcowym - ABS C1035

carismo

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.8
Cześć wszystkim,

Proszę o pomoc w sprawie błędu C1035 - błąd czujnika ABS lewy przód.
Po odczytaniu błędu, kupiłem czujnik, wymieniłem (bez sprawdzania poprzedniego, który już jest rozwiercony). Auto dalej wyrzuca ten sam błąd i oczywiście kontrolki abs itd świecą.
Podłączyłem multimetr pod nowy czujnik i sprawdzałem napięcie kręcąc kołem - zero reakcji.
Czy ktoś wie jaki może być problem?

W jakich warunkach pojawił się błąd. I czy sprawdzałeś czy ABS faktycznie nie działa?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

kontrolki ABS ASR i hill holder-a czasami się uruchamiały a czasami nie, aż w końcu zaczęły świecić ciągle, ABS ASR i hill holder zdecydowanie nie działa, można hamować z poślizgiem na śniegu, tak samo jak buksować kołami na śliskim przy ruszaniu. Pod górkę nie trzyma.

A piasta nie była wymieniana przypadkiem?

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Piasta była wymieniana przed pojawieniem się problemu. Czy da się jakoś sprawdzić czy to problem z piastą?

Raczej jest tam zamiennik - sam nie wymieniałem więc niestety nie wiem jakiej marki.

Nienwiem jak to w 159 dokladnie jest ale może się okazać że wieniec od ABS na piescie jest jakoś jientaki może trzeba zbic ze starej pisaty i nabić na nową. Nie wiem czy tak się da w tym przypadku.poprosty czujnik zle zczutuje sygnał na to wychodzi.

W 159 nie ma wieńca tylko łożysko ma część magnetyczna z której układ zczytuje sygnał

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Tak też mi się wydawało ze nie ma ale nie miałem okazji tego oglądać więc napisałem że nie jestem pewny. Więc problem może leżeć w nienorginalnej czesci

Czyli wygląda na to że czeka mnie wymiana piasty?

Jest to jakieś skomplikowane?

Bardzo prawdopodobne,że skończy się na wymianie. Nie warto zakładać części niskiej jakości i wątpliwej marki.

Podłączyłem multimetr pod nowy czujnik i sprawdzałem napięcie kręcąc kołem - zero reakcji.
Czy ktoś wie jaki może być problem?
No na ten przykład możliwe, że zniszczyłeś nowy czujnik multimetrem. To Hall i nie bada się tego jak czujnik rezystancyjny.

Wracam po przerwie na dłubanie przy aucie. Wymieniłem piastę, ale rezultatu brak. Czy jest możliwość że gdzieś jest uszkodzony przewód z czujnika, ale poza nadkolem? Czy ma ktoś schemat jak idzie przewód z czujnika? Czy idzie on do dużej kostki przy pompie ABS? I na jakie piny?

Bardzo dziękuje za każdą pomoc.

Powinna być kostka pod nadkolem.

Kostka pod nadkolem jest ok. Interesuje mnie dalszy przebieg.

A co mowi diagnostyka?

No na ten przykład możliwe, że zniszczyłeś nowy czujnik multimetrem. To Hall i nie bada się tego jak czujnik rezystancyjny.

Przecież kolega napisał, że sprawdzał napięcie a nie pomiar rezystancji. W ten sposób go nie uszkodzi bo na czujnik nie jest podawane napięcie z multimetru.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót