• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem Z tempomatem + nawigacja

Destyl

Nowy
Auto
147 T. Spark
Witam,
posiadam auto zaledwie 3dni 147 T. Spark, ale już zauważyłem małe problemy. Po pierwsze, myśle ze tempomat nie działa, po przekręceniu go na pozycje ON, nic sie nie dzieje, nie zapala sie żadna kontrolka, tak samo po przytrzymaniu +/-, czy ERS, kompletnie nie reaguje - nic.. (oczywiście jechałem ok.60-80km/h, przy sprawdzaniu) Co moze być przyczyną?, może źle staram sie włączyć?

Kolejnym problemem jest brak płyty do nawigacji, czy posiada może ktoś obraz płyty do nawigacji? Również przydał by mi sie obraz SETUP, szukałem i niemoge nigdzie znaleźć.. Z góry bym był wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

Co do tempomatu to może być bezpiecznik skoro nie zapala się żadna kontrolka lub jakaś kostka w kolumnie kierownicy nie ma dobrego styku, przerabiałem to u siebie i dodatkowo miałem problem z czujnikami, które znajdują się nad pedałami hamulca i sprzęgła, które rozłączają tempomat po naciśnięciu któregoś z nich.
Z nawigacją jednak nie pomogę.

jeżeli masz uszkodzony czujnik pedału hamulca to powinien cały czas świecić stop. W czasie jazdy podnieś też pedał sprzęgła do góry, sprawdz czy coś dało.

Co do tempomatu, bezpieczników narazie nie sprawdzałem, podnosiłem pedał sprzegła hamulca - nic.. mam nadzieje ze obejdzie sie bez rozbierania kolumny... jakies jeszcze pomysły co do tempomatu?

Podłącz się do komputera i sprawdź położenie pedału sprzęgła. Uzupełnij miejsce zamieszkania.

bez względu na to czy jest wciśnięty stop czy sprzęgło u mnie przykładowo po włączeniu on tempomatu zapala się "kontrolka" na wyświetlaczu.

Hm, nie wiem, czy mi sie uda podłączyć komputer.. @Lesiu.Z u mnie nic, żadnej reakcji.. jutro sprawdzę bezpieczniki.. Dzwoniłem do poprzedniego właściciela, mowił że nigdy nie używał tempomatu, nie wiem... POMOOOCY, bardzo by mi ułatwił życie..

Bez podpięcia do komputera to trochę szukanie po omacku.
Jesteś ze Skawiny... wczoraj tam byłem. Może jakoś uda się podskoczyć w najbliższym czasie (ale na razie nie planuję... może początek przyszłego tyg?)
Po podpięciu można sprawdzić, czy jest w ogóle włączony w centralce. Tak samo od razu można odczytać błędy (więc jeśli podpięty, ale z jakiegoś powodu nie działa, to komputer powinien wykazać).

Ostatnia edycja:
Jak masz zapisany błąd w sterowniku ABS to też nie włączysz tempomatu.

Miałem ostatnio problemy z komunikacją z ecu (dluga historia) , w sterowniku ABS zapisal sie błąd. Mimo, ze juz nie występował tempomatu nie dalo się włączyć, po skasowaniu wszystko wróciło do normy. Twoje założenie, że prawnego dnia usiadłem przed kompem i postanowiłem naklamac jest więc błędne :)

Spróbuj na poczatek odpiąc i wpiąc wtyczkę od tempomatu - moze coś nie styka. Można sie do tego łatwo dostac, wystarczy tylko 3 srubki od osłony kolumny odkręcic, zdjąc osłonę i już bedzie wszystko widac.

Amortyzatory
Powrót