[Giulietta] Problem z Blue & ME

srekal34

Nowy
Auto
.
Witam,
Mam problem z Blue & Me. Nie mogę wejść do menu - sparowany telefon działa, mogę odebrać telefon z kierownicy, jednak na wyświetlaczu w zegarach nic się nie wyświetla(logo Blue&Me podczas włączenia jest). Po prostu jednego dnia menu zniklo - nie mam też turbiny w trybie D, ktora tez byla.
Spotkal się ktoś z czyms takim?

widze że każdemu zaczyna padać po kolei Blue & Me licznik mryga a pozniej choinka ikon

Mi licznik nie mryga, Blue&Me działa bo normalnie mogę rozmawiać, odebrać telefon na kierownicy, nie mam tylko menu :( Radio Repetition nic nie pomogło. Jakies inne pomysły?

Podpinając się pod ten temat..
Czy nie działający przycisk menu (słuchawki) blue &me i brak możliwości sparowania z nawigacją TomTom może wskazywać na centralkę?
Została wymieniona na używaną zgodną z nr OEM. Wgrali język polski, natomiast nie jestem przekonany co do samej wersji oprogramowania.
Wybieranie głosowe z windowsa działa. Sparowanie z tel też się udało.
Jestem umówiony na próbną podmianę centralki i gdy okazało się, że z tamtą wszystko jednak działa prawidłowo, to nadal jest wątpliwość czy to nie kwestia samego softu.
Pozostaje mi jeszcze aktualizacja samego Tomtoma, choć to nie powinno mieć związku z przyciskiem menu w kierownicy.
Ktoś tu gdzieś pisał, że w podobnym przypadku (nie można było wejść w
menu z kierownicy)) pomogła aktualizacja softu blue &me.
Może komuś coś się przypomni..
Pzdr

No i mojej zagadki z blue &me c.d. Wymieniona druga centralka, nr się zgadza, osiowanie eliminuje migający licznik, centralka paruje się z tel. Telefon z Tomtomem. A Blue &me z nawigacją już za Chiny ludowe! Wygenerowany kod po wbiciu w navi po chwili komunikuje brak włączonego modułu bluetooth w samochodzie. Po sparowaniu blue &me z telefonem wszystkie funkcje są dostępne. Jedynie brak komunikacji z nawigacją i opcji my car ze względu na brak połączenia.
Serwis rozkłada ręce. Jeszcze spróbuję aktualizacji Blue &me i wgranie języka polskiego. U mnie występuje Blue &me TomTom wersja pierwsza. Dziwna sprawa, nie mam już pomysłu. Na diagnostyce żadnych błędów, wszystko ok.
Pozdrawiam

Jakby komuś zachowały się pliki aktualizacyjne 5.5, 5.6 do Blue&me TomTom to prosiłbym o takową darowiznę. U mnie po wczytaniu pliku rozpoznającego rodzaj oprogramowania zaproponowało wersję 10.0. Być może zakupiona centralka miała nowszy soft i aktualizacja została do niego dopasowana. Natomiast podejrzewam, że oryginalnie u mnie była wersja Blue &me Tom Tom , która nie jest już produkowana i wspierana na stronie blueandme.net. I w tym upatruje mojego problemu w parowaniu się nawigacji z blue &me.

Chyba sam sobie odpowiedziałeś. Zastosuj stary soft bez żadnej aktualizacji. Kwestię braku włączonego modułu bluetooth w samochodzie przerabiałem. Osiowanie proxy nie zawsze wykonuje się prawidłowo. Sprawdź listę urządzeń w samochodzie tam gdzie się robi proxy czy wszystko jest. Jeśli nie to ponowne proxy aż do skutku. U mnie tak to wyglądało i też był problem z komunikacją z blue&me

Chyba sam sobie odpowiedziałeś. Zastosuj stary soft bez żadnej aktualizacji. Kwestię braku włączonego modułu bluetooth w samochodzie przerabiałem. Osiowanie proxy nie zawsze wykonuje się prawidłowo. Sprawdź listę urządzeń w samochodzie tam gdzie się robi proxy czy wszystko jest. Jeśli nie to ponowne proxy aż do skutku. U mnie tak to wyglądało i też był problem z komunikacją z blue&me
Tak, tylko teraz problem z dostępnością tego starego softu. Na stronie blueandme.net w zakładce Support/download po wpisaniu modelu auta - Giulietta
następnie:
blue&me generation - first/second, dalej Blue &me model -Blue&me TomTom
language -Polisch, można pobrać jedynie wersję językową.
Sama aktualizacja odbywa się tylko w dwóch krokach part 1 i part 2 czyli ustalenie wersji softu i dobranie aktualnego.
I teraz dylemat czy po wygraniu już wersji 10.0 można ew powrócić do 5.5 i 5.6. Skąd dostać pliki aktualizacyjne do Blue &me TomTom. W jednej z instrukcji widziałem, że wśród plików po rozpakowaniu powinien znaleźć się jakiś z rozszerzeniem tomtom. A niestety w tych co dostaje tego pliku nie widzę. Osiowanie było zrobione w ASO, zresztą dość dokładnie centralka została tam zdiagnozowania przez program. I na koniec pytanie czy to rzeczywiście może być przyczyną problemu z parowaniem. Telefon działa poprawnie, książka skopiowana, system głośnomówiący też działa. Chyba trzeba będzie się poddać i odpuścić łączność z nawigacją.
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót