• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problem z centralnym zamkiem w Alfa Romeo 166

Witam, czy możliwe jest żeby centralny działał 4 razy i później już nie??..sytuacja od zakupu auta wyglądała następująco...nie działał co jakiś czas centralny zarówno z kluczyka jak i z pilota...wydawało mi się że przycina się zamek w prawych przednich drzwiach bo raz się rygiel się podnosił a raz nie...wymieniłem go...dalej to samo...bateria w pilocie dobra..dziś nawet psikałem kontakt sprayem kostki w drzwiach...i zacząłem liczyć ilość cykli zamknięcia i otwarcia...za każdym razem czy to z kluczyka czy z pilota było 4 razy...piąty raz centralny nie działa..ktoś się z czymś takim spotkał??...przyznam że jest to dość upierdliwe i wkurzające...

Wymieniłeś cały zamek? Mi to wygląda na padnięty któryś z zamków w drzwiach, a odcina co centralka zasilanie po 4 razach, żeby nie uwalić elektroniki dalszym pstykaniem.

Tak wymieniłem cały kompletny zamek

Tak wszystkie cztery się chowają i wracają..wcześniej prawy przedni raz się chował a raz nie i stąd jego wymiana...myślałem że to rozwiąże problem bo już to przerabiałem w innym aucie...a tu okazuję się że nie do końca...

Myślę żeby jeszcze dobrać się do przekaźnika centralnego tego obok nóg pasażera...ale nie wiem czy jest tam w ogóle sens grzebać w takim przypadku??...

Warto spojrzeć, tam z nagrzewnicy kapie na przekaźniki - centralny, oświetlenie wnętrza i coś tam jeszcze.

Ok to zajrzę, ten boczek przy nogach trzyma się na jednej śrubie czy są jakieś zatrzaski?...nie chciałbym czegoś połamać itd

Ok to zajrzę, ten boczek przy nogach trzyma się na jednej śrubie czy są jakieś zatrzaski?...nie chciałbym czegoś połamać itd
Jedna sruba przy pedale przyspieszenia(jakis imbus mały) a z drugiej srony wsuwane w tunel..nie ma co się tam lamać-boczek jest giętki i daje się wyginać.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Takie cyrki robił (u mnie) moduł komfortu, wymiana na sprawny pomogła. Znajduje się on przy bezpiecznikach w bagażniku. Podmień z kimś i sprawdź.

Ostatnia edycja:
Ok dzięki za informację dziś wieczorem podejdę i obadam ten moduł.

Moduł podmieniony...dalej to samo...wszystko posprawdzane co może mieć wpływ na centralny ( oprócz centralki bo do niej nie chciało mi się dobierać )...osoba od której miałem moduł komfortu też mówiła mi że jak miała 166 było podobnie...po iluś cyklach - 4 pod rząd centralny się blokował i nie działał...może niech ktoś sprawdzi pod rząd wykonać ileś cykli : zamknięcie - otwarcie...może ten typ tak ma :)

Z ciekawości, o jakim module komfortu mówicie? U mnie czegoś takiego nie ma, jest po prostu przekaźnik centralnego zamka. Moduł komfortu nie wychodził przypadkiem w ostatnich modelach przed liftem i łączył centralny i oświetlenie kabiny w jednym? Z którego roku masz auto?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

The control unit also runs a series of safety checks:

- switch position is checked at the end of each operation. If this position does not agree with the action carried out (e.g. if a door is open), a repulsion command is issued, i.e. the opposite manoeuvre is carried out to realign all the locks.
- if the control unit detects several complete, consecutive lock/release manoeuvres - at least 8 within 20 seconds - the system cuts in to limit the manoeuvres: the system is inhibited in release position for 30 seconds
- If battery voltage drops below 9 V during a lock/release operation, the system suspends the operation. If battery voltage is lower than 9 V at the outset, no command is issued.

Tak wszystkie cztery się chowają i wracają..wcześniej prawy przedni raz się chował a raz nie i stąd jego wymiana...myślałem że to rozwiąże problem bo już to przerabiałem w innym aucie...a tu okazuję się że nie do końca...

Może być tak, że w którymś zamku mikrostyk nie widzi, że drzwi się zamknęły i dlatego otwiera wszystko ponownie. To jedna z opcji. Musiałbyś przedzwonić wszsytjie mikrostyki w zamkach.

Centralny działał tak jak opisałem wcześniej...i już się do tego przyzwyczaiłem...aż tu nagle przestał działać :)...teraz działa jak mu się chce...to znaczy częściej mu się nie chce...nie działa ani z pilota ani z kluczyka...po jakimś czasie zacznie działać...i znowu przestaje...słyszę centralkę za każdym razem jak wciskam przycisk na pilocie..auto było na podnośniku i może mu zaszkodził :)...poważnie to jakaś masakra jest...nigdy nie miałem w aucie takich jaj...ktoś coś może jeszcze doradzić? do sprawdzania tych mikrostyków już nie mam nerwów i czasu..

Sprawdź dobrze mastera w drzwiach kierowcy. Czy sygnał tam dociera? Czy wszystko działa jak należy? Masa jest dobra?

Może głupie pytanie ale co to jest master w drzwiach? Mam też problem ze światłami mijania bo raz świecą a raz nie..więc może być problem z masą..natomiast nie ma zależności tego typu że jak nie świecą światła to nie działa centralny i na odwrót..

Ok dzięki za odpowiedź, w takim razie sprawdzę ten trop

Amortyzatory
Powrót