• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Problem z tylną lewą szybą.

daro1906

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive
Witam - dzisiaj podczas jazdy, na wyświetlaczu w lewym dolnym roku pojawiła, się żółta lampka drzwi z wykrzyknikiem a na wyświetlacz głównym napis ,, Rear left hand side power window safety not available" Okno tylne prawe z pozycji kierowcy otwiera i zamyka się bez zastrzeżeń. Natomiast są zakłócenia w zamykaniu okna z miejsca pasażera. Podczas podnoszenia szyby zacina się ona. Miał ktoś taki problem. Szyb tylnych praktycznie nie otwieram.

Przycina się w taki sposób jakby przestawał działać silniczek, czy jakby coś ją ograniczało? Opcje są dwie.

Jedna że coś w elektryce szwankuje i wtedy mógłby wyskoczyć komunikat, ale objawiałoby się to raczej tak jakby przerywało napięcie na silniczku szyby i momentalnie przestawało ją ciągnąć. Powinno to pojawiać się zarówno przy opuszczaniu jak i podnoszeniu szyby.

Druga opcja, masz uszkodzony ślizg szyby i on blokuje, albo są mocno splątane linki w mechanizmie - moim zdaniem bardziej prawdopodobne, ale nie powinno to jednak wyrzucać komunikatu. Żeby zdiagnozować trzeba w tym przypadku dostać się do mechanizmu i go naprawić. Ślizg - wymiana na nowy, linki - trochę się z nimi pobawić i powinno działać.

Tylko zaskoczył mnie ten komunikat który wystąpił podczas deszczowej jazdy - tylnych szyb praktycznie nigdy nie używam, bo na tylnych siedzeniach prawie nikt nie jeździ. Może coś w elektryce się poluzowało.

moje autko zakomunikowalo mi identyczna wiadomosc dwa dni temu. obecnie jest u mechaniora ktory stwierdzil ze prawdopodobnie ze starosci:) odmowil posluszenstwa mechanizm czyt. podnosnik. u mnie objawem bylo to ze moglem jedynie ta szybe opuscic ale juz nie podniesc. ponadto slychac bylo podczas tego manewru halasy jakby mielenia.

Problem jak się nieoczekiwanie pojawił - nieoczekiwanie zniknął. Rano sprawdziłem czy komunikat się znowu pojawi i ku mojej radości - wszystko działa ok ( brak komunikatu i szyba działa prawidłowo). Myślę że przyczyną takiego stanu rzeczy było to, że wczoraj były otwierane tylne drzwi podczas ulewnego deszczu i jakieś kropelki wody spadły tam gdzie nie trzeba i zrobiły gdzieś zwarcie. Nocka w ogrzewanym garażu osuszyła autko i wszystko wróciło do normy. Dzięki za rady.

Też to miałem. Tak jak się pojawiło, tak zniknęło..Pojawiało się przy różnych warunkach. Deszcz, słońce, bez różnicy. U mnie jedyne co nie działało przy tym komunikacie do domykanie lewej tylnej szyby z pilota. Ze środka szyba otwierała się i zamykała bez problemu. Jak się znowu pojawi to będziemy mysleć co to zrobić:-)

W drzwiach jest złącza przewodu do czujnika przeciążenia tj jeśli czujnik Traci kontakt z ECU to szyba chodzi skokowo do góry gdyż nie wie czy przypadkiem na automacie nie zgniecie ręki nogi głowy itp. W dół szyba idzie płynnie jeśli taki macie objaw to zostawcie podnośnik w spokoju. Awaria z reguły to przetarcie przewodu na łączeniu ramy tam jest ten przewód bezsensowne poprowadzony i docisniety maskownica. W chłodny deszczowy dzień takie usterki się ujawniają

....dziękuję za uwagę

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót