• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem z klimą 156 2.0 JTS Selespeed

Mateo21a4

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.0 JTS Selespeed 166km 2002
Witam, od jakiegoś czasu po nabiciu klimy dziwnie się ona zachowuje. Jak jest chłodno na zewnątrz tak do 20 C to klima odpala bez żadnego problemu i działa poprawnie, natomiast gdy słonko przygrzeje :) zaczynają się problemy. Klima nie może zaskoczyć. Pod maską widać jak pompa próbuje ale zaskoczyć nie może. Poza tym pasek wtedy wariuje i piszczy. Wiem, na pewno pasek jest do wymiany lub do naciągnięcia. Ale czy to powinno rozwiązać problem z klimą? Spotkał ktoś się już z taką sytuacją?

Może być,że za dużo czynnika Ci napełnili. Kiedyś już było o tym, sam miałem podobną sytuację. Wszyscy dobijają do 600 jednostek-taka jest przyjęta norma. Jednak lepiej (przynajmniej w Alfie) jest mieć 500 jednostek. Jedź, niech Ci zmniejszą ciśnienie, na pewno pomoże

W Alfach po liftingu jest mniej czynnika chłodzącego niż w tych z przed.
To co opisujesz to typowy błąd niedoinformowanych serwisantów.
Możesz jechać z reklamacją lub przejeździć zimę może samo ubędzie w sposób naturalny.
Ja tak zrobiłem.

Mechanik jak zmieniał czynnik w alfie to mówił ze strasznie duże mam ciśnienie w układzie, nie pamiętam dokładnie ale chyba nawet 20 barów. Z tego co pamiętam to napełnił 550 albo 500. Wiem że nie wiedział która opcje wybrać i wybrał tą mniejszą.... mechanik... już go tak nie nazywam :) i nie odwiedzam :) (miałem najbliżej do niego, na alfach nie zna się wcale :) ale myślałem że nabicie klimy to nic trudnego dla "mechanika")

---------- Post added at 17:40 ---------- Previous post was at 17:30 ----------

Niemniej jednak dziękuję za pomoc. Pojadę z reklamacją żeby zmniejszył ciśnienie w układzie. Dam znać czy pomogło.

A więc byłem u mechanika, spuścił trochę czynnika i klima znów działa :)) a już się bałem że pompa będzie do wymiany. Dzięki wielkie za pomoc :)

sprawdź czy działają ci drugi bieg wentylatora na nagrzanym silniku i włączonej klimie na wyższych obrotach, bo może ilość miałeś dobrą tylko ci nie działają wszystkie biegi wentylatora.

Amortyzatory
Powrót