• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem z szybą prawy przód.

Masa625

Nowy
Auto
166 2,4 JTD `99
Hejka chlopcy.
Od jakiegoś czasu w mojej babci pojawiła się pewna usterka...

Mianowicie nie da się zamknąć szyby prawy przód wlacznikiem pasażera przedniego...
Opuszczać można normalnie. Normalnie można zatrzymać idącą w dół szybe... Ale na sygnał podnoszenia włącznik nie reaguje.
Pierwsze co myślałem to Oczywiście felerny włącznik. Podmienilem na tylny i to samo. Malo. Dorwalem sprawna uzywke i też lipa.

Druga hipoteza silnik szyby. Było by to podejrzane ale jest małe ale. Szyba normalnie się zamyka wlacznikiem koło kierowcy. Podnosi się ok silnik nie wyje itp...Więc gdyby silnik klekal to kierowca też by jej nie mógł podnieść... Chyba ze sie myle...

Trzecia hipoteza moduł szyb w
bagazniku.
506.jpg

Odpialem go pitraktowalem wtyczki kontaktem. I nic. Co ciekawe z wypietym modułem szyby przednie można zamykać otwierać jak z nim wpietym. Tylko tylne nie reaguja...

Czwarta opcja. Wiązka drzwi. Jakiś czas temu. kilka miesięcy temu. Moja pasażerka skarzyla się ze szybą jej się zamknąć nie chce. Dziewczyna skromna nigdy takim luksusowym cygarem nie jeździła więc myślałem że nie umi:sarcastic:. Za którymś wcisnieciem szybą się zamykala. Sprawa ucichla bo była zima i rzadko szybę się otwieralo...
Nie mam jak jej przejrzeć ale przejrze wkrótce miernikiem. Głośniki drzwi działają lampka działa. Oglądałem ją okiem i niby ok... Ale to mój podejrzany nr 1 jest jak narazie...kable są sztywne zmeczone.

Co Wy myslicie? Jest coś co mogę sprawdzić jeszcze? Ktoś miał coś takiego?

wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Miernik wszystko powie. Sprawdź gdzie ginie napięcie i będzie jasne. Może kabel się przerwał we wtyczce, może dalej. Dlatego podmianka nic nie daje.

Właśnie ta wtyczkę wypinalem i kontaktem psikalem i wciskalem. Nic nie daje. Ale jest opcja się kabel jaki przerwal ogólnie sztywne te kable.
Myślicie ze po objawach można by obstawiać wiazke? Bo jak silnik to chyba by w ogóle jej nie szło zamknac...
Sama wiązka to drobna kwota nie wiem czy w ciemno jej nie wymienic.

wysłane z WC

Panie, ale przed FL miał 2 centralki do szyb (tak wynika z Elearna). Tylne szyby mają centralkę tą co pokazałeś w bagażniku, a przednie gdzieś w okolicy tunelu pod ICSem lub na słupku. Na wyglad prawie identyczna.

Dokładnie jak danus pisze masz dwie centralnie od szyb. Od przednich masz pod ICSem koło przekaźnika od centralnego i przekaźnika od strzałek kierunków na zegarkach.

Panie, ale przed FL miał 2 centralki do szyb (tak wynika z Elearna). Tylne szyby mają centralkę tą co pokazałeś w bagażniku, a przednie gdzieś w okolicy tunelu pod ICSem lub na słupku. Na wyglad prawie identyczna.

Potwierdzam, przed FL są oddzielne sterowniki podnoszenia szyb - szyby przednie w tunelu środkowym przed dźwignią zmiany biegów widoczny po zdjęciu tapicerki tunelu przy nogach, oraz dla szyb z tyłu w bagażniku.

Ulala dzięki Panowie za info bo myślałem że centralka jest tylko jedna. Dziś się postaram do niej dokopać
Na słowo ICS włosy stanęły mi dęba:sarcastic: czyżby nagrzewajka...
wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Z dokumentacji wynika, że te moduły powinny być zamienne między sobą.

szyby przód.jpgszyby tył.jpg

Dzięki danus[emoji481] jak zawsze nieoceniona pomoc. Spróbuję je podmienić:)

wysłane z WC

Witam Panowie. Sytuacja rozwiazana. Przyczyną okazała się wypieta delikatnie kostka z drugiego modułu od ele szyb o którym pisał Danus. Drugi sterownik jest koloru zielonego i jest pod ICS. Być może coś tam poluzowalem jak dsp montowalem. Także wielkie dzięki chłopcy za pomoc[emoji481]
94.jpg

wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót