• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Problem z odpaleniem

panIdi

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9 jtdm 150KM
Witam.
Padł akumulator w mojej 159. Po podłączeniu kabli zapalają sią kontrolki, ale również komunikat " VAHICLE PROTECTION SYSTEM NOT AVAILABLE" i bella nie odpala. Podpowie ktoś jaki może być problem?

Bezpieczniki ? Wszystkie do sprawdzenia, w tym te na klemie.

Okk, posprawdzam bezpieczniki.
Kuzyn podpowiedział mi, że może być to kwestia zakodowania od nowa kluczyka. Co o tym myślicie?
A druga sprawa to, czy może być to kwestia dość zmęczonych i cienkich kabli?

Może być alfy mają to do siebie, że przy słabym prądzie sypią błędami jak bezpieczniki będą ok podłącz inny aku bezpośrednio pod klemy.

A pokasowałeś błędy po zamontowaniu nowego akumulatora???

Kolega pisał, ze próbował odpalać z kabli (a przynajmniej tak wywnioskowałem) wiec albo strzeliły bezpieczniki podczas tej operacji albo ma dupne kable o czym wspomniał.

Za mało prądu, naładuj swój akumulator albo podłącz inny w pełni sprawny i odpali.
Miałem to samo jak rozładowałem aku i za krótko ładowałem go prostownikiem. Po ładowaniu akumulatora przez 5h odpaliła jak zwykle bez żadnych błędów ;)

Okk, posprawdzam bezpieczniki.
Kuzyn podpowiedział mi, że może być to kwestia zakodowania od nowa kluczyka. Co o tym myślicie?
A druga sprawa to, czy może być to kwestia dość zmęczonych i cienkich kabli?

Kuzyn się nie zna na alfach.

Naładuj aku poza autem. Myślałem że taka rzecz jest jasna. Kable muszą być solidne.

Za mało prądu, naładuj swój akumulator albo podłącz inny w pełni sprawny i odpali.
Miałem to samo jak rozładowałem aku i za krótko ładowałem go prostownikiem. Po ładowaniu akumulatora przez 5h odpaliła jak zwykle bez żadnych błędów ;)
Faktycznie było za mało prądu. Po naładowaniu porządnie akumulatora odpaliła bez problemu :)
Mam jeszcze takie pytanie z ciekawości. Jak otworzyć autko gdy akumulator wyładuje się do zera i otwarcie z pilota jest niemożliwe?

(...)
Jak otworzyć autko gdy akumulator wyładuje się do zera i otwarcie z pilota jest niemożliwe?

Kluczykiem.
Trzeba go włożyć w taki prostokątny otwór zaraz pod klamka drzwi i przekręcić w lewo lub w prawo. Nie wiem. Nigdy tego nie testowałem.

Kluczykiem.
Trzeba go włożyć w taki prostokątny otwór zaraz pod klamka drzwi i przekręcić w lewo lub w prawo. Nie wiem. Nigdy tego nie testowałem.
Nigdy wcześniej nie zwróciłem uwagi, ale faktycznie jest otwór na zwykły kluczyk. Problem w tym, że kupiłem belle za granicą a sprzedający mi go nie przekazał... Ehh...

Kluczyk jest w środku elektronicznego. Trzeba nacisnąć kopułkę i wysubąć

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kluczyk do alfy
alfa-romeo-159-klucz-kluczyk-pilot-nowy-2-1029194.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót