Problem z klimą na postoju

Awięc tak u mnie po odpaleniu auta i włączeniu klimy żaden wentylator nie pracuje ale jak silnik się nagrzeje to się włączają żeby go schłodzić i to wszystko a na klimie żaden z nich nie pracuje trzeba jechać do speca od klimy i niech zajrzy co jej dolega( po 2 minutach pracy silnika pierwsza mała chłodnica (od klimy) gorąca jak djabli pewnie cioś jest nie tak)

Wracając do klimy to musi chodzić ciągle na pierwszym biegu przy włączonej klimie.

Wcale nie musi!
U mnie wentylator pracuje ok 30 sekund i 30 nie. Wentylator załącza się gdy ciśnienie w skraplaczu wzrośnie powyżej 15 bar (przynajmniej u mnie tak było jak były podpiete manometry). Tak też jest u mojego kolegi w audi i u kumpla w cytrynie.
Ciągła praca moze świadczyć o zasyfionym osuszaczu, lub brudnym skraplaczu.
Ale to tylko moja subiektywna opinia

sprawdzałem w schematach i wydaje mi się że masz uszkodzony presostat lub kable od niego, spróbuj wyciągnąć wtyczkę i włóż z powrotem może w niej coś może nie stykać. ten presostat masz na osuszaczu w okolicach prawego błotnika

---------- Post added at 20:03 ---------- Previous post was at 20:00 ----------

rafcio skoro załacza ci wentylator przy 15 barów to masz tylko jeden bieg wentylatora bo u mnie załącza pierwszy nonstop a powyżej 15 barów drugi i tak samo mam w cytrynie i w oplach też tak jest. to zależy od silnika i roku produkcji

Napewno mam sprawne dwa biegi wentylatora, przynajmniej podczas pracy silnika ale nigdy nie sprawdzałem czy włącza się drugi bieg na klimie. ale zaobserwóję to zjawisko i podziele się spostrzeżeniami:)

kolego Czarku czy mogę cię prosić o jakiś shemat tego presostatu bo przyznam się szczerze że nie wiem jak to wygląda a tym bardziej osuszacz z góry dzieki

hmm kilka osób twierdzi właśnie, że ma być ciągła praca wentylatora I biegu a II bieg załanczać się powinien w określonym ciśnieniu w układzie (żeby nie roz../)ale jak i również ja się spodkałem z opinią ponoć mechanika z alfy/jubilerska, że właśnie praca w 156 1.8 !! nie wiem jak w 2.0 ale zaznaczam ten silnik, praca wentylatora jest cyklicznie przerywana na dokładnie jak kolega RafcioL27 opisał 30s/30s praca/przerwa, więc dziwne również, żeby osuszacz lub skraplacz był padnięty

to nakręcone na osuszacz to presostat z kostką czarną (u góry)

Załączniki

• 2278732414.jpeg
    2278732414.jpeg
    67 KB · Wyświetleń: 594
kurde czyli żeby go wymienić znowu muszę nabijać klime??

Jeszcze jedno pytanko czy fes da rade do dokładnie zdjagnozować

Ostatnia edycja:
nie nie da zdjagnozować!! sprawdzisz tylko działanie wentylatorów I i II biegu czy w ogóle działająa czynnik to jak Ci maszyną na wszelki wybadek ściągną to wpuszczą Ci z powrotem ten sam, ale jak zostanie on w układzie to istnieje ryzyko, że specjalny zaworek nie przytrzyma cho.ć powinien ;)trzema uwarzać żeby sobie krzywdy nie zrobić przy odkręcaniu wyobraź sobie czynnik pod ciśnieniem na rękę wybuchający!!! poparzony synu jesteś!!! Więc sam nie kombinuj

Ok. a czy sprawdzajac w fes I i II bieg wentylatorow, to da podglad na to, ze dzialaja rezystor i presostat? Tzn. jesli w fes zalacza sie wymuszony przez komputer I bieg, to rezystor i presostat musza dzialac poprawnie?

