• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Problem z Bluetooth 2006r 1.9 16V

Adriano94

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9JTDm 150KM
Witam, wróciłem z trasy wsiadłem w Bellę i chcąc odpalić, zatrykał rozrusznik jak seria z karabinku. Okazało się że klema masowa jest luźna poprawiłem to natychmiastowo i odpaliła lecz zaczął mrugać przebieg. Czyli osiowanie PROXI, mam kabel ELM327 i FESa 3.5 Registered interfejs widzi na COM3 ale nie chcę się połączyć bo FES stwierdził 'Niepewne polączenie'. Do mrugającego przebiegu dochodzi objaw taki, że wciskając na kierownicy słuchawkę chcąc wejść w media wyskakuje mi 'English Language Unavailable' i nie mam sparowanego telefonu. Co to się mogło stać z moją Bellunią czy byłby ktoś w stanie pomóc z Pomorskiego? Za odpowiedzi i pomoc z góry dziękuję :) Pozdrawiam.

Może spróbuj odłączyć akumulator na 10 minut, podłącz, zaczekaj, niech się wszystko porządnie zresetuje i zainicjalizuje. Po kilku minutach przekręć kluczyk, odpal auto. Niestety luźna masa potrafi narobić szkód w elektronice, miejmy nadzieję, że taki reset pomoże.

Ktoś kiedyś słusznie pisał na forum, żeby nie robić od razu adaptacji PROXI jak tylko zacznie mrugać przebieg, a sprawdzić w CAN setup lub body komputerze który z węzłów na magistrali rzeczywiście ma problem. Bo wiesz, hipotetycznie "usmażony" zostanie moduł Blue&Me, albo sterownik przycisków na kierownicy. Zrobisz adaptację PROXI, przebieg przestanie migać, a bluetooth dalej nie będzie działać czy na przykład sterowanie radiem z kierownicy. I ślad po tych węzłach na CANie zniknie bo je po prostu wyprogramujesz z body komputera, a dla auta już wszystko będzie w porządku.

Ok spróbuje zdjąć klemę i zobaczę jaki będzie efekt dam jej czasu nawet i z 60min :) Idę i zdejmuje klemę, dam znać czy to pomogło. Dzięki za radę :)

Niestety nic to nie dało :/ Trzeba pewnie osiować Proxi :/ Tylko co teraz zrobić może ma ktoś źródło do jakiegoś innego programu żeby to osiowanie Proxi zrobić? Za pomoc z góry dziękuję :)

Amortyzatory
Powrót