[159] Problem z półosiami

krzys1ek

Nowy
Auto
Leon 1P1 FR 2.0 TDi
Tydzień temu zakupiłem nowe półosie ( nie wiem czy mogę podawać nazwę firmy, więc na tą chwilę się wstrzymam). Moja alfa 159 2.4 ma już nalatane 310 000 km wiec zbytnio mnie to nie zdziwiło że przeguby się poddają, a zwłaszcza że nie miały lekko... Oczywiście wcześniej sprawdziłem i upewniłem się czy będą pasować . Procedura była taka : spuściłem olej ze skrzyni, wyciągnąłem stare półosie, przy okazji wymieniłem uszczelniacz półosi z lewej strony, wsadziłem nowe półosie, wlałem nowy olej do skrzyni i złożyłem wszystko do kupy tak jak ma być. Pierwsze wrażenie bardzo przyjemne, nie było już opóźnienia przy przełożeniach , nie pukał zewnętrzny przy ruszaniu i ogólnie na plus. Wyjechałem na drogę szybkiego ruchu i nagle czuję wibracje i drgania na kierownicy a pasażer czuł duże wibracje pod stopami . Zjechaliśmy na drogę z ograniczeniem do 70ciu km/h po wyjściu z ronda na prostą docisnąłem dobrze na drugim biegu i nagle strzał, tyle, w wersji polskiej udział wzięli... Biegi wchodzą, napędu nie ma i na szczęście tyle co się rozpędziłem na styk wystarczyło by zjechać na parking. Mechanizm różnicowy na szczęście cały i ogólnie skrzynia też w porządku. Podniosłem auto do góry na kobyłki, wrzuciłem bieg i półosie ani drgną, nie kręcą się. Wyciągnąłem je, wsadziłem stare , wrzucam bieg pierwszy, drugi trzeci i napęd jest więc odetchnąłem spokojnie bo skrzynia cała . Rozebrałem stare i te "nowe" na części pierwsze i widać zasadniczą różnicę w konstrukcji jeśli chodzi o kielichy i krzyżaki. Co do starych półosi to po zdjęciu opasek i odsunięciu osłon gumowych dosłownie "WYLAŁ SIĘ" smar czyli od wyjazdu z fabryki nie były zmieniane aż do tego momentu i teraz pytanie czy może lepiej oczyścić dokładnie przeguby ze smaru te stare oczywiście i nałożyć nowego . Co o tym sądzicie ? . Regeneracja to koszt ok 2500 zł . Jak się okazało smar zmienił się w olej bo czas zrobił swoje i dlatego przeguby tak pracowały. Mniejszy krzyżak jest od tego zamiennika a większy od oryginału dla jasności.

Załączniki

• IMG_20200826_171916.jpg
    IMG_20200826_171916.jpg
    94.2 KB · Wyświetleń: 106
  • IMG_20200826_172047.jpg
    IMG_20200826_172047.jpg
    51.5 KB · Wyświetleń: 84
W przegubach wewnętrznych (w kielichach) jest właśnie smar półpłynny Tutela Star 700 i taki ma być. Włożenie standardowego smaru do przegubów zewnętrznych spowoduje szybkie zużycie tych przegubów. Można spróbować wymienić same krzyżaki na oryginalne, bo sama wymiana smaru po wymyciu starego raczej nie pomoże, ale możesz spróbować. Sprawdź też czy w kielichach nie ma śladów wyrobienia w miejscach pracy krzyżaków. Zależy też co ci poszło w starych półosiach, bo jeśli tylko zewnętrzny przegub można go wymienić.

Czy to normalne że stary krzyżak wychodził z oporem z kielicha i wchodzi również na ciasno ? . Nowy krzyżak wychdzi i wchodzi w kielich swobodnie. Do tej pory też nie wiem co było powodem tego strzału i utraty napędu, ponieważ przeguby są całe , klina też nie ścięło ...

Smar w tym nowym nieszczęsnym przegubie wewnętrznym ma strukturę całkowicie inną niż ten smar ze starego przegubu wewnętrznego

Ostatnia edycja:
Napisz co to za producent. Widać, że ten zamiennik znacząco odbiega od oryginału. Szkoda żeby więcej osób się nacięło.

