problem z układem chłodzenia alfa TSpark 2.0

• Autor wątku Autor wątku marek.alfa.156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek.alfa.156

Guest
Witam,
Mam problem z chłodzeniem silnika TS 2.0, Wymieniłem już termostat ale nie pomogło. Sprawa wygląda tak: podczas jazdy silnik nagrzewa się do poziomu około 90 st. a następnie spada do około 75. Zdaża się jednak (czasami zwłaszcza podczas dłuższej jazdy z przestojem), że nagle podczas jazdy temp.podnosi sie do temperatury nawet 120 st. (włącza się wentylator) i po jakimś czasie około 3 minut spada znowu do normalnego poziomu około 75-80 st. Co mam robić jest to kłopotliwe i martwię się o silnik. Proszę o sugestię co może być jeszcze przczyną takiego stanu rzeczy.
Miałem przypadek że temp.podniosła się do max wartości na wskaźniku i wtedy wymieniłem termostat. Byłem w serisie i nic nie wykryli od strony elektronicznej, czy jest możliwe aby była to uszczelka pod głowicą ?

pozdr

a pompe sprawdziles?

marek.alfa.156 napisał:
czy jest możliwe aby była to uszczelka pod głowicą ?
Jeśli Alfa się "zagotowała" to jest duże prawdopodobieństwo że uszczelke szlag trafił ;//
Tym bardziej jak Ci ubywa płynu....

-moze byc pompa-a czy z ogrzewaniem masz wszystko ok?
-moze byc wskaznik lub czujnik-najlepiej podłaczyc examiner i porownac temperatury
--co do uszczelki to popytaj w warsztatach czy maja taki urzadzonko do sprawdzania uszczelki-koszt sprawdzenia ok 30zł.a bedzisz miał pewnosc.

Sprawdz czy jest obieg w ukladzie, tzn. czy powraca plyn do zbiorniczka tym cienkim wezem, cisnienie powinno wzrastac ze wzrostem obrotow, jesli nie to wymieniaj pompe, zdarza sie ze sie nie kreci.

nie chce cie martwic ale mialem to samo.... poza tym ze wymienilem plyn chlodzacy towymienilem tez.... tak po 2 tyg jezdzenia silnik...:/ bylem w serwisie twierdzili ze to norma, ale nie sadze; tak poza tym moze to zbieg okolicznosci a co bylo z moim silnikiem mozesz zobaczyc w poscie "docieranie silnika po generalce"; po wymianie jeszcze doszedlem ze sonda przed katalizatorem nie chodzila; teraz jest nowa-wszystko ok nawet szarpanie minelo; szukaj lepiej dobrego mechanika ktory rzeczywiscie poszuka co jest nie tak i najlepiej poszukaj kilku na potwierdzenie tez tego pierwszego... alfa to alfa a mechanicy sa rozni

Dzięki wszystkim za opinie i rady. Problem tkwił w uszczelce głowicy, musiałem ją wymienić i jak na razie jest OK. a tak przy okazji jeśli ktoś wymienia uszczelkę pod głowicą niech wymieni i śruby mocujące. pozdrawiam wszystkich alfaholików.

marcins737 napisał:
btw , 75`-80`C to nie jest normalna temperatura pracy dla tego silnika

a jaka jest normalna? ostatnio na dluzszym postoju w korku wskazowka przekracza mi 90 i wlacza sie wentylator... Ale np w ladzie 90 to byla normalna temepratura. Z kolei peugeot trzymal ponizej 80.... Wiec jaka jest tu?

90 stopni?? u mnie to waha sie pomiedzy 60-70 przy normalnej jezdzie

Silnik pojdzie na exa pewnie przy okazji rozrzadu, to sie dowiem.
Na razie jezdze i obserwuje. Przy tym przebiegu, jaki mam, to i pompa moze juz byc nie teges.... Ale nic nie ubywa, nie przybywa, nie dymi - wiec chyba gitara gra.
zobaczymy....

Amortyzatory
Powrót