• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Problem z tylną wycieraczką

Heros

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm
Witam,
Od jakiegoś czasu mam problem z tylną wycieraczką w Alfa Romeo 159 2009r. Po uruchomieniu wycieraczki tylnej poprzez manetkę, nie powraca ramię do pozycji początkowej tylko zatrzymuje się w różnych pozycjach na szybie. Silniczek rozebrałem i przeczyściłem chodzi bardzo dobrze. Co może być przyczyna tej usterki?.

Przeczyściłeś tylko silniczek, czy też tulejkę od silniczka do ramienia?
Tam się lubi bardzo zbierać brud i rdza, i to blokuje.

To nie jest wina ramienia tylko jakas czesc elektryczna stycznik lub przekaznik "nie wyłącza silniczka po 2 pełnych obrotach tylko wariuje... Ramie chodzi bardzo gładko i szybko..

A sprawdzałeś napięcie w momencie włączenia wycieraczki?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Niestety nie sprawdziłem jakie są napięcia na silniku wycieraczki. Podlaczylem wtedy żarowke 5v i ledwo się paliła. Powiem tak 1 elektromechanik się poddał i nie wie co jest nie tak, wskazał na uszkodzony silnik ale, wycieraczka chodzi jak szalona :D robi więcej ruchów niz powinna.. jak nie znajdę odpowiedzi co jest nie tak to kupie silnik z możliwością zwrotu i przestestuje czy usterka zostanie usunięta.

Zrób tak jak mówisz,kup jakiś silnik i go podmień. Zweryfikujesz chociaż sam silnik, chociaż mam przeczucie, że to jego wina

Miałem podobny problem, winna była manetka przy kierownicy. Dokładniej zimny lut przy rezystorach mocy.

Dzieki "mochik" też wyczytałem w internecie, że to wina manetki..jak będę widział na aukcjach w dobrym stanie i tani caly mechanizm dźwigni przy kierownicy bo to raczej caly trzeba wymienić, kierunkowskazy,tempomat i od wycieraczek to kupie..

Dzieki "mochik" też wyczytałem w internecie, że to wina manetki..jak będę widział na aukcjach w dobrym stanie i tani caly mechanizm dźwigni przy kierownicy bo to raczej caly trzeba wymienić, kierunkowskazy,tempomat i od wycieraczek to kupie..

Patrzalem nawet dzisiaj rozne części na olx do alfy i właśnie tez byl przełącznik zespolony, teraz specjalnie wszedlem i jest za 200 kompletny, czyli też razem z tempomatem - nie jest to chyba wygorowana cena. Siostrze kiedyś padl w grande Punto to pamiętam płaciłem chyba 450zl...

Amortyzatory
Powrót