Problem z gazem Vialle

Romeo_Alfa

Nowy
Auto
1.6 benzyna + gaz, sedan, grafitowy,
Witam,
Posiadam Alfe Romeo 156 1.8 1997 z gazem Vialle. Problem jest mianowicie taki, że nie wiem kiedy następuje przełączenie z benzyny na gaz, widziałem u innych że zielona dioda mruga i wtedy wiadomo czy jedziemy na benzynie czy na gazie, u mnie natomiast ta dioda cały czas świeci. Samochód tak jakby palił trochę gazu i trochę benzyny. Wiem że coś jest nie tak, tylko nie wiem co konkretnie. W okolicy nie mam żadnego gazownika co się zna na takiej instalacji i nikt nie chce się podjąć jej naprawy, a ja z kolei też nie znam się aż na tyle żeby samemu się tego podjąć.

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Uzupełnij profil skąd jesteś.

Gdy zapalasz auto powinna mrugać dioda zielona. To oznacza, że auto pali na bezynie, ale czeka na odpowiednią temp aby przełączyć się na gaz. Gdy Alfa pali się ciagłą zieloną diodą to oznacza że już auto pracuje na gazie.

Ja jestem z Płońska, 60 km od Warszawy. Właśnie trochę dziwne bo po tym co piszesz to wychodzi że nawet po nocy odpalam samochód na gazie.

Hmm to chyba dobrze nie musisz tankować bezny :D

A tak na poważnie masz fachowca w Wawie. Wygoogluj sobie LPI VIALLE serwis Warszawa i powinno coś ci się pojawić jakieś info o serwisach.

W Lublinie gość się zna, ale dla Cb za daleko.

Znalazłem serwis z 15-sto letnim doświadczeniem. Tylko teraz zastanawia mnie jaki koszt tej całej naprawy by mógł być?

Hmm zależy od serwisu. Ja za remont całej instalacji niestety zapłaciłem 2500zł. Ale u mnie był rozp...ol. Popsuli instalkę musiałem drugą kołować. Cudawianki panie. Ty szykuj na razie 200-300zł. Podłączy pod kompa i obczai jak ci to chodzi. Za samo podpięcie kasują 100zł.

A u Ciebie co się działo z instalacją że aż tyle musiałeś wydać na naprawe? Mam tak w ogóle cicha nadzieję że w okolicach 1000 zł się wyrobie za naprawe tego gazu ;-)

Wysłane z Xperia SP

Najważniejsza jest diagnoza! Osobiście obstawiam komputer gazu a co jest faktyczną usterką, diagnoza pokaże.

Ja rozumiem że diagnoza jest najważniejsza, tylko po prostu chciałem zorientować się cenowo ile takie części do gazu kosztują..

Wysłane z Xperia SP

Ja rozumiem że diagnoza jest najważniejsza, tylko po prostu chciałem zorientować się cenowo ile takie części do gazu kosztują.

Tutaj nie ma się co oszukiwać. Niestety (stety) jest to najlepsza Holenderska instalacja i części nie należą do najtańszych. W gruncie rzeczy jest to instalacja bezobsługowa i wymaga jedynie okresowych przeglądów i nic więcej! Życzę szybkiej i taniej w miarę naprawy ;-)

Właśnie w moim przypadku podejrzewam że poprzedni właściciel nie za często robił przeglądy, a instalacja ma już ponad 10 lat. Dziękuję, trzymam kciuki żeby ta naprawa nie okazała się na prawdę dużym wydatkiem ;-)

Wysłane z Xperia SP

Największym wydatkiem zazwyczaj jest regeneracja pompy. Zrób najpierw diagnostykę i potem się martw

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Mam też taką myśl, że może lepiej by było założyć nowy Polski gaz. Jakie są wasze opinie?

Wysłane z Xperia SP

Zorientuj się ile będzie kosztowała naprawa. Sprawdź też ile czasu pozostało ważności zbiornika. Jeśli dużo to warto naprawić vialle i o nią dbać. To jest najlepsza możliwa instalacja.

To jest super instalka. U mnie gość zepsuł pompę uszkodził ją po prostu. Później uszkodził reduktor. Cwel yebany. Kupiłem 4 wtryski za 600zł i mi je zasyfił jak zaczął modzić przy instalce. Dałem do drugiego gościa okazało się ze trzeba drugą pompę drugie wtryski, reduktor nowy. Ciul skołowałem całą drugą instalację i gośc mi wmontował także łącznie wszystko 2500zł. Dużo pieniędzy ale ta instalka to rewelacja.

Zorientuj się ile będzie kosztowała naprawa. Sprawdź też ile czasu pozostało ważności zbiornika. Jeśli dużo to warto naprawić vialle i o nią dbać. To jest najlepsza możliwa instalacja.

Zbiornik mam do 2018 roku. Właśnie nie od Ciebie pierwszego się dowiaduje że te instalacje są jedną z najlepszych i te polskie nie mają porównania.

Wysłane z Xperia SP

Dodano po 3 minutes:

To jest super instalka. U mnie gość zepsuł pompę uszkodził ją po prostu. Później uszkodził reduktor. Cwel yebany. Kupiłem 4 wtryski za 600zł i mi je zasyfił jak zaczął modzić przy instalce. Dałem do drugiego gościa okazało się ze trzeba drugą pompę drugie wtryski, reduktor nowy. Ciul skołowałem całą drugą instalację i gośc mi wmontował także łącznie wszystko 2500zł. Dużo pieniędzy ale ta instalka to rewelacja.
Mam nadzieję że u mnie trochę taniej to wyjdzie niż u Ciebie ;-) niby ten serwis jest bardzo dobry, przynajmniej tak twierdził ten chłopak z którym rozmawiałem, ale jak wiadomo "każda Sroka swój ogon chwali" :-)

Wysłane z Xperia SP

Ostatnia edycja:
Nie chodzi o to, że polskie bez porównania. To jest zupełnie inna generacja. Gaz podawany jest tak jak paliwo, czyli ciekły. Żadnych reduktorów, zbędnych filtrów itd. Ciekawostka: zbiorniki można było do niedawna kupić tylko w Holandii, choć produkuje je dla Holendrów nasza firma Stako.
Należy też zwrócić uwagę na typ zbiornika, gdyż niektóre nie miały możliwości przedłużenia legalizacji. Niestety oznaczenia teraz nie pomnę. Nowy zbiornik to chyba trochę ponad 1000zł plus montaż pompy itp.

Ja zrobiłem ten błąd że dałem auto do cwela który wmawiał mi że się zna na tych instalacjach. A spier... ją całą. Dopiero w Lublinie gośc zrobił jak należy i teraz śmigam.

Lepiej zrobić raz a dobrze.

Witam.
Byłem w serwisie Vialle. Mam uszkodzony sterownik gazu LPE 4.
Musze znaleźć zamiennik. Ktoś może pomóc?

Amortyzatory
Powrót