Programem mozesz tylko sprawdzic dzialanie wentylatorow! I tyle, nie sprawdzisz czujnika FESem,presostat jest sterowny cisnieniem w ukladzie prosty ala przekaznik na cisnienie i on odzielnie zalancza wentylator, a ze jest jeden wentylator to wykorzystany jest przez kilka ukladow sterowania chlodzenie silnika i klima

presostat można wymienić bez nabijania tylko trzeba uważać że by się nie poparzyć czynnikiem i wcale nie jest on gorący, trzeba to zrobić sprawnie i szybko i się nie przejmuj że troszkę ci ucieknie ale tylko troszkę i nie będzie to miało wpływu na działanie klimy, presostat ma 6 pinów i między 4 a 3 jest jeden bieg a między 4 a 6 jest drugi bieg

Tak się podłączę, czy fes powinien wskazywać jakiekolwiek ciśnienie z presostatu w czasie załączonej klimy? U mnie brak odczytu (samo mBar) i niedziałająca klima, wiatraki w teście się załączają. Spróbuje przeczyścić styki, ale wątpię że pomoże.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

czarek82 czynnik nie jest gorący, tak nie napiasałem ale jak wiadomo ciśnienie z jakim potrafi wypierdo.... poparzy ci ręce !! jeśli zawór się zatnie i nie przytrzyma czynnika

czynnik chłodniczy nie parzy rąk bo jest gorący tylko że wrze w bardzo niskiej temp bo w osuszaczu jest ciekły i jak ci się dostanie na rękę ciekły to zaczyna wrzeć, kto już się poparzył to wie o co chodzi.
semri chyba w alfach nie odczytuje się ciśnienia bo są tylko presostaty a nie przetworniki ciśnienia, tak przynajmniej jest przed liftem a po licie to nie wiem i może trzeba się podłączyć pod klimę.

Mi tam jakieś ciśnienie przy włączeniu klimy fes pokazywał, ale olałem temat gdyż mnie to nie interesowało. W każdym razie wyrażane było w jednostce bar. Jak kogoś interesuje to może popróbowac na różnych (lepiej nowszych wersjach).

Kolega zainteresowany tematem to niech lepiej podjedzie to lepszych speców od klimy, bo narazie nic z tego nie wiemy co tam osiągnął:)

kolego czarek82, czynnik chłodniczy jest gorący od sprężarki do skraplacza i osiąga temperaturę czasami nawet ponad 100 stopni(jest wtedy pod postacią gazu). w skraplaczu się schładza i skrapla jak sama nazwa mówi, a pod postacią cieczy działa jak ciekły azot pod wysokim ciśnieniem, więc poparzenie ciekłym czynnik to nic innego jak zwykłe odmrożenie. gorzej jak się za dobrze nie wychłodzi w skraplaczu i wtedy jest ciekły, gorący i nie chciałbym tym dostać po łapach... tak więc czy gorący czy nie, to i tak czynnik jest niebezpieczny.

Niebezpieczny tylko na odcinku około 2cm od wylotu z dyszy/dziury. W kontakcie z powietrzem rozprężenie i odparowanie następuje tak szybko, że nie zdąży nikomu zrobić krzwdy. Na wyłączonej sprężarce mówimy o ciśnieniu rzędu 2.5-3 bar, przy pojemności układu około 500gr czynnika niebezpieczny jest przez jakieś 3 sekundy ;)

kolego muckers tak dla wyjaśnienia to jestem po szkole chłodniczej i ciągle praktykujący swój zawód, więc mi nie musisz tłumaczyć jak działa klimatyzacja czy chłodnictwo. czynnik tylko w skrajnych przypadkach uzyskuje temp za sprężarką powyżej 100, przy dobrze działającej ma około 60-70 stopni, jeśli nie zdąży się skroplić to wzrasta ciśnienie w układzie i sprężarkę powinien wyłączyć presostat. czy to chcesz nazywać odmrożeniem czy poparzeniem dla mnie to bez różnicy bo już nie raz tego doświadczyłem i powiem że nie jest to przyjemne. czynnik w skraplaczu ma 10-13 barów w zależności od temp otoczenia i z jaką prędkością przepływa przez niego powietrze, to ciśnienie odpowiada temp skraplania około 40 stopni i tyle ma mniej więcej przy pracującym układzie za skraplaczem w stanie ciekłym a przy wyłączonym to ma około 3 barów i to też w zależności o temp ale jest ciekły tylko tam gdzie ma chłodniej. przy wypuszczaniu to nie ciśnienie a ilość wylatującego ma znaczenie bo jeśli wypuszczamy go przez duży otwór to bardziej nas uszkodzi niż przez mały otworek z tą różnicą że przez 5 sekund ucieknie w pierwszym przypadku cały a w drugim tylko 50 gram. przy sprawnej wymianie presostatu może uciec tylko 10 gram.

Amortyzatory
Powrót