[146] problem z centralnym zamkiem

K

ken87

Guest
witam wszystkich jestem świeżym użytkownikiem alfy 146 :D:D:D

mam taki problem a mianowicie chodzi mi o to ze nie moge otworzyć drzwi za pomocą kluczyka od strony kierowcy da sie tylko zamknąć :/ a od strony pasażera jest wszystko ok czego to moze być przyczyna?? nie mam otwierania z pilota

Blokuje Ci sie kluczyk że nie możesz przekręcić w strone "otwierania" czy sie przekręca i nic sie nie dzieję?? A tak wogóle dziwne ze nie masz pilota. Proponuje założyć nową centralke z pilotami koszt samej centralki bez alarmu około 50zł. i po takim zabiegu zapomnisz ze samochód otwiera sie kluczykiem :D

Pozdrawiam

właśnie chodzi o to ze sie nie blokuje kręce nim bez jakiegokolwiek problemu

W takim razie wnioskuje ze nic sie nie zacieło. Nie miałem takiego przypadku wiec nie powiem Ci na 100% co to moze być. Moge zaproponowac zebys zdjął z drzwi całą "tapicerke" i zobaczył czy nic sie nie zsuneło i czy wszystko jest na swoim miejscu.
Jesli źle radze niech mnie ktoś poprawi :)

hehe to jutro będe działał z tapicerką;p a jak co to kupic cały komplet centralki w sensie sterownik siłowniki itp ??a jak co to gdzie jest schowana centralka w alfie jestem nowym użytkownikiem alfy wiec sie niestety nie orientuje jeszcze co gdzie i jak:p

właśnie tak kupujesz samą centralke bo siłowniki już masz :)

Centralka znajduje sie w skrzynce bezpieczników z lewej strony nad nogami kierowcy. jest to taka żółta kostka wielkości "dwóch przekaźników" z kabelkiem dł około 5cm który nie jest do niczego podłączony. jakbyś miał jakieś pytania to pisz na priv bo niedawno takie cosik u siebie montowałem :D

Pozdro

Ostatnia edycja:
Ja bardziej obstawiam przetarty kabel w tej gumie, co łączy drzwi i budę, miernik i sprawdzasz przejście miedzy kablami z kostki wpinanej do siłownika (jak już zdejmiesz boczek z drzwi i odepniesz kostkę od zamka) a kostka łącząca wiązkę drzwi z reszta (jak zdejmiesz plastikowa osłonę przy progu i odwiniesz dywan znajdziesz duża czarna prostokątną wtyczkę gdzie biedzie dużo kabli w 3 rzędach i biedzie miała żółte zapieńcie jak za nie pociągniesz to się rozepnie i sprawdzasz te same kolory, co w tej od siłownika.
Według mnie to na 99% to, bo od pasażera działa, wiec nie centralka.
A sterowanie radiowe do centralki to fajna rzecz swoją drogą

witam wszystkich jestem świeżym użytkownikiem alfy 146 :D:D:D

mam taki problem a mianowicie chodzi mi o to ze nie moge otworzyć drzwi za pomocą kluczyka od strony kierowcy da sie tylko zamknąć :/ a od strony pasażera jest wszystko ok czego to moze być przyczyna?? nie mam otwierania z pilota

Miałem kiedyś podobny problem i to nie z jednej a z obu stron tyle, że mogłem otworzyć a nie mogłem zamknąć - za 340 zł założyłem, alarm z centralnym zamkiem i zapomniałwm już, jak się drzwi kluczykiem otwiera :)

U mnie przyczyną były wkładki zamków i w jednej i w drugiej ułamany był jeden z dwóch bolców znajdujących się po stronie przeciwległej do otworu na kluczyk. Wkładek nie mogłem już dostać więc alarmem z centralnym zamkiem załatwiłem sprawę :/

Jeśli okaże się, że masz uszkodzoną wkładkę od skrony kierowcy - jest jeszcze jeden manewr, który może zdać egzamin - zamień wkładki stronami - tą co była od strony kierowcy zamontuj od strony pasażera i na odwrót :)

Ostatnia edycja:
Zamiana wkładek stronami nie jest chyba rozwiazaniem, może się mylę, ale mój kolega w 145 jak zamienił stronami to przestały działać wogóle zamki ;]
Po drugie slyszałem że wkładki dorabiaja.

P.S. na początku nie zrozumiałem problemu :P

Juz mowie co ci sie dzieje alfy maja na wkładce od zamka plastikowa nakladkę z ktorej idzie drut ktory pociąga zamek w drzwiach, w tym plastiku okręca się wkladka( w lewo i w prawo, otwiera lub zamyka:) :) na komcu wkladki jest male wybrzuszenie aluminiowe ktore stawia opor na plastik ukruszyło się i wylądowało po stronie gdzie pcha przy otwieraniu nie rozkrecaj tego bo sie nie oplaca a i takk tego nie naprawisz tego wiem bo to robilem bardzo duzo grzebania instaluj pilota i nie baw sie w naprawe tego chyba ze załatwisz sobie koplet zamkow nowy :) pozdrawiam

Witam. Podepnę się pod temat, bo ktoś poruszył tu temat sterownika z allegro. Czy jest jakaś filozofia żeby to podłączyć? Czy wystarczy wpiąć się do skrzyneczki od centralnego i koniec? Bo sam chcę kupić cosik takiego (ale piloty na allegro to mają lipne, niczym z odpustu... i nie wiem który kupić :P )

Pozdrowionka

Amortyzatory
Powrót