• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

problem z obrotami 156 2.5 V6

To super! Mam nadzieję że pomoglo na stałe!
Ach te włoskie instalacje elektryczne - sprawiają, że życie nigdy nie będzie nudne! ;-)
Teraz ja muszę się zająć swoją V6 tylko czuję, że u mnie może być raczej problem z rozrządem. Drgania silnika na luzie są stałe i nic się nie zmienia..

W poniedziałek będę miał kabelek do diagnostyki więc najpierw chcę w 100% wyeliminować problemy z elektryką. Ktoś jeszcze podpowiadał mi, że takie nadmiernie drgania - nierówna praca może być spowodowana przez np. nie sprawną sondę lambda. Jak okaże się że nie ma błędów to będę szukał dobrego speca od rozrządu. Najgorsze jest to że się powoli przyzwyczajam i przestaje mi to przeszkadzać ;-)

nierówna praca może być spowodowana przez np. nie sprawną sondę lambda

Nie sądzę. Zawsze możesz odłączyć wtyczkę sondy i sprawdzić, jak działa bez. Sonda lambda nie jest potrzebna do pracy silnika, przecież przez chyba ~80 lat silniki działy bez niej, jest wymagana tylko i wyłącznie do poprawnej pracy katalizatora (kwestie ekologiczne).

Z czego wiem sonda tzn dane z sondy sa potrzebne do prawidlowej pracy silnika. Z tym ze dop na rozgrzanym silniku na zimnym nie bierze wg udzialu :-) to wiem z innych postow.

Z forum alfy dokladnie nie pamietam. A po drugie to mialem kiedys bmw e36 318is tez falowaly obroty... sam wymienilem sonde lambda i pomoglo takze ma znaczenie :-)

Z forum alfy dokladnie nie pamietam. A po drugie to mialem kiedys bmw e36 318is tez falowaly obroty... sam wymienilem sonde lambda i pomoglo takze ma znaczenie :-)
To może tak: lambda nie jest potrzeba, aby silnik poprawnie pracował, ale jak już jest i źle działa, to może przeszkadzać. Dlatego sugerowałem odłączenie lambdy i sprawdzenie, jak działa silnik nie biorąc jej pod uwagę.

Przypomnę się z moim problem - mianowicie silnik na wolnych obrotach nie pracuje równo - powoduje to drgania auta...
A więc udało mi się podłączyć kompa i pojawił się taki oto wynik:
20160928_164521.jpg
Pomyślałem: spokojnie może te błędy to jakaś przeszłość (ja autem jeżdżę od trzech miesięcy), skasowałem i postanowiłem pojeździć...

Po około trzech tygodniach dziś podłączyłem się ponownie:
20161022_114726.jpg
Z tego co wyczytałem błąd dotyczy sondy lambda...
Jednak co ciekawe nie występuje cały czas.
Sprawdziłem jeszcze parametry sond ale jestem za mały miki by coś z tego wywnioskować:
sondy.jpg
Co o tym myślicie?
Czy faktycznie jest jakiś problem z sondą?
Czy jednak szukać rozwiązania w ustawieniu rozrządu?

Amortyzatory
Powrót