• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Problem z przednimi wycieraczkami.

Paul_Matt

Nowy
Auto
Alfa Romeo Mito 1.4 R4 16V Turbo 155PS
Mój problem a właściwie mojego MiTo polega na dziwnej jak dla mnie usterce wycieraczek. Otóż działają dobrze, ale kiedy ich nie używam i jadę z prędkością powyżej 140 km/h wycieraczki od pędu wiatru zaczynają same startować i powoli unoszą się do gory, zalezy jak szybko jadę tak szybko sie unoszą. Nie wiem co jest tym spowodowane, jeszcze dzień wcześniej było dobrze a dzisiaj taki psikus, który w trasie jest bardzo uciążliwy.
Proszę powiedzcie co mogło pójść nie tak, co trzeba zrobić zeby nie wędrowały z wiatrem do góry.
Pozdr.

Myślę, że trzeba sprawdzić mocowanie ramion na mechaniźmie wycieraczek. Może byłeś w serwisie i nie dokręcili wycieraczek ? lub jest wyrobione mocowanie ramienia. Innego wytłumaczenia nie ma ponieważ napęd wyłączony blokuje możliwość przemieszczania się wycieraczek.

dziwna sprawa bo właśnie nie byłem na serwisie, grzebane w aucie nie było i nagle z dnia na dzień zaczęły sie tak dziwnie zachowywać. będę musiał rozebrać podszybie i pogrzebać przy całym mechanizmie bo też nie mam żadnego wytłumaczenia na takie cos.

Ja mam trochę inne pytanie do Was w temacie wycieraczek. Chodzi mi o tryby pracy. Jak kupiłem auto to wydawało mi się że różnica między trybem pierwszym a drugim jest taka że na pierwszym częstotliwość pracy wzrastała wraz z prędkością a na drugim zawsze włączają się co jakiś sztywno ustalony czas. Teraz po jakimś czasie wydaje mi się że nie ma żadnej różnicy między trybem pierwszym a drugim. Jak to jest u Was albo jak powinno być? A może któryś z tych trybów się programuje jak w Oplach a ja nie wiem jak?

Amortyzatory
Powrót