[155] Problem z obrotomierzem 2.0 8v???

ta już przełożyłem bebechy....i obroty są dobre bo w okolicach 800-900 i normalnie kręci....Zostawiłeś u mnie w alfie jeszcze jedne zegary te z czerwoną.....

P.S mam zegary od Vki jakby ktoś potrzebował...

We wrześniu i październiku intensywnie jeździłem 155, przez co jeszcze bardziej ją polubiłem:).

Zastanawiam się nad obrotomierzem.
Po wyłączeniu silnika wskazówka nie leci do zera, a zatrzymuje się na "5" i tkwi na tej piątce uparcie do ponownego odpalenia.

W czym tkwi problem?
Czy płyta/wskazówka się zacięła?

W GT obrotomierz jest na zero.

Ostatnia edycja:
Przejrzałem zegary do 155 na allegro i wszystkie tak mają, tzn. wskazówkę obrotomierza na 5.

Chodzi o to by wskazówka obrotomierza i prędkościomierza leżały tak samo (w takiej samej pozycji).Przyjrzyj się innym wskaźnikom.Paliwa,temp oleju itd.Leżą tak samo.W V6 mam licznik wyskalowany do 260 i na obrotomierzu pokazuje mi 300 obr.

Łukasz, dzięki za odpowiedź.

Problem jednak wtym, że u mnie wskazówka obrotomierza nie leży w tej samej linii, co ta prędkościomierza.
Wcześniej właśnie obie leżały równolegle.
Teraz obrotomierz ma wskazówkę wyżej, dokładnie na 500 obrotach.

Zrób jakieś zdjęcie.bo wyżej piszesz,że wszystkie zatrzymane są na 500 a u Ciebie nie jest w tej samej linii a leży na 500.Czegoś nie rozumiem.
U mnie czasami wskazówka zatrzyma się na 800.Włączę zapłon i opada to swojej pozycji.I szczerze powiem,że wywalone na to mam.Jak się zepsuje to się będę zastanawiał czemu tak się stało :)

Kurde walnąłem się.Moja wina.TS nie ma równo lężących,ale tak jak Andrzej napisał leży dobrze (na ograniczniku).

leży tak jak powinna leżeć, na ograniczniku :P
Pozostałe wskazówki też powinny go mieć :)

tutaj widać go dokładniej:
https://www.eurofrance.pl/userdata/gfx/817804166f6eff167f17bdad74339dc2.jpg

Dziękuję za odpowiedź:).
Teraz jest dla mnie jasne, dlaczego w 155 wskazówka startuje 500.

Chociaż dalej nie rozumiem, dlaczego od 500, a nie od 0.
W GT jest od 0.

- - - Updated - - -

Kurde walnąłem się.Moja wina.TS nie ma równo lężących,ale tak jak Andrzej napisał leży dobrze (na ograniczniku).

No, ja się też zdrowo walnąłem.
Ale zgodzę się z Tobą, że równoległe wskazówki fajnie wyglądają.

Amortyzatory
Powrót