Problem z niedziałającym klaksonem

pakulak

Nowy
Auto
ALFA ROMEO GIULIA TI 2.0
Samochód ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TI
Witam, mam taki problem, mianowicie nie działa mi klakson, przed zimą działał. Bezpiecznik pod maską jest sprawny, przekaźnik w nadkolu też, ale problem jest właśnie na drodze do przekaźnika, bo po zwarciu na ostro klakson działa. Przekaźnik R1C (pin 30 - 12V, 87) zasilanie, (pin 85, 86) moduł sterujący. Na mierniku 86 + masa = 11.11v, 85 + masa = 0, napięcie między 85 - 86 11.11v, ale po włożeniu przekaźnika i naciśnięciu klaksonu, napięcie między 85 - 86 jest równe +- 0.05V, gdzie szukać przyczyny.

o ile pamiętam klaksony są dwa - sprawdź oba bo to że jeden działa nie znaczy że działa drugi. temat ćwiczony w giulii kumpla.

O jakiej sytuacji piszesz? Jeżeli drugi klakson nie będzie działał to moduł sterujący nie zamknie obwodu i nie zadziałają oba czy jak? Po zwarciu na ostro w przekaźniku samochód trąbi (wydaje się że z obu klaksonów). Mimo wymiany przekaźnika na nowy, samochód sam z siebie nie trąbi czy to przez PANIC, czy z kierownicy. Zaglądałem do środka AUX PDC i nie ma tam ani wody ani zasiedziałych pinów. Opieram się cały czas o ten schemat ze zdjęcia. Po zwarciu pin 30 - pin 87 auto trąbi, po zwarciu pin 30 - pin 86 (przy włożonym przekaźniku) moduł sterujący działa bo po naciśnięciu klaksonu auto trąbi. Problem jest w samym pinie 86 (jego drodze od złącza S024, bo w tym miejscu przewód rozchodzi się na zasilanie pin 86 i 30.

Załączniki

• 1733529213839.png
    1733529213839.png
    191.3 KB · Wyświetleń: 7
Temat można zamknąć. Dla sprostowania w punkcie łączeniowym S204 pękł kabel który szedł do pinu 86 :)

Amortyzatory
Powrót