[Giulietta] Problem z ksenonami - Adaptive lights unavailable

math

Nowy
Auto
Giulietta 2011, diesel 2.0, 170km
Dobry wieczór,
próbowałem szukać problemu i ewentualnego rozwiązania, ale mi się nie udało. Jeśli dubluję temat to bardzo przepraszam - jestem tu zupełnie nowy. Do rzeczy:

Giuliettę z 2011 kupiłem miesiąc temu, wszystko jest na prawdę bardzo fajnie, oprócz jednej nieco denerwującej rzeczy. [notranslate]Alfa[/notranslate] ma ruchome ksenony. Gdy odpalam samochód światła robią rundkę ruszając się przez chwilę, ustawiają się tak jak trzeba po czym zaczyna migać kontrolka wyłączania ruchu świateł a na ekranie pojawia się napis "Adaptive lights unavailable". Dodatkowo w miejscu gdzie pojawiają się podpowiedzi biegów świeci się symbol lampy. Poprzedni właściciel lojalnie uprzedził mnie, że rozbił lampę (prawą) i kupił używkę. W serwisie (ALF, Kraków, ul. Saska), w którym była sprawdzana przed kupnem ponowie powiedzieli, że to nic poważnego i coś z tym zrobią. Później, kiedy przyjchałem zrobić kilka drobnych rzeczy, jednak się poddali mówiąć, że lampa świeci itd, ale nie została dobrana po numerze katalogowym i stąd problem a oni nie mają się jak do niej komputerowo dostać. Stwierdzili, że nie ma się co tym przejmować bo jedynym rozwiązaniem jest kupno nowego ksensonu. Czy macie może jakieś rozwiązanie problemu - najlepiej całościowe albo przynajmniej połowiczne (wyłączenie kontrolki + komunikatu na ekranie)? Z góry serdecznie dziękuję!

Mogę ci polecić nowy xenon lampe za ok. 650zł
Jak coś to pisz.
Nowy a nie używany

Nie no, lampa działa więc nowej kupować nie chcę. Raczej chodzi mi o jakieś rozwiązanie na poziomie elektroniki. Ale dzięki!

połącz się kompem z xenonem np. przez alfa obd i zobacz jak występuje błąd możliwe że wystarczy wykasować stary.

Lampa może być niezgodna z drugą (tj wymaga innych sterowników) - i tego już komp nie ogarnia. Może to być lampa w ogóle bez adaptacyjnych ksenonów. Adaptacyjne = doświetlające zakręty, a nie poziomujące się.

Odkopię temat.

Pojawił się u mnie na desce błąd "Adaptive lights unavailable" + miga dioda nad przyciskiem blokady skrętnych reflektorów. Giulietta z 2011 roku. Przy włączaniu świateł lampy robią ruch góra-dól, lewo-prawo. AlfaOBD po połączeniu z ksenonami pokazuje błąd:

B1041 - Headlight position corrector right motor, Internal error, Last test failed, Error present.

Po skasowaniu błędu i krótkiej przejażdżce błąd powraca. Od czego zacząć sprawdzać lub który warsztat we Wrocławiu jest to w stanie ogarnąć?

Sprawdź jak wygląda autotest, przed włączeniem zapłonu zapal światła i obserwuj: strumień światła zjeżdża na dół, obie lampy jednocześnie robią "zeza" zbieżnego, potem rozbieżnego i strumień podnosi się na wysykość roboczą.

Dokładnie tak. Ruch góra-dół, rozjeżdżają się, zjeżdżają "na wprost". Na koniec strumień światła się podnosi i już więcej nie porusza.

Dokładnie tak. Ruch góra-dół, rozjeżdżają się, zjeżdżają "na wprost". Na koniec strumień światła się podnosi i już więcej nie porusza.

skoro strumień się podnosi i tak już zostaje to może problem leży w pozycjonowaniu, może któryś siłownik jest uszkodzony i dlatego wywala błąd bo nie może testu skończyć.

[MENTION=3353]spoker[/MENTION] a jak powinien zakończyć się prawidłowo test świateł?

[MENTION=3353]spoker[/MENTION] a jak powinien zakończyć się prawidłowo test świateł?

tak jak pisał kolega dół ze rozbieżny i zbieżny potem góra i do poziomu.
Jeśłi nie wracają to coś nie tak z poziomem, wejdź pod auto i zobacz czy oba siłowniki poziomowania są na swoim miejscu i czy przewody są w kostkach.

tak jak pisał kolega dół ze rozbieżny i zbieżny potem góra i do poziomu.
Jeśłi nie wracają to coś nie tak z poziomem, wejdź pod auto i zobacz czy oba siłowniki poziomowania są na swoim miejscu i czy przewody są w kostkach.

Na koniec strumień światła się podnosi i już więcej nie porusza.

Według mnie tak powinien się skończyć test świateł. Błąd pojawia się dopiero w trakcie jazdy, a nie podczas wykonywania testu świateł. Giuliette mam z fabrycznie obniżonym zawieszeniem i bez kanału od spodu nie wiele mogę zrobić, a do kanału dostępu nie mam. Podejrzewam awarię czujnika poziomowania lub zaśniedziałą kostkę przy nim. Umówiłem się na sprawdzenie tego. Dam znać co finalnie wyszło.

Jestem umówiony dopiero na 19 sierpnia do elektromechanika. Fachowcy niestety mają swoje terminy.

Błąd mi wywala dość losowo teraz. Raz w trakcie testu, raz po przejechaniu przez hopke, raz przy maksymalnym skręcie, a czasem nie wywala i jest ok. Podejrzewam, że mam gdzieś uszkodzoną wiązkę idącą od czujników przechyłu do centralki sterującej pracą siłowników lamp. Jednak od spodu nic nie zrobię, bo nie mam dostępu do kanału. Moje auto stało się kiedyś ofiarą jakiejś kuny czy innego gryzonia, bo wygłuszenie maski zostało zdjęte z powodu uszkodzeń oraz wiązka do podgrzewanych dysz spryskiwaczy jest pocięta. Co ciekawe auto fabrycznie nie miało podgrzewanych dysz, ale wiązka jest i instalacja jest sprawna.

Ostatecznie wtedy nic tym nie robiłem, bo problem sam minął.

Teraz problem znów powrócił. Nadal nie jest to błąd występujący ciągle, ale ostatnio widziałem, że w trakcie testu prawy reflektor wgl nie podniósł wiązki światła. Wcześniej to nie było widoczne - może po prostu nie działał prawidłowo, ale wykonywał ruch. Podejrzewam, że pada silniczek od regulacji reflektora. Czy ktokolwiek przerabiał już ten temat? Domyślam się, że muszę wyciągnąć lampę, ale fajnie byłoby mieć już przygotowany silniczek na wymianę i wiedzę czy on jest elementem wymiennym czy też zespolonym z reflektorem.

Toro wymieniłeś ten silniczek, bo u mnie po wymianie na nowa (używka, nr OEM się zgadza) wywala błąd.

Toro wymieniłeś ten silniczek, bo u mnie po wymianie na nowa (używka, nr OEM się zgadza) wywala błąd.

Nie znalazłem nigdzie do kupienia silniczka regulacji reflektora. Zmieniłem cały reflektor na inny. Kupiłem używany na allegro o tych samych numerach części. Po zmianie reflektora wszystko ok.

Amortyzatory
Powrót