Producent to GSP . Zamawiałem ze sklepu który specjalizuje się w sprzedaży części głównie do włoskich samochodów. Rozebrałem wszystko na części pierwsze, wyczyściłem i na pierwszy rzut oka widać że w porównaniu do oryginału jakość wykonania jest fatalna... Znalazłem też różnicę w konstrukcji wieńca przegubu zewnętrznego, a mianowicie stary wieniec ma jednakowe średnice otworów na kulki a ten nowy nieszczęsny ma pięć otworów takich samych i nagle jest szósty otwór w kształcie prostokąta co jest bardzo zastanawiające co najmniej... Załączam zdjęcia

Załączniki

• IMG_20200827_114627.jpg
    IMG_20200827_114627.jpg
    65.4 KB · Wyświetleń: 84
  • IMG_20200827_114552.jpg
    IMG_20200827_114552.jpg
    53 KB · Wyświetleń: 77
Witam Panów - półoś prawa marki GSP do 159 2.4 manual TI tO s h i t !!!
od wymiany ok 6 miesięcy ( wymiana na wszelki wypadek bo ta krótka od kierowcy padła ) borykałem się z wibracjami... dwumas, komplet - sprzęgło, zawieszenie przód ( bez amorów ), łożyska przód, wyważanie ponad 2x kół, prostowanie felg... Założyłem starą 10 letnią po regeneracji w Toruniu, gdzie się okazało, że jest prawie idealna i koszt wyniósł ok 200zł z transportem i jest wybornie w końcu w samochodzie... Półoś GSP kupiłem w motodelta / Lublin. W półosi GSP wymieniłem dodatkowo przegub zewnętrzny na Lobro za 300zł i pewnie straciłem gwarancje ( przy cenie całęj półosi GSP z dwoma przegubami - 450 ) p.s. sklep nie odpowiada na reklamacje przez maila od miesiąca

Koniec końców jestem 7 stów w plecy, ale jak widać nie tylko ja przejechałem się na tych półosiach i jest przestroga dla innych. Zgadzam się w zupełności z kolegą wyżej że sklep nie odpowiada na maile od swoich kupujących. Ostatni raz zamawiałem tam cokolwiek.

Tak też myślałem ale zaskoczyła mnie kwota 200 zł jak ludzie pisali, że cena za jedną połos to raczej z 700 zł.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

700zł to w przypadku gdy w półoś ma luzy. Moją oglądało wcześniej 2 mechaników i obaj stwierdzili, że ma luzy dlatego wysłałem. A moto max stwierdził inaczej :) Wymienili tylko smary. Jak ktoś kupił półoś z znamienników, która jest ok proszę o podanie marki, jestem ciekaw czy coś innego jest porównywalnego z orginałem...

Ja również wymieniam tylko smary i przekonam się jak to będzie funkcjonować (chodzi mi o stare półosie oryginalne) . Rozebrałem wszystko na części pierwsze, wyczyściłem i poskładałem. Ciekaw jestem czy po chwili się nie posypie wszystko, bo spotkałem się z opiniami że po wyjęciu kulek z koszyczka i włożeniu ich spowrotem zazwyczaj coś się dzieje w niedługim czasie.... No ale zobaczymy

Odgrzeje troche temat . Jakiej firmy polecacie przeguby zewnętrzne ? . Co do przegubów metelli to ciężko znaleźć teraz

Ja kupowałem Półosie "Lobro" i po 10 tyś jest OK. Tylko sama półoś krótka kosztuje 700 zł.

Odgrzeje troche temat . Jakiej firmy polecacie przeguby zewnętrzne ? . Co do przegubów metelli to ciężko znaleźć teraz

Ja jeżdżę na przegubach zewnętrznych Meyle. Nic nadzwyczajnego się nie dzieje, a kilometrów trochę robię. Jeżeli chodzi o wewnętrzne przeguby to nic dziwnego że miałeś taką przygodę skoro były to półosie GSP. Niestety w tym przypadku się nie sprawdzają. Wewnętrzne polecam ZR, jest taki sam jak oryginał, też na nich już jakiś czas jeżdżę.

Witam,
mam pytanie odnośnie półosi nr 71791798, czy będzie pasował do VINU: ZAR93900007002628.
Sprzedawca nie umie mi odpowiedzieć.
Proszę o sprawdzenie kogoś rzetelnego :rolleyes:

Według kodów pasuje
Producent Kod OE
ALFA ROMEO 46308297
ALFA ROMEO 50500528
ALFA ROMEO 50517134
ALFA ROMEO 51876370
ALFA ROMEO 71787437
ALFA ROMEO 71791798
ALFA ROMEO 71791800
ALFA ROMEO 71794543