problem z otwieraniem drzwi

• Autor wątku Autor wątku alfik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alfik

Guest
Witam
Pojawił mi się problemik z otwieraniem alfy od strony kierowcy. tzn nie da sie otworzyc od strony kierowcy kluczykiem, kreci sie ale nei otwiera. (nie mam alarmu). wczoraj rano otworzyl mi sie ostatkiem sił: kilkanascie razy musialem krecic kluczkiem i po troszku sie bolec podniosl i centralny sie otworzył (myslalem ze to moze przez mróz). Ale pozneij juz nie udalo sie otworzyć i dziś również.
Zamek natomiast zamyka normalnie.
Pomóżcie bo denerwujące jest chodzic do okoła auta - od strony pasazera działa bez zarzutu.

pewnie nowy zamek trzeba kupic :) moze sprobuj jeszcze nasmarowac jakims dobrym srodkiem? znajomy mamy uzyczyl mi jakis smar w aerozolu z rurka jak od wd-40. tylko nie pamietam jak sie nazywal... jakas niemiecka nazwa - specjalny do zamkow.

jak smarowanie nie pomoze to rozejrzyj sie za nowym zamkiem, jak bedziesz mial ochote sam go wymienic to wal na priv - posle Ci opis bylego uzytkownika alfaholikow :)

Poprosze na temat wymiany info ;) I moze jak sie wogole dobrac tylne drzwi rozbieralem ale przednich jescze nie ;)
A wogole piszac zamek masz na mysli sama wkladke czy zamek w sensie zamek (rygiel, silownik itp. ).
Zastanawia mnie jedna rzecz ze zamyka ale nei otwiera

cos mi sie wydaje ze niestety smarowanie nie pomoze, bedzie trzeba wymienic zamek. bo w srodku sa jakies zapadki i takie rozne smieszne pierdoly ktore podczas eksplatacji sie wycieraja i niezabardzo oplaca sie to naprawiac, lepiej wymienic zamek. niepamietam gdzie ale ktos juz pisal o tym na forum, no a koplet zamkow kupil za 100 czy 200zl

tez mi sie wydaje ze smarowanie nic nie da.
Ale zapytam ponownie co rozumiecie pdo pojęciem zamek:
1. rygiel razem z silownikiem
2. czy wkaldke na kluczyk

Cięzko stwierdzic moją usterkę ponieważ:
Siedzac w aucie pociagajac za rygiel blokady drzwi kierowcy wszystko dziala otwiera i zamyka, otwierajac z kluczyka od strony pasazera też wszystko działa. Natomiast nie da sie otworzyc z kluczyka od strony kierowcy (ZAMKNĄĆ SIE DA)
Jesli to by byl zamek (rygiel, silownik) to rowniez by nie otwierał od srodka ???
Dobrze kombinuje czy zle ??

Ja stawiam na jaką pierdołe ktora sie wyrobila lub poluzowala i nie otwiera ale w druga strone (gdzie ma lżej) działa czyli zamyka.

A co moge zrobic jak mi wkladka od zamka od klapy zostala na kluczu jak krecilem?? Nigdy wczesniej nie mialem problemu z tym zamkiem. Odebralem auto od mechanika, chcialem otworzyc bagaznik i mi wkladka na kluczu zostala... Da sie to naprwic?? Mam immo jest to ma znaczenie

Konrado napisał:
Odebralem auto od mechanika, chcialem otworzyc bagaznik i mi wkladka na kluczu zostala... Da sie to naprwic?? Mam immo jest to ma znaczenie

A może mechanik wcale nie jest uczciwy i szykował dla kogoś Twoje autko :twisted:

No cóż panowie tak informacyjnie jednak moje przypuszczenia byly słuszne nei jest to wina zamka a samej wkaldki a dokladniej "bebenka" pomeczylems sie deczko w dniu wczorjaszym i wyjelem cala wkladke i co sie okazalo ulamal sie bolec wielkosci glowki od zapalki - i to caly PROBLEM.
NIESTETY oddałem w wachowe ręce - koszt wymiany bebenka na nowy (FIAT) 50zł - :( ;(

Konrado napisał:
A co moge zrobic jak mi wkladka od zamka od klapy zostala na kluczu jak krecilem?? Nigdy wczesniej nie mialem problemu z tym zamkiem. Odebralem auto od mechanika, chcialem otworzyc bagaznik i mi wkladka na kluczu zostala... Da sie to naprwic?? Mam immo jest to ma znaczenie

Z tego co piszesz to ciebei również czeka wizyta u klucznika ;) ;)

POZDRAWIAM !!!!

