[159] Problem z Blue&Me

Panowie i mnie dopadł wirus centralki B&M. Jednak podobna sytuacja nie została wcześniej tu opisana. U mnie wygląda to następująco:
Wchodzę do auta, odpalam, telefon pokazuje, że łączy się z B&M, ale na wyświetlaczu pomiędzy zegarami nic się nie pojawia (nazwa operatora komórkowego). Po wciśnięciu "słuchawki" nie wyświetla się MENU B&M, ale co ciekawe po trzykrotnym naciśnięciu "słuchawki" wybiera ostatni numer ze spisu połączeń. W tym momencie radio się wycisza, następuje charakterystyczny dźwięk wybierania numeru (na telefonie również wybiera numer), ale pomiędzy zegarami pojawia się data, a nie z kim to połączenie jest realizowane. Chciałbym poprosić o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników, którzy oddaliliby ode mnie widmo zakupu nowej centralki B&M...
Pozdrawiam, Łukasz

@wwwlewy próbowałeś aktualizować B&M?
Nie próbowałem. Wszystko normalnie działało dziś rano, żeby po południu odmówić posługi... Z drugiej strony nie wiem czy aktualizacja to dobry pomysł bo wielu osobom przy aktualizacji "spaliła się" właśnie centralka...

Witam ,odłącz klemę minusowa od akumulatora na parę minut i powinno wrócić do normy, u mnie to zadziałało.
Miałem ten sam przypadek rano działało a po południu przestał działać B&M i na dodatek migał przebieg....

Nie próbowałem. Wszystko normalnie działało dziś rano, żeby po południu odmówić posługi... Z drugiej strony nie wiem czy aktualizacja to dobry pomysł bo wielu osobom przy aktualizacji "spaliła się" właśnie centralka...
odepnij kleme z aku na 10min

Dziwne jest to, że centralka sama w sobie działa (łączy się z telefonem i wybiera numery), a nie wyświetla tego pomiędzy zegarami... No i ten przebieg nie mruga...

U mnie odłączanie aku nic nie dało.

Jeśli i u Ciebie nie pomoże, jedyną słuszną opcją jest aktualizacja. W razie problemów służę radą. Wczoraj sam montowałem nową centralkę, aktualizowałem ją i uczyłem polskiego.

W razie "W" osiowanie przez MES-a, FES-a to ostateczność.

Ja bym spróbował od najprostszych rzeczy, czyli usunięcie telefonu z Blue&Me i ponowne jego sparowanie.
U mnie to pomogło gdy zaczęło mi się coś knocić z Blue&Me.

dobra to i ja dorzucę swoje pięć groszy - po naciśnięciu słuchawki zamiast pokazać mi się menu blue&me pojawia mi się komunikat bodajże "english language not available" i nic więcej. Telefon wykrywa blue&me ale nie jestem w stanie odpalić menu na kompie w aucie, oprócz tego wszystko gra-, pendrive itd.

Witam. Mam problem z blue & me oraz pendrivem. Przez chwilę wszystko działało sprawnie, później na zmianę połowa przycisków w kierownicy a teraz już kompletnie nie działa żaden z przycisków w kierownicy ani pendrive. Także podświetlenie tych przycisków przygasło.
Jak myślicie, czego to wina, kabli? jeśli tak, to jak mam do nich dotrzeć?
Proszę o pomoc

Witam. Mam problem z blue & me oraz pendrivem. Przez chwilę wszystko działało sprawnie, później na zmianę połowa przycisków w kierownicy a teraz już kompletnie nie działa żaden z przycisków w kierownicy ani pendrive. Także podświetlenie tych przycisków przygasło.
Jak myślicie, czego to wina, kabli? jeśli tak, to jak mam do nich dotrzeć?
Proszę o pomoc
zacznij od najprostrzej sprawy - klema out na 5 min jeśli nie pomoże to najprościej podpiąć się do kompa i sprawdzić mod b&m

Witam.kilka dni temu kupiłem Alfe 159 2007 r 1.8 mpi Turismo wszystko fajnie ale jest problem z Blue&Me a konkretnie opcja BLUe&me pojawia sie na wyswietlaczu dopiero po okolo pol godziny od uruchomienia silnika. wczesniej nic sie nie da zrobic bo tak jakby go nie widzi.kombinuje z tym juz tydzien , robiłem reset akumulatorem i nic ,dalej to samo. czy ktos z Was wie co z tym zrobić? moze mieliscie podobny problem. dodam ze po pół godziny samo sie nagle pokazuje ze telefon sie połaczył i usb tez działa.

Witam.kilka dni temu kupiłem Alfe 159 2007 r 1.8 mpi Turismo wszystko fajnie ale jest problem z Blue&Me a konkretnie opcja BLUe&me pojawia sie na wyswietlaczu dopiero po okolo pol godziny od uruchomienia silnika. wczesniej nic sie nie da zrobic bo tak jakby go nie widzi.kombinuje z tym juz tydzien , robiłem reset akumulatorem i nic ,dalej to samo. czy ktos z Was wie co z tym zrobić? moze mieliscie podobny problem. dodam ze po pół godziny samo sie nagle pokazuje ze telefon sie połaczył i usb tez działa.

Zrób upgrade softu. Na wcześniejszych stronach jest opisane jak.

dobra to i ja dorzucę swoje pięć groszy - po naciśnięciu słuchawki zamiast pokazać mi się menu blue&me pojawia mi się komunikat bodajże "english language not available" i nic więcej. Telefon wykrywa blue&me ale nie jestem w stanie odpalić menu na kompie w aucie, oprócz tego wszystko gra-, pendrive itd.
mam dokładnie tak samo. żadna funkcja b&me nie działa. Aku odłączałem, Co robić?

mam dokładnie tak samo. żadna funkcja b&me nie działa. Aku odłączałem, Co robić?

Te moduły potrafią się ni z tego ni z owego same odwiesić. Ale jeśli nie ma z nim komunikacji nawet przez złącze diagnostyczne - to niestety moduł do wymiany. Jeśli jest komunikacja - można próbować flashować oprogramowanie - w ASO.

Tomek, a można taki moduł wymienić na taki z innym numerem, czy muszą być takie same?
Pytam w kontekście dołożenia systemu B&M, kable mam już ogarnięte- teraz kwestia tylko którą centralkę kupić. Dzwoniłem do ASO to mi podali dwie, ale takich nigdy nie znalazłem na allegro, więc zastanawiam się czy mogę kupić jakąś inną.

Ja mam np autko z połowy maja 2006 roku.

A może ktoś inny coś wie na ten temat?

Tomio czy żeby wgrać PL do B&M wystarczy zaktualizować sterownik przez stronę B&M ?

Amortyzatory
Powrót