Problem z silnikiem

• Autor wątku Autor wątku alfa 156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alfa 156

Guest
Niedawno miesiąc temu kupiłem alfę 156 silnik 1,8 TS. Wymieniłem kompletny rozrząd, wariator oraz olej. Wszystko nowe orginalne części bez żadnych oszczędności. Wymiana też w serwisie żeby było dobrze. I okazało się że po przejechaniu 30km są stuki w silniku. Mechanik stwierdził że silnik niestety jest do wymiany. Podejrzewa że wcześniej do oleju dolany był specyfik który wygłuszył stuki w silniku a teraz nowy olej ujawnił wady. Czy jego diagnoza jest słuszna?

Hey
Napisz jaki jest przebieg,czy jest zuzycie oleju...
Stuki moga pochodzic od popychaczy zaworowych a to jeszcze nie kwalifikuje silnika do wymiany lub generalnego remontu.
Moze nagraj ten dzwiek albo podjedz do jakiegos lepszego serwisu niekoniecznie ASO :mrgreen: :mrgreen:

Przebieg 125 tys po wymianie przejechane tylko 30 km i pojawiły się stuki w serwisie stwierdzają awarię korbowodu i coś z panewkami ogólnie silnik do wymiany lub remontu.

Konkretnie chodzi mi o to czy tak nagle mógł sie uszkodzić silnik czy to musiało być już coś wcześniej.

W tym momencie nie potrafię dokładnie odpowiedzieć konkretnie czy panewki czy korobowód bo jaka usłyszałem że silnik do remontu to jestem w szoku a kwota dobiła mnie zupełnie (5-6 tys.!!!!). Skorzystam z poleconego mi telefonu, zadzwonie i napiszę co dalej. Dzięki narazie za pomoc

Mam nadzieje, ze nie kupiles ruiny u Bursiaka???? Parokrotnie ostrzegalem tu przed tym autem.....

adasco napisał:
Mam nadzieje, ze nie kupiles ruiny u Bursiaka???? Parokrotnie ostrzegalem tu przed tym autem.....

Oj pamietam ze jak zobaczylem to auto to sie az przestraszylem hehe :)

alfa 156 napisał:
kwota dobiła mnie zupełnie (5-6 tys.!!!!
Za tyle, to jakbys dobrze poszukał to 2 silniki bys kupił :!: Ale jezeli powiedzieli Ci to w ASO to zawsze trzeba brac na to poprawke :wink:

taa dwa silniki, chyba jakies szroty o co nie trudno, za dobry silnik ktory nie złopie juz litra na 1000 trzeba zabulic i nie ma ze boli, wg mnie 5-6 tys z montazem za silnik powyzej 00 to dobra cena

Amortyzatory
Powrót