Problem z silniczkiem regulacji świateł

Bercik

Nowy
Auto
Alfa 147 1.6 105PS Distinctive "Grigio Platino"
Witam,
Mam problem z silniczkiem regulacji lewego reflektora który ostatnio świeci bardzo nisko w porównaniu z prawym,
oraz co mnie dziwi cały czas słychać że pracuje podczas gdy są włączone światła.
Nawet regulując je nie ustawia się.
Miał ktoś już taki przypadek?
PS.
Chciałem wyjąć cały reflektor i sprawdzić ale podobno trzeba zdejmować zderzak.

Owszem żeby wyjąć lampę musisz ściągnąć zderzak. Podobno da się wyjąć silniczek bez wyciągania lampy ale nie jest to najprostsze zadanie.

Wysłane z mojego HTC One S

Silniczek już raczej niedomaga - prawdopodobnie wlazła Ci woda. Można go wyjąć bez wyciągania reflektora, ale najlepiej (ja za pierwszym razem wyciągałem na bit trzymany w kluczu - nie polecam) mieć klucz "kątowy precyzyjny" (jak to ujął gościu w sklepie narzędziowym) z krzyżakiem na końcu. Są 2 śruby od strony silnika i "wpinka" od strony żarówki.

Da się wykręcić. Trzeba mieć odpowiedni śrubokręt, oraz sporo cierpliwości. Do tego szykuj się na regulację świateł (chyba, że masz pewność, że drugie światło jest na 100% dobre i możesz dostroić właśnie do niego (wysokość, bo na boki się nic nie zmieni).
Bez silniczka nie da się jeździć, bo lustro będzie dyndać, więc jeśli masz zepsuty silniczek, to lepiej go odpiąć (żeby nie mielił na darmo), ręcznie wyregulować wysokość.

Dzięki koledzy za rady, przynajmniej wiem że można go wyciągnąć.
A wie ktoś gdzie można takowy kupić ?
Szukam na allegro i nic nie wyskakuje niestety.
W grę wchodzi raczej nowy, bo nie bede ryzykował z używką.

pisałem kiedyś, od jakich samochodów pasują... bo oryginalne dla alfy - są drogie...

Ja chce kupić od Alfy 147 nie od innego modelu, tylko że nigdzie nie ma nawet w autosklep24 z forum nie posiadają, tylko pod xenony.

można kupić sam układ scalony i wymiana jego kosztuje 5 zł i siliczek działa jak nowy i nie warto inwestować w używane badz nowe silnikczki. Jak komuś potrzeba tego układu mogę zalinkować na pw

podobno można w elektroniku kupić (nie pamiętam czy to Ty podawałeś ;)
i wszystko się niby zgadza, tylko u mnie zarówno płytka jak i silniczek były skorodowane... a wtedy wymiana układu niewiele pomoże.

u mnie niby płytka tez byla uszkodzona (znawca tak stwierdził) zmieniłem układ przepsilkalem WD-40(pomaga na wszystko :D) i działało do wypadku nie wiem jak teraz bo jeszcze ich nie wyciagalem ;d

Amortyzatory
Powrót