• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Giulietta] Problem z Kluczykiem (sterowaniem centralnym)

wojtasch

Nowy
Auto
Alfa romeo Giulietta 2012r 1.4 tb 170km
Witam
podczas wypadu za miasto zalało mi kluczyk. Po "wytrzepaniu" scyzoryka Dzunia się otworzyła i zapaliła normalnie. Zajechałem do domu i otworzyłem  go - był mokry więc go wyczyściłem, wysuszyłem i wymieniłem baterie na nową. Problem jest tego typu że otwieranie centralnego (zamykanie,otwieranie i tylna klapa) działa teraz z bardzo bliskiej odległości ( tzn przy samej przedniej szybie) Zapala normalnie czyli immo ok.Może ktoś zetknął się z tym - czy to kluczyk się jednak uszkodził i trzeba zamawiać nowy ( zapasowy sterownik centralnego działa normalnie ) czy rozkodował się jakoś i dlatego działa jak działa. ?? ASO zapewne zaproponuje mi nowy kluczyk a może nie będę tam musiał jechać.
acha - rozłąka kluczyka z baterią trwała jakieś 2 godziny - może w tym problem
dzięki za ewentualne podpowiedzi

Gdyby się rozkodował to nie działał by wcale . Wymyj go benzyną ekstrakc.lub jakimś IPA i dobrze wysusz suszarką , musi być jeszcze gdzieś wilgoć lub uszkodziłeś coś podczas czyszczenia. Zobacz pod lupą czy wszystkie elementy smd są na miejscu , mogło coś odpaść. Podmien baterie z tego zapasu (lub zmierz napięcie) bo może ta nowa jest jakas lipna

Ostatnia edycja:
ok podziałam mam jakiś odtłuszczacz w spayu w garażu

popryskaj płynem do elektroniki typu KONTAKT

Witam ponownie
Kluczyk wysuszony suszarką popryskany odtłuszczaczem i na koniec płynem do elektroniki. Po drodze wymieniona kolejna już trzecia bateria aby wyeliminować zbyt niskie napięcie. Bez efektu ....
Macie Panowie jakieś pomysły czy... walić do Aso po nowy kluczyk ???
pz

wygląda mi to na jakieś mechaniczne uszkodzenie druku lub któregoś elementu . Jeśli wyciągnąłeś baterie od razu po zamoczeniu to sama woda nie mogła nic uszkodzić i po wysuszeniu powinno smigać. Skąd jesteś?

jestem ze świętochłowic (bytom chorzów okolice)

Tak mi się nasuwa, sprawdź elektronikę i coś co jest anteną w szczególności - obawiam się tam korozji.

Dobry kluczykarz albo elektronik powinien ogarnąć.

jak pośle zdjęcie dacie radę zlokalizować antenkę bądz element który za nią odpowiada ??

Kluczyk funkcjonalnie OK, ja swojego nie rozbierałem i nie wiem co w środku, proponuję rozebrać do płytki i starannie obejrzeć + wyczyścić, albo koledze kumatemu z elektroniki dać do zabawy :)

pilot rozebrany wyczyszczony odtłuszczony walnięty kontakt sprayem i wysuszony. Oddam kumatemu do zabawy...... pz

- zdjęcie kluczyka, mam te same problemy a nie za bardzo jestem kumaty gdzie ta antena.

Załączniki

• key-2 018.JPG
    key-2 018.JPG
    90.6 KB · Wyświetleń: 24
Antena do centralnego jest wytrawiona. Widać ją, biegnie przy prawej krawędzi.
Pilot wygląda bardzo podobnie do fiatowych. Ciekawe czy pasują zamiennie - nie testowałem.
U kolegi [MENTION=70908]wojtasch[/MENTION] przerzuciłbym pcf'a na sprawną płytkę i zobaczył jak działa. Pewnie pomoże.

20160808_160336.jpg20160808_160419.jpg

zdjęcia mojej płytki - może ktoś zlokalizować antenę bądź element który odpowiada za wzmocnienie sygnału ?

- - - Updated - - -

:)"przerzuciłbym pcf'a na sprawną płytkę" - nie bardzo wiem o co chodzi - proszę wytłumacz - może akurat pomoże:)

PCF7946 to ten największy scalak, odpowiada za immo i centralny.

Reszta elementów (oprócz przycisków, kilku kondensatorów oraz cewki do immo) to cały tor radiowy centralnego zamka.

Twoja płytka jest identyczna z ducato/bravo produkcji magneti marelli (są jeszcze delphi).

Antena zaznaczona na czerwono. Jak chcesz się bawić to przelutuj elementy na początku i końcu jej.20160808_160336.jpg

Ostatnia edycja:
Na zdjęciu od spodu widać dwie przelotki niefajne warto je sprawdzić czy mają kontakt góra dół.

faktycznie jak sie przyjrzeć to te dwie przelotki są niefajne, spróbuję w pracy na stacji lutowniczej je poprawić - bo moją kolbową tylko to spier.....
Jak nie pomoże pójdę za radą małego_777 i pobawię się anteną
Podzielę się potem efektami.
pz

W taką przelotkę wkładasz cienki drut typu kynar i lutujesz po obu stronach.

Amortyzatory
Powrót