Problem z dobraniem zaworu turbiny

Auto
Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM
Witam,

mam taki dość skomplikowany problem. Od początku: przy prędkości 120 km/h na trasie auto wyrzuciło kontrolkę awarii systemu EOBD. Samochód zaczął więcej palić i kompletnie stracił na mocy- w ogóle nie czułem turbiny. Po usunięciu błędy FESem zachowywał się normalnie, ale do pierwszej ostrzejszej przejażdżki- problem wrócił. Na początku wyświetlało błąd P0401 (chyba, bo skasowałem,a następnie odstawiłem do mechanika). Mechanik zidentyfikował padnięty zawór turbo. Wymieniony na nowy Pierburga, jednakże na moim (starym) i na tym nowym są inne numery. Podczas jazdy po wymianie też podczas prędkości 120, wszystkie objawy i problemy wróciły.

Podłączyłem się pod kompa- tym razem błąd P0238, jednakże opis błędu identyczny, czyli przeciążenie turbo, bo czujnik odebrał wysoki sygnał.
Sprzedawca upiera się, że numery się różnią, bo Pierburg produkuje nie tylko do Alf, ale także do fiatów, opli, itd swoje części i te numery są, bo... no własnie, tego nie potrafił wytłumaczyć...

Co o tym myslicie? Proszę o szybką pomoc

P0401 to EGR

numer pierburga który miasz mieć to chyba 7.00607.02.0

i stosowany był tylko w Fiatach, Lanciach i Alfach

zawór ma jeszcze podany fiatowski numer, masz go może dla porównania?

Zawory są różne w zależności od silnika

Ile dałeś? Oryginal może bym miał poniżej 200, przynajmniej do 156, silnik ten sam. Janek jak mówi to mówi ze nie pasuje i ch.. :)
Zwróć go, chyba 10 dni nie minęło, powiadom sprzedawcę.

Ostatnia edycja:

150 zł

daj nr vin wozu to powiem Ci jaki numer zamiennika potrzebujesz

ZAR937000*03225781, dzięki :)

dzwoniłem po innych sprzedawcach, którzy oferują ten sam zawór, ale z innymi numerami i faktycznie numery niby się wymieniają ze sobą.
Ale zwęszyłem inny problem. Po pierwsze głośny i przeciągły gwizd turbiny- to raz, a dwa, że FESem sczytałem wartości doładowania ciśnienia. Na jałowym są niemalże identyczne, przy 2000 obrotów tak samo, ale już przy 3000 różnią się o 300 barów. Dodam, że kontrolka sama zniknęła po kilku dniach i przy jeździe po mieście nawet do blisko 3000 obrotów nie wyrzuca jej. Czy zły zawór może powodować różnice w doładowaniu ciśnienia?

Kontrolka gaśnie po chyba 5-10 odpaleniach. Inny zawór na pewno oznaczej działa niż ten przystosowany.

no to mam właśnie taki, czyli ori. Rozumiem, że problem leży gdzie indziej? Czy w takim bądź razie może to być turbina? Skoro parametry zmierzone i oczekiwane się różnią, a ja słyszę ewidentny, nienaturalny gwizd?

Omen, dziękuję za pomoc

Przewody IC-turbo i IC-kolektor sprawdzales?

Pamiętaj, ze każde turbo wydaje inne dźwięki wiec może nie ma sie czym martwić.

Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk

Nie sprawdzałem, ale myślę, że nie ma powodu żeby to robić, bo w lutym były wymienione na nowe.

Pamiętaj, ze każde turbo wydaje inne dźwięki wiec może nie ma sie czym martwić.

jasna sprawa, ale ja porównuję dźwięk turbiny przed wyrzuceniem błędu i po. czyli na jednej turbinie, a jej dźwięk jest zupełnie inny i to mocno się rzuca. Poza tym jak pisałem wcześniej wartości są zmienne. Wrzucę później jakieś logi

aktualny numer oryginału to : 55203202
ten zawór zastąpił zawory nr 51739594 i nr 51739593

Aktualnie stosowany w wielu modelach Fiata, AR i Lanci.
http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?...W_ID=1&SEARCH_TYPE=codpart&PART_COD=55203202&

do dostania na aukcji taniego fiata: http://allegro.pl/alfa-romeo-fiat-lancia-zawor-vgt-sterowania-turbo-i3217022516.html

Są nawet nowe po 150 zł na innych aukcjach? To podróbki czy można bez obaw taki kupić?
PS Rozumiem, że te numery do mojego VINu też pasują.

Są nawet nowe po 150 zł na innych aukcjach? To podróbki czy można bez obaw taki kupić?
PS Rozumiem, że te numery do mojego VINu też pasują.
tak pasują. w JTD 16v w 147/156/GT w każdej wersji mocy silnika zawór był taki sam.

Tak to przynajmniej pokazuje EPER

I nie ma możliwości żeby eper źle pokazał,tak? sorry, że tak wypytuję, ale chcę mieć 100% pewności zanim wydam kolejne pieniądze, bo ten zawór najwyraźniej niepotrzebnie kupowałem i wymieniałem

jakie cisnienie doładowania zlogowałes, 300 barów??

sprawdz prace sztangi podczas przełączania klucza w stacyjce, i podczas zwiekszania obrotów silnika, moze brak podcisnienia??
przewody vacum sprawdzone? akumulator vacum tez?

pzd.

Ostatnia edycja:
Oto logi wykonane na poszczególnych obrotach silnika:

na biegu jałowym:
jałowy.png

2000 obrotów na minutę:
2000.png

3000 obrotów na minutę:
3000.png

4000 obrotów na minutę:
4000.png

sprawdz prace sztangi podczas przełączania klucza w stacyjce

tzn? Chodzi o odpowiednie ciśnienie doładowania podczas przekręcania kluczyka z pozycji MAR do uruchomienia silnika?

przewody vacum sprawdzone? akumulator vacum tez?

szczerze to nie. Wytłumaczysz co, gdzie i jak?

Dodam, że FES pokazał otwarcie zaworu overboost na poziomie 75%. Na starym zaworze też tak było. I tak być powinno, tak?

Dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
zloguj cisnienie wraz z obrotami silnika, 4ty bieg i od 1500 do mozliwie najwiekszych obrotów, zloguj nastepujace dane
obroty silnika, wychylenie potencjometru pedału przyspieszenia,cis oczekiwane i otrzymane, masa pow oczekiwana i zmierzona, cis paliwa oczekiwane i zmierzone, EGR, jak braknie funkcji to kazdą z wartosci plus obroty i poz pedalu.
o tym jak sprawdzic prace sztangi pisane było .....dziesiąt razy.

pzd.

Amortyzatory
Powrót