• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Problem z tylną szybą

grab

Nowy
Auto
alfa 159
Witam, temat możliwe że był już gdzieś na forum ale mimo wszystko napiszę.
Dzisiaj zauważylem ze tylna lewa szybą nie chce się zamykać, mechanizm działa, opuści ją ale w góre już nie idzie.
Czy to poważna usterka?
Jaki + - byłby koszt naprawy w ASO ?

Pozdrawiam
[h=1][/h]

MOżliwe że padł silnik ew mechanizm. zdejmij boczek i sprawdź. Cały mechanizm kupisz na allegro za 150zł ASO do tego nie potrzebne

Jakieś dwa tygodnie temu dokładnie z tego samego powodu wymieniałem cały mechanizm (też tył lewa strona) otworzyłem szybę ale już zamknąć jej nie mogłem.
Po rozebraniu okazało się, że linka spadła z koła prowadzącego i niestety tak się pozaginała, że nie dało rady tego naprawić. Pewnie u Ciebie będzie to samo.
Na szybko kupiłem nowy mechanizm https://www.autosklep24.pl/pl/p/Mechanizm-podn-szyby-ALFA-159-tyl-lewy-bez-siln/17133
UWAGA! testowałem dwa i ten jako jedyny działał na zasadzie plug&play :)
Roboty na ~1h. Ściągasz boczek, potem odkręcasz wszytko od blachy łącznie z silnikiem podnoszenia szyb oraz zamkiem i już masz dostęp do mechanizmu.

Można kupić zestaw naprawczy np ten, w którym są linki i prowadnica i można zreanimować oryginał.

Koszt ASO nawet nie pytaj. Łódzki BILEX 638pln za mechanizm + 190pln wymiana :(

dzieki za odpowiedzi, jutro postaram sie za to zabrać, najpierw rozbiore i zobacze czy nie da rady naprawic, jesli nie bede zamawial.Mam nadzieje że sobie poradze bez specjalnych narzędzi.

Ja do jednej szyby kupiłem cały podnośnik nowy (zamiennik) i działa do dziś, do drugiej szyby zamówiłem zestaw naprawczy (połowę tańszy, 75zł zamiast 150) w postaci ślizgu i linek z pancerzami.
Nie polecam tej drugiej opcji, złożenie tego do kupy to była MASAKRA. Poza tym dwa dni temu przy opuszczaniu szyba strzeliła i już nie działa jak należy - wyskoczyła z zatrzasku na ślizgu - i znowu muszę ściągać boczek. To był dokładnie taki zestaw naprawczy jak podlinkował adamekp

Jeżeli linka Tobie wyskoczyła z rolki, to na 95% nakręciła się na oś silnika i będzie już trwale uszkodzona - pozaginana. Przez to nie będzie się poprawnie układać na rolce oraz może uszkodzić resztę mechanizmu (np. te małe plastikowe rolki na szynie). Generalniee do wymiany...

Dopiero w przyszłym tygodniu ewentualnie będe miał mechanizm, a na ten czas musze jakos podtrzymać szybe bo gdy jade po nierównej drodze potrafi troche opaść.

na ten czas musze jakos podtrzymać szybe bo gdy jade po nierównej drodze potrafi troche opaść.
Ja jak musiałem podjechać po części to dla bezpieczeństwa podniosłem szybę i podkleiłem ją klejąc zewnętrzną i wewnętrzną cześć tym samym odcinkiem taśmy. Wiem obleśnie to wyglądało ale przynajmniej byłem pewien, że nie opadnie.

na szybko - po rozebraniu boczka podeprzyj szybę jakimś kołkiem.
jak u mnie pospadały linki jakieś 2 mc temu znalazłem gości na allego co regeneruje takie ustrojstwa. Koszt 120zł jak odeślesz mu swoje popsute oryginalne, sprzedający VW1963. Jak coś na PRV to podam nr telefonu - polecam kolesia bardzo dobrze zregenerowany zestaw.

grab jesteś z wlkp, ale gdzie? W Luboniu jest gość co naprawia podnośniki, bierzesz nowy zostawiasz swój, cena była koło 150 czyli tyle co za cały mechanizm - zamiennik.

Jestem z Ostrowa wlkp, w poniedzialek zabieram sie za rozbieranie i bede dzialal.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Rozebralem boczek i faktycznie zaczepy sie urwaly i nie trzymaja prowadnicy, linka jest w calosci.Narazie podparlem szybe drewienkiem i musze kupic mechanizm.Nie wiem czy sobie z tym samemu poradze gdyz nigdy tego nie robilem. Dzialam metoda prob i bledow

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót