[Giulietta] Problem z huczeniem z przodu

Auto
Alfa Romeo Giulietta QV 1,4 MA 170 kM
Tak jak w tytule. Zakupiłem Hankook Ventus Prime3 17 cali. Po założeniu i wykonaniu trasy nad morze stwierdzam że powyżej 100 km/h zaczyna sie straszne huczenie i takie łułułu . Załączam zdjęcie opony pi przejechaniu 400 km. Powiedzcie czy tak powinno wyglądać . Dodam że koła wyważone i ciśnienie właściwe. Obie opony z przodu tak wyglądają , z tyłu jest równo.
11.jpg

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Zbieżność kiedy robiłeś?

Geometria była robiona jak piastę lewą wymieniałem jakieś 2 miesiace temu. Na zimówkach takiego huczenia nie zauważyłem. Ale chyba sprawdzę w innym warsztacie. A pytanie czy opona ściera się równo, czy też podjechać do oponiarza ?

Ostatnia edycja:
Nie. Zimówki taki sam rozmiar 225 45 17

A to są nowe opony? Objawy masz opony wyzabkowanej,ale to się nie może stać po kilkuset kilenetrach zwlasza na przedniej osi

Opony nówki kupione w lutym. Założone 6 maja i przejechane dosłownie może 500 km. Zastanawiam sie czy to zbieżność mi zrąbali , chociaż nie ściąga nic a nic czy amorki już do wyrzucenia a może opony maję wadę a może to bieżnik ma taką przypadłość.

Czy na zimowych oponach na pewno tego efektu nie było przy wyższych prędkościach? A może najzwyczajniej w świecie nie miałeś okazji wyskoczyć na trasę i sprawdzić jak się auto zachowuje?
Wg. mnie może to być zbieg okoliczności, a do sprawdzenia w pierwszej kolejności byłyby łożyska kół.

Sprawa jest dosyć prosta żeby wyeliminować łożyska zamienić tył z przodem albo podnieśc i posłuchać koła

Obie opony na przedniej osi wyglądają identycznie. Łożyska sprawdzane jak wymieniałem lewą piastę z łożyskiem na nówkę wtedy też geometrię mi ustawiali dodatkowo jakby to było łożysko to słychać to już w okolicy 50/60 km/h i dzwìęk łożyska to raczej jednostajny niż pulsujący łowłowłow :-). Po tej akcji wymieniłem opony. Pytanie też jaki parametr geomrtrii ma wpływ na ząbkowanie , pochylenie czy zbieżność , a może faktycznie amorki. Przy zimówkach takiego huczenia na 100% nie było.

Ostatnia edycja:
Ząbkowanie to efekt ciągłej jazdy autostradowej...lub emeryckiej i geometria nie ma tu nic do rzeczy,ale to się nie dzieje po kilkuset kilometrach,sprawdź otwarta ręką po Biezniku w jedną i drugą stronę czy poczujesz że w jedną stronę bieżnik jest bardziej wyczuwalny to znaczy że masz wyzabkowanej...ja naprawiłem swoje szlifierka tasmowa,bo też huczaly niesamowicieIMG_20200109_113108.jpg

Po mojemu coś jest nie tak z tymi oponami, a dlaczego?
Kolega ma w Giuliettcie identyczny przypadek na oponie tego samego producenta, a z zawieszeniem i geometrią ma wszystko w porządku.
24.jpg

Mało tego, w moim obecnym Bravo też mam Hankooki i wygląda to podobnie...
25.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Też tak myśle miałem kiedyś w Toyocie Hankooki i też wyły strasznie....

Jestem właśnie po kolejnej trasie . Powrót z nad morza prędkość do 70 km/h brak jakichkolwiek szumów , wycia , hałasów toczenia, powyżej słyszę szum opon do 90 km/h. Przy dokładnie 100 km/h szym opon dodatkowo wzbogaca sie o buczenie , takie jakby pulsowanie i narasta wraz z prędkością tak do około 130 km/h . Później zanika. To buczenie jest delikatnie odczuwalnd na pedałach. Na kierownicy nic nie czuć , samochód jak po sznurku prosto , nie ściąga osłony dokręcone j nz miejscach. Jutro założe na przód koła zimowe i zobaczę. Wydaje sie jednak że to wina opon. Będę je reklamował. W taki razie jakie polecacie oponki 17 cali które są sprawdzone?

Uniroyal rainsport. Seria 3 lub 5 jest teraz w bardzo dobrych pieniądzach. Opony ciche, w deszczu jak po szynach.
Rainsport 3 ma mój ziomek w rozmiarze 205/55R16 w golfie 4,
Moje 159sw dostało właśnie rainsport 5 235/40 R18 i nieważne czy jest sucho czy mokro auto prowadzi się pewnie jak czołg.
Nie szumi a po heblach możesz deptać na mokrym na chama i nic się nie dzieje. Polecam bo za te kasę to jest chyba najlepszy wybór na oponeo. Dostawę masz gratis oczywiście.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

jakis tydz temu założyłem Uniroyale (to już chyba 4-5 zestaw na róznych autach) oponki sprawdzone, na wode nie ma lepszych. W Norauto poniżej 1100zł

Co do ceny to nie tyle sklep co rozmiar robi robotę i to dużą. U mnie np między 235/40 a 225/45 na 18" było prawie 300zl różnicy na komplecie.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Pirelli PZero. Do toczenia to wspomniane rainsporty ok.

Amortyzatory
Powrót