[159] Problem z Lamapmi przednimi - XENON

ZbigNieff

Nowy
Auto
Alfa 159 - 2.0 - 170KM
Witam wszystkich na wstepie, od niedawna jestem posiadaczem 159 ;) mozna by powiedziec ze nawet bardzo zadowolonym...

Szukam na necie wszedzie ale mojego problemu jakos nikt nie rozwiązal - a nawet jak mial podobny to temat umarl, mianowicie
moja 159 - rocznik 2009 - oryginalne xenony - przejechane ponad 160tkm - ostatnio rano zgasl mi prawy xenon... jezdzilem na jednej
lampie, w koncu mowie zarowka - pojechalem do szpeca od xenonow - podlaczyl na stole = swieci, mowi moze przetwornica, wyjelismy,
podlaczyl na stole - swieci... Nagle u niego na placu zgasl lewy xenon - nie mam teraz zadnego - sprawdzilismy obie strony i wszystko
sprawne - a lampy nie swieca - bezpieczniki przewody tez....

Pomozcie bo nie wiem gdzie szukac problemu!?

Jedź do elektryka który pracuje nie tylko przy stole ale też i przy aucie sprawdza i naprawia

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

No ten mogl tylko tyle ogarnac... elektryk robi dzis przy aucie i mowi ze cos jest nie tak z ladowaniem,
raz jest 14,1 a raz 12.1 ... moze to miec wplyw na swiecenie lamp? dodam ze kontrolki ladowania nie ma na liczniku...

P.S. w prawej lampie wywala blad "zbyt wysokie napiecie reflektora" w lewej bledu brak

No ten mogl tylko tyle ogarnac... elektryk robi dzis przy aucie i mowi ze cos jest nie tak z ladowaniem,
raz jest 14,1 a raz 12.1 ... moze to miec wplyw na swiecenie lamp? dodam ze kontrolki ladowania nie ma na liczniku...

P.S. w prawej lampie wywala blad "zbyt wysokie napiecie reflektora" w lewej bledu brak
Mi to się wydaje że przetwornice się kończą lub skończyły. Wilgoć. Możliwe że przez te skoki napięcia. Ale tak jak koledzy piszą. Musi to zobaczyć elektryk który zna się na samochodach.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

schematy do xenonów wrzuciłem ok 2 lata temu w dziale zrób to sam w wątku o dokładaniu xenonów i ich instalacji, instalacja nie jest skomplikowana, a świecenie to parę kabli, bo większość to czujniki poziomowania, komunikacja CAN do lewej lampy i pomiędzy lampami, sygnał prędkości itp.

Ja bym również sprawdził czy obie przetwornice są takie same(tzn. czy maja takie same numery) Bo na przykład ja w swojej 156 miałem dwie rożne przetwornice i raz ksenon świecił parę minut raz godzinę a nieraz nawet się nie zapalił. Po zakupie oryginalnej przetwornicy problem znikł. Ewentualnie możesz zobaczyć do zapłonnika.

Ja bym również sprawdził czy obie przetwornice są takie same(tzn. czy maja takie same numery) Bo na przykład ja w swojej 156 miałem dwie rożne przetwornice i raz ksenon świecił parę minut raz godzinę a nieraz nawet się nie zapalił. Po zakupie oryginalnej przetwornicy problem znikł. Ewentualnie możesz zobaczyć do zapłonnika.
Zaplonnik jest razem z zarnikiem. Więc jest w sumie łatwiej. Albo przetwornica albo zarnik.

Mi to się wydaje że przetwornice się kończą lub skończyły. Wilgoć. Możliwe że przez te skoki napięcia. Ale tak jak koledzy piszą. Musi to zobaczyć elektryk który zna się na samochodach.

Przetwornice obie jednakowe - obie oryginalne - te same nr maja - malo tego auto przez 2 miesiace caly czas jezdzilo na nich - poziomowalo sie itp
a jak wspomnialem wszystko zgaslo razem z problemem zasilania jakie sie pojawilo... przetwornice i zarowki "na stole" swieca normalnie... lampy
sa szczelne, nie ma wilgoci nigdzie ... zarowki byly wymieniane przez poprzedniego wlasciciela w DE (w alfie) 15tkm temu (za bagatela 430euro)

no to szukaj problemu w instalacji, znalazłeś te schematy/opisy do których Cię odsyłałem w poście #5?
problemy mogą być różne, czasem jakiś gryzoń przegryzie kable, albo mechanik przy pracy urwie, albo wtyczka niekontaktuje (np woda się dostała i skorodowała), może jakieś źle zaciśnięte konektory na kablach, może zimny lut gdzieś, może przekaźnik niedomaga. a manetka jest OK, ustawiona w tryb ON czy AUto (jeśli masz czujnik zmierzchowy, moze tu też coś nawalać)

Ostatnia edycja:
A ja ostatnio miałem taki przypadek u znajomego, że przestał świecić lewy xenon. niby wszystko sprawdzone po kilka razy, a okazał się spalony bezpiecznik tuż przy nóżce, w zależności od ruchu łączył lub nie. Niby przy sprawdzaniu było oki,ale po włożeniu już nie. Przyczyna spalenia bliżej nie określona, prawdopodobnie zużycie materiału.

Nie zakładam nowego tematu. Lewy xenon potrafi zgasić i mrugać. Przy uruchamianiu lewe światło też nie poziomuje.
Czy to objaw padania przetwornicy? Gdzie ją znajdę i jak ją sprawdzić?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Wszystko wskazuje na problem z połączeniem do lewej przetwornicy. Przetwornica znajduje się pod reflektorem. Trzeba ściągnąć zderzak i lampę. Jeśli będzie widać ślady wody, badz aluminium mocno utlenione to ewidentnie woda się dostała i wtedy koniec przetwornicy.

Wszystko wskazuje na problem z połączeniem do lewej przetwornicy. Przetwornica znajduje się pod reflektorem. Trzeba ściągnąć zderzak i lampę. Jeśli będzie widać ślady wody, badz aluminium mocno utlenione to ewidentnie woda się dostała i wtedy koniec przetwornicy.

Dziś już świeci. Wczoraj było wilgotno i był problem. Jak zabezpieczyć przetwornice przed wpływem wilgoci?

Szczerze to nie wiem czy sie da. Raz rozszczelniona zazwyczaj już zawsze się poci

A wytłumacz mi jeszcze, co ma awaria przetwornicy do braku poziomowania przynależnej lampy?

To lewa przetwornica odpowiada za pozimowanie przednich lamp. Na próbę można podmienić prawa przetwornice z lewa i zobacz czy zacznie poziomowac. Możliwe że styki do przetwornicy są do czyszczenia. Wtedy też poziomowanie nie działa i xenon moze przerywać.

Ale podczas zapłonu prawa lampa się poziomuje, tylko lewa nie. Chyba że źle napisałeś i każda przetwornica odpowiada za sobie przynależną lampę.

Z tego co wiem to każda odpowiada za podsumowanie swojej lampy. Jedynie lewa to tzw master do którego podpięty są czujniki podsumowania przód i tyl i dopiero sygnał z lewej idzie do prawej.

Amortyzatory
Powrót