Problem z korkiem wlewu paliwa

matteusz89

Nowy
Auto
147
Cześć,

Korek wlewu paliwa, da się otworzyć prosto przekręcając kluczykiem w lewo. Natomiast mam problem z zamknięciem go. Najpierw próbuję zakręcić sam korek bez kluczyka, jednak kręci on się swobodnie. Gdy wkładam kluczyk i próbuję zakręcić, również słabo on zaskakuje. Raz na kilka razy udało się zamknąć tak żeby się trzymał. Czy to korek się wyrobił czy trzeba więcej wprawy w tym mieć?

Jeżeli wyciągasz kluczyk z korka podczas tankowania, to po jego włożeniu z powrotem musisz najpierw przekręcić kluczyk do oporu w lewo. Dopiero wtedy możesz przekręcić korek w prawo poprawnie, tak aby zamknąć wlew. Na końcu kręcisz kluczyk w prawo aby go wyjąć.
Najłatwiej jednak zrobić całość tak:
Otwierasz korek przekręcając kluczyk w lewo. Zostaw kluczyk w korku podczas tankowania. Po zatankowaniu wkładasz korek z kluczykiem do wlewu i kręcisz korkiem w prawo aż przeskoczy. Jak przeskoczy to dopiero kręcisz kluczyk w prawo i go wyjmujesz, gotowe!

Czyli powinienem wyczuć jakiś opór kręcąc korkiem w prawo, takie pstrykanie jakby? A potem dokręcić kluczykiem?
No ale jak tego oporu nie czuć, to może być tak że korek jest wyrobiony?

Tak, powinieneś czuć opór, słyszeć pstryknięcie. Może być tak, że zamek nie działa. Mój nie działał gdy kupiłem samochód, naprawili mi to za grosze w punkcie dorabiania, kodowania kluczy.
Upewnij się najpierw czy robisz to poprawnie:
Klucz w lewo, korek w lewo, korek out z kluczem w środku (bez ruszania kluczem), korek in z kluczem w środku, korek w prawo aż usłyszysz pstryknięcie, klucz w prawo.

Kręcenie kluczem to tylko blokada/odblokowanie zamka. Nic się nim nie dokręca. Klucz w lewo - zamek aktywny, możesz odkręcić lub zakręcić korek. Klucz w prawo - zamek nieaktywny, korek kręci się wokół własnej osi, nie można go odkręcić/ zakręcić, można wyjąć kluczyk z korka.

Ostatnia edycja:
A czy ten korek jest zabezpieczony tylko kluczykiem? Czy klapka też się zamyka wtedy gdy auto jest zamknięte lub podczas jazdy itd?

Klapka, z tego co pamiętam, nie jest zamykana na zamek. Można ją otworzyć gdy auto jest zamknięte.
Przynajmniej tak jest u mnie, dlatego naprawiłem zamek w korku.

Amortyzatory
Powrót