Problem z felgami!!!

• Autor wątku Autor wątku PrzemekZ81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja nie jestem expertem od felg ale pomyślcie o tym może czy ET nie jest parametrem zmienym. Tak jak np jest w oponach że 195/50/15 nie jest tak samo wysoko jak 185/50/15 np .

http://www.felgi-opony.com/Warto_wiedziec/Felgi_aluminiowe___parametry_montazowe_,1,70,40.html

tu macie opis całego zjawiska, mi sie wydaję osobiście ze ET dla rożniej szerokości felgi tej samej srednicy bedzie inaczej liczone.

I dlatego tez ja nie kupuje juz felg w "ciemno" raz kupiłem nowe felgi i mnie nastraszyli przy montażu ze niewejdą :O ale zonk, ale jakos je wsadzili jest bardzo mało miejsca ale nie ocieraja :)

Zawsze trzeba przymierzyć.

że co znaczy się ?
bo przyznam szczerze , że niewiele zrozumiałem
oprócz tego co oczywiste - czyli że 195/50/15 będzie wyższe niż 185/5015 bo 50% ze 195 wyniesie 97,5mm a 50% ze 185 wyniesie 92,5mm

że co znaczy się ?
bo przyznam szczerze , że niewiele zrozumiałem
oprócz tego co oczywiste - czyli że 195/50/15 będzie wyższe niż 185/5015 bo 50% ze 195 wyniesie 97,5mm a 50% ze 185 wyniesie 92,5mm
To znaczy dokładnie to co kolega napisał, czyli, że ET "zmienia się" wraz z szerokością felgi, bo oś symetrii dla 7" jest 3,5" od krawędzi.
Ale.... nie powinno to mieć znaczenia dla osadzenia felgi, a jedynie czy zmieści się w nadkolu.

Bardzo dziwna sprawa, jutro jeszcze raz zobaczę co jest nie tak może właśnie szerokość felgi ma znaczenie bo na 17 których jeżdżę szerokość jest 7,5 i zacisk od wewnętrznej krawędź felgi gdzieś oddalony jest ok.3mm a zimówki mam naciągnięte na felgi 16 szerokość 6,5 cala.
Może tu tkwi problem???:confused:

Ta sobie patrzę na TEN rysunek i dochodzę do wniosku, że jednak szerokość felgi ma znaczenie. Zakładając że ET się nie zmieni to jednak część wewnętrzna felgi przy szerokości 6,5 cala będzie o 0,25 cala (6,35 mm) bliżej w odniesieniu do 7 calowej i 0,50 cala (12,7 mm) w stosunku do 7,5 calowej felgi. Wg mnie znaczenie ma też kształt felgi w przekroju bocznym i może dlatego felgi stalowe pasują nawet 6,5 calowe. Poprawcie mnie jeśli, źle rozumuję :)

Ostatnia edycja:
A Nie zmieniałeś przypadkiem klocków hamulcowych bo ja miałem taki sam przypadek w mojej 156 2.4JTD miałem na zime oryginalne 15" i po wymianie klocków nie wchodziły (tarły o zacisk) poprzedni właściciel tłumaczył że na sto procent jeżdził na nich w poprzednim sezonie... okazało sie ze klocki były inne niż miały byc miały nadlane jakieś "łezki" na powieszchni i odsadziły zacisk...

A Nie zmieniałeś przypadkiem klocków hamulcowych bo ja miałem taki sam przypadek w mojej 156 2.4JTD miałem na zime oryginalne 15" i po wymianie klocków nie wchodziły (tarły o zacisk) poprzedni właściciel tłumaczył że na sto procent jeżdził na nich w poprzednim sezonie... okazało sie ze klocki były inne niż miały byc miały nadlane jakieś "łezki" na powieszchni i odsadziły zacisk...

Klocki wymieniałem na TRW co prawda piszczą jak ... :mad:, nie wiem w sumie dlaczego ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, raczej nie powinno to spowodować odchylenia się zacisku.

Ta sobie patrzę na TEN rysunek i dochodzę do wniosku, że jednak szerokość felgi ma znaczenie. Zakładając że ET się nie zmieni to jednak część wewnętrzna felgi przy szerokości 6,5 cala będzie o 0,25 cala (6,35 mm) bliżej w odniesieniu do 7 calowej i 0,50 cala (12,7 mm) w stosunku do 7,5 calowej felgi. Wg mnie znaczenie ma też kształt felgi w przekroju bocznym i może dlatego felgi stalowe pasują nawet 6,5 calowe. Poprawcie mnie jeśli, źle rozumuję :)

Dziś zastosowałem dystanse 15mm na koło i dłuższe śruby i tak jak pisał kolega Skorpion chodziło o szerokość felgi a teraz jest OK!!!:D
Dzięki za wszystkie wypowiedzi i podpowiedzi
!!!:D

Dziś zastosowałem dystanse 15mm na koło i dłuższe śruby i tak jak pisał kolega Skorpion chodziło o szerokość felgi a teraz jest OK!!!:D
Dzięki za wszystkie wypowiedzi i podpowiedzi
!!!:D
Tak czy siak muszę zajrzeć do garażu i obejrzeć te moje 16stki alu (są to te w wersji polerowanej), bo dostałem je bonusowo z autem. Jestem ciekaw czy są 6.5 czy 7 calowe. Poprzedni właściciel na nich normalnie jeździł więc zakładam, że są 7 calowe i w tym tkwi haczyk.

Amortyzatory
Powrót