[145] Problem z przegrzewającym się silnkiem

po jakim czasie dochodzi do 130'C po odpaleniu zimnego silnika?? Czy rury przy chłodnicy i sama chłodnica są ciepłe jak pokazuje te 130C?

Sprawdzę koło 10 jak szybko się nagrzewa. Rury przy chłodnicy są ciepłe obydwie.

Już sprawdziłem 90 st. miałem już po 1,5km troszkę za szybko a 120 st miałem po przejechaniu następnego 1,5km

Ostatnia edycja:
Na poniedziałek jestem umówiony z mechanikiem zobaczymy co powie.

Nie nic nie wymieniałem, w poniedziałek mechanik sprawdzi co właściwie jest do roboty. Tylko szkoda, że tak długo będę musiał czekać.

Yhh i jest problem.Termostat został wymieniony!! Auto stało w garażu i sprawdzaliśmy szczelność przewodów. W tym czasie wszystko było dobrze, tzn. z nawiewów leciało ciepłe powietrze, silnik nagrzał się do 90 st i włączyły się dwa obiegi wiatraka przy chłodnicy. Auto wyjechało na drogę i tu się zaczęły problemy. Zaraz temperatura podskoczyła i zamkną się obieg w termostacie na dół silnika.

Yhh i jest problem.Termostat został wymieniony!! Auto stało w garażu i sprawdzaliśmy szczelność przewodów. W tym czasie wszystko było dobrze, tzn. z nawiewów leciało ciepłe powietrze, silnik nagrzał się do 90 st i włączyły się dwa obiegi wiatraka przy chłodnicy. Auto wyjechało na drogę i tu się zaczęły problemy. Zaraz temperatura podskoczyła i zamkną się obieg w termostacie na dół silnika.
Jeśli masz odpowietrzony i sprawnie działający układ a po rozgrzaniu zapowietrza się a temperatura szaleńczo rośnie to podejrzewaj uszczelkę pod głowicą

A może pompa wodna jest już wyjechana. U mnie jest tak że jak stoi na jak jade tak 2000 obr. to zaczyna lecieć chłodne powietrze z nawiewu a temp rośnie pomału. musze wymienić pompe bo czeka nowa.

A może pompa wodna jest już wyjechana. U mnie jest tak że jak stoi na jak jade tak 2000 obr. to zaczyna lecieć chłodne powietrze z nawiewu a temp rośnie pomału. musze wymienić pompe bo czeka nowa.
W wiekszości zbiorniczków wyrównawczych jest wężyk przelewowy jeśli po uruchomieniu silnika płyn tym wężykiem nie wraca do zbiorniczka to wtedy stawiam na pompę

Mi jak wywaliło uszczelkę to bomblowało w zbiorniczku ale nic się nie zapowietrzało a temperatura była ok.Dlatego zapytałem
wszystko zależy jak dużo jest przepalona uszczelka i od tego też zależy czy z rury wydechowej mocno dymi

Mi się wydaje, że pompa wody może być zjechana. Jeszcze dzisiaj będzie wyjmowana i sprawdzana. Nie wytwarza obiegu w tracie jazdy i wtedy termostat się zamyka. A w czasie postoju na zimnym silniku wszystko jest OK.

Auto nie dymi.
Nie ma pęcherzy w zbiorniku.
kiedy odkręcam zbiornik to powinna mnie oparzyć, ale woda tylko zabulgocze i tyle.

Sprawa wyjaśniona to była pompa wody.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót