problem z butla IRENE przy rehestracji

Auto
Alfa Romeo
witajcie znowu proble.m z moja slicznotka jest w niej gaz montowany 2 lata temu przez wlasciciela w belgi , aby ja zarejestrowac musze miec serwis butli itp butla jest w kole IRENE RT 48L i teraz tak bylem w serwisie by mi zrobili przeglad ale powiedzieli mi ze nikt mi nie zrobi bo auto hest nie zarejestrowane. poinformowano mnie ze musze skontaktowac sie z inspektorem z terenowego nadzoru technicznego i on przeprowadzi jakues badanie i wystawi papier zadzwonilem tam facet powiedzial ze zbiiorniki IRENE zostaly wycofane i nam dzwonic do nadzoru technicznego do gdanska i tam sprawdza w jakiejs bazie czy ten zbiiornik moze zostac czy trzeba go wymienic, potrzebuje nr seryjny tego zbiornika ktore sa wybite bezposrednio na nim ale nie moge ich zlokalizowac -gdzie one sa? z tym gazem sa takie problemy czy jak ?? zalatwial to ktos?

Masz pecha, niestety swego czasu była zadyma z IRENE, ktoś z konkurencji im się przysłużył donosami o rzekomych wadach wykonania, cofnięto im UDTy na zbiorniki i w sumie wykończono praktycznie firmę zatrudniającą masę osób. Raczej czeka Cię wymiana zbiornika na konkurencję STAKO, Grodków. Jeśli butla w kole to oznaczenia masz wybite wewnątrz butli na dole, widać po górnej pokrywy komory wielozaworu.

dziekuje za odp ciekawe ile taka podmianka i zrobia mi to w kazdym warsztacie ktory sie zajmuje gazem ? wystawia papiery na serwis czy zas beda klopoty musze gdzies w koncu zrobic ten serwis lpg do rejestracji

Kupujesz butle i dostajesz papier z TDT (Papier dostajesz wraz z butlą.) montujesz i powino być ok.

Wymieniasz sam zbiornik wielozawór zostaje. Najlepiej kup zbiornik o takiej samej wysokości bo jak bedzie innej to wielozawór albo będzie nie odbijał albo mało będzie wchodziło gazu.

nie każdy wielozawór pasuje do każdej butli

Butla IRENE posiada atest Urzędu Dozoru Technicznego a powinna mieć Transportowego Dozoru Technicznego.
dlatego wycofana no i podobno rdzewieją od środka :D teraz chyba znów produkują ....
szukaj butli niestety tylko podpytaj jakiegoś obeznanego gazownika chociaż o takiego trudno czy wielozawór będzie pasował
spytaj się ile będzie kosztować sama wymiana butli a butle zakup na alledrogo taniej na tym wyjdziesz zapewne

słyszałem ze jesli butla jest na gwarancji to wymienia firma co montowala instalacje, a co jesli mineła juz gwarancja? Niby sprzedali "wadliwąbutle" nadal powinni wymienić na inna na swoj koszt ?

Miałem podobną sytuację. Pojechałem do gazownika który zakładał gaz dogadałem się z nim. Gość wymontował butlę pojechał do hurtowni w której ją kupował i wymienili na nową innej firmy ja nie poniosłem żadnych kosztów chodź dałem gazownikowi 100zł za wymianę butli bo w końcu to nie jego wina i czemu gość ma być na tym w plecy :)

nie no jasne wymiana swoją drogą tzn robocizna, ale czy też miałeś wymianę jak już minął okres gwarancji ? Bo w tym miejscu co ja wymieniałem gazownik ciągle upiera się, że to juz po fakcie bo gwarancja mineła... ale ok homologacja wystawiona jest na 7 lat jeszcze wiec tez nie fer powinni to wymienic. ?

Powiem szczerze nie pamiętam ;/ generalnie ja na spokojnie z gościem pogadałem i był miły :) sporo mi pomógł. Prawda jest taka że jak ktoś nie ma dobrej woli to nic z nim nie załatwisz.

Amortyzatory
Powrót