Miałem podobny problem w 145. Ułamała sie ta główka na bebenku o której pisałeś. U mnie w ASO jakoś nie mogli skumać o co chodzi. Powiedzieli że musze zamki wszytskie wymienić, a bebenków nie ma. Moze tam u was są jakieś to zamówiłbym.

Ja w ASO nie pytałem poprostu rozebrałem drzwi wyjęłem zamek (zapadka, bębenek) i widząc co jest grane udałem się do zakładu doraiającego klucze, kluczyki itp. byłem w 2 w obu koszt 50zl ale pierwszy powiedzial ze bedzie gwintowal i ten urwany kawalek wkreci :(;( ;( , a drugi powiedzial ze przelozy sam srodek (bebenek) od fiata - i jemu zaufałem ;) ;) I dziala pieknie ;) chociaz bez sprezynki poniewaz sie nie miesci w fiatoski bebenek.
Jak cos to pytaj ;) ;)
Popytaj u siebie mysle ze znajdziesz takiego szpeca co Ci to zamieni ;)

alfik opisz to jak zrobiles i wklej zdjecia i dawaj to na ,,zrob to sam,,

W 145 robiłem taka operacje,ale bez finalnego efektu jakim jest działający zamek...nie mialem wkladki. Klejenie tej ułamanej głowki nic nie przyniosło więc narazie odpuściłem. Bede sie musiał przejść do ślusarza.

alfik napisał:
Witam
Pojawił mi się problemik z otwieraniem alfy od strony kierowcy. tzn nie da sie otworzyc od strony kierowcy kluczykiem, kreci sie ale nei otwiera. (nie mam alarmu). wczoraj rano otworzyl mi sie ostatkiem sił: kilkanascie razy musialem krecic kluczkiem i po troszku sie bolec podniosl i centralny sie otworzył (myslalem ze to moze przez mróz). Ale pozneij juz nie udalo sie otworzyć i dziś również.
Zamek natomiast zamyka normalnie.
Pomóżcie bo denerwujące jest chodzic do okoła auta - od strony pasazera działa bez zarzutu.
A po co kluczykiem? Kup alarm z pilotem i sobie załóż :)
Miałem podobny problem,i tak załatwiłem sprawę, 3oo PLN (z robotą), ale twoja malutka chyba jest tego warta ?!

A co jestli mam problem z przekreceniem kluczyka w stacyjce?? Dorobilem nowy kluczyk bo stary byl wyrobiony. Drzwi mi sie elegancko teraz otwieraja, a zeby przekrecic w stacyjce to probuje po kilkanascie razy z roznym naciskiem pod roznym kontem.. Czasem zaskoczy :< Tez moze tam byc wylamany bebenek?? Da sie to napriawc czy trzeba kupic nowe wkladki i programowac immo??

Konrado napisał:
A co jestli mam problem z przekreceniem kluczyka w stacyjce?? Dorobilem nowy kluczyk bo stary byl wyrobiony. Drzwi mi sie elegancko teraz otwieraja, a zeby przekrecic w stacyjce to probuje po kilkanascie razy z roznym naciskiem pod roznym kontem.. Czasem zaskoczy :< Tez moze tam byc wylamany bebenek?? Da sie to napriawc czy trzeba kupic nowe wkladki i programowac immo??
kurde, to dziwne... mnie dorobienie kluczyka pomogło na wszystkie wkładki, szczególnie na korek wlewu paliwa, który wcześniej był zawsze otwarty...

Konrado napisał:
MI pomoglo na drzwi, ale na stacyjke na poczatku tylko, bnylo lepiej przez chwile ale teraz jest jescze gorzej jak przedtem..
No to do mahera...Stacyjka nie problem, tylko w morde problem może być z immo, oczywiście chodzi o kaskę :)

Amortyzatory
Powrót