• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Problem z głośnikami

TKfoto

Nowy
Auto
Byla AR 147 3d FL Rosso 1.6 TS 120KM, jest MiTo Rosso 1.4 78KM i Giulietta Veloce 1.75 240KM
Witam,

Mam dwa problemy z głośnikami w moim MiTo.

Pierwszy, mniejszy problem dotyczy głośnika w drzwiach kierowcy. Często przy szerszym otwarciu drzwi coś się luzuje i po zamknięciu drzwi ten głośnik nie gra. Wystarczy otworzyć drzwi, poruszać ręką ten tunelik w którym idą przewody do głośnika i łapie. Upierdliwe to jest i nie wiem jak temu zaradzić na stałe, aby ciągle ręką tam nie poprawiać.

Drugi problem pojawił się dopiero w tym roku (auto mam ponad pięć lat) podczas ostrych upałów. Mianowicie, gdy auto stało zaparkowane na słońcu (ponad 30 stopni) i było moooocno nagrzane wewnątrz, głośniki strasznie trzeszczały (raczej te duże w drzwiach - tak mi się wydaje). Ale tak trzeszczały, że naprawdę nie dało się słuchać muzyki i jeździłem z wyłączonym radiem. Po schłodzeniu auta, np. rano po nocy, problemu nie było. Gdy auto znowu stało na słońcu w temperaturze ponad 30 stopni - to samo. I tak w kółko. Tak jakby jakiś plastik się pod wpływem temperatury kurczył (ale kurczył na słońcu?? nie powinien się rozszerzać??) i po schłodzeniu wracał do swoich wymiarów. Co może być problemem i jak wg. Was temu mogę zaradzić?

Radio zwykłe Bosch, nie Blaupunkt, nie Bose.

Cześć, pierwszy problem, raczej dość prosty w diagnozie. Przetarł się przewód w tej przelotce miedzy drzwiami a nadwoziem i raz łączy a raz nie, wiec trzeba ja zsunąć i przewód naprawić/zlutować i na na nowo zaizolować. Co do drugiego problemu, to nie mam pojęcia co możne powodować takie objawy.

To też wygląda na problem ze stykiem lub kabelkiem, sprawdź czy coś się nie luzuje na ciepło - rozszerzalność cieplna działa też w Alfie.

...i jak już będziesz rozbierał, to wymień w piz*u ori głośniki. Za 300zł muza w aucie będzie nie do poznania, naprawdę. Warto też drzwi wygłuszyć, ale to już kolejny wydatek.

Cewka się rozszerza i puchnie dlatego trzeszczy po dość dużym jej nagrzaniu to druga sprawa.

Amortyzatory
Powrót