Problem z blędami P1030; P1177; P1173

• Autor wątku Autor wątku player_77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

player_77

Guest
witam . ostatnio alfa zaczęła mi więcej palić paliwa i co jakiś czas na postoju obroty spadają do 500 po dodaniu gazu dławi się i na jakiś czas normuje , podłączyłem pod kompa i pokazało 3 błędy ... :

proszę o pomoc pozdrawiam

Bez tytułu1.jpgBez tytułu2.jpgBez tytułu3.jpg

P0130 to problem z sondą , brak połączenia, sprawdz wtyczki.

osunąłem błędy, sprawdziłem wtyczki , popsikałem specjalnym preparatem odpaliłem auto ... wszystko niby ok , ale przy ruszaniu pokazuje 25l/100km -spalanie chwilowe , wcześniej tego nie było , na biegu jałowym włączyłem klimę i zaczął się dusić po przy gazowaniu na chwile się poprawiło ... podłączyłem kompa i tym razem pokazało tylko błąd P0130 - czyli sonda - widocznie jej żywot się kończy!?

- dlatego zawsze prosimy o logi z FES-a, widać wtedy jaki przebieg, TRA, FRA , inne parametry.
- kiedy były zmieniane świece, filtr powietrza, wariator.
- może masz zakoksowana sonde lambda, ale to wszytko powinien pokazać test lub poprawna diagnostyka.
- u mnie też przy ruszaniu pokazuje 25l/100 km.
- będziesz pod mostem Milenijnym w tę środę ?

logi czyli chodzi o pliki csv.? swiece wymienilem jak sie zaczelo tak dziac, filtr rowniez wyieniony ,a wariatora nie posiadam. obecnie nie stety nie jestem we wroclawiu i nie dal bym rady podjechac... zrobilem wykres ,auto sie zagrzalo , przytrzymalem chwile na obrotach , po czym wlaczylem klime, przygazowalem obroty spadly i zgasl...

jak sa potrzebne inne parametry to prosze o wskazowki

Pokaż załącznik file1.rar

Załączniki

Ostatnia edycja:
Kod:
logi czyli chodzi o pliki csv.
- logi to wszystkie pliki jakie produkuje FES, czyli *.TXT oraz CSV.
- aby "wyprodukować *.TXT musimy po włączeniu zapłonu zrobic w FES-ie klawisz A i potem N (lub odwrotnie nie pamiętam).
- zostawiamy oryginalne nazwy, pliki te generuje FES automatycznie, nie ma potrzeby ich zapisywania osobno pod innymi nazwami.

- z plików, logów wychodzi że wcale nie działa sonda lambda, jedna i druga.
- jesli pierwsza pre-cat jest szeroko-pasmowa, to druga post-cat jest wąsko-pasmowa, czyli napięcie ma od 0 do 1V.
- szeroko-pasmowa ma napiecie od 0 do 5 V.
- a u ciebie obie sondy maja tak do 3.5 , 5 V, dziwne.
- wychodzi że są one uszkodzone, brak połączeń albo uszkodzone wejście ECU.
- jesteś już we Wrocławiu ?, czy dalej w Egipcie.

- z plików, logów wychodzi że wcale nie działa sonda lambda, jedna i druga.
- jesli pierwsza pre-cat jest szeroko-pasmowa, to druga post-cat jest wąsko-pasmowa, czyli napięcie ma od 0 do 1V.
- szeroko-pasmowa ma napiecie od 0 do 5 V.
- a u ciebie obie sondy maja tak do 3.5 , 5 V, dziwne.
- wychodzi że są one uszkodzone, brak połączeń albo uszkodzone wejście ECU.
- jesteś już we Wrocławiu ?, czy dalej w Egipcie.

no to faktycznie dziwnie się dzieje ! heh ! we wroclawiu mieszkałem przez okres studiów , teraz tutaj pracuje ale nie jeżdżę autem , alfa stoi 50km od wroclawia, przyjechać nie problem tylko czy dojadę?? :(

A mógłby ktoś napisać kilka słów o tych dwóch pozostałych błedach? 1177 i 1173. Miałem kiedyś taki, po skasowaniu nigdy nie powrócił, ale jestem ciekaw co to.

A mógłby ktoś napisać kilka słów o tych dwóch pozostałych błedach? 1177 i 1173. Miałem kiedyś taki, po skasowaniu nigdy nie powrócił, ale jestem ciekaw co to.

Ja mam u siebie właśnie problem z błędem P1173 i nie mogę sobie poradzić z tym żeby go wyeliminować. Z tego co doczytałem dotyczy on złego składu mieszanki.

- z błędami typu P1xxx jest taki problem że to błędy tzw. fabryczne, czyli nie ma opisu do nich, oprócz tych podanych w programie AutoData ver 3.38.
- bład 177 opis podaje że to problem z sensorem mieszanki, czyli MAF + sonda lambda.

Załączniki

• P1172-1173.jpg
    P1172-1173.jpg
    90.1 KB · Wyświetleń: 104
- z błędami typu P1xxx jest taki problem że to błędy tzw. fabryczne, czyli nie ma opisu do nich, oprócz tych podanych w programie AutoData ver 3.38.
- bład 177 opis podaje że to problem z sensorem mieszanki, czyli MAF + sonda lambda.

Czyli mogę rozumieć,że skoro przepływomierz mam sprawny to warto wymienić sondę lambda i zobaczyć czy błąd przestanie się pojawiać? Bo jedynie właśnie tylko do niej mam zastrzeżenia. Niby pracuje,ale bardzo późno bo dopiero jak silnik osiągnie temperaturę ok 70st. Wydaje mi się, że powinna zacząć pracę nieco wcześniej.

I jeszcze takie pytanie - czy po wymianie sondy lambda trzeba robić jakąś adaptację czy reset parametrów?

Ostatnia edycja:
- po wymianie sondy nic nie robimy.
- zakres prac, sprawdzenia masz na zrzucie.
- nie do konca jestem przekonany że to sonda.
- cała ta porada dotyczy tylko modelu 147 TS !!!!

- nie do konca jestem przekonany że to sonda

To czy w takim razie moglibyśmy się umówić na jakąś diagnostykę aby jednoznacznie określić co powoduje pojawianie się tego błędu? We własnym zakresie sprawdziłem to co mogłem i nie znalazłem przyczyny. Zbliża się jesień,chłodniejsze poranki i wieczory, a co za tym idzie auto zacznie mi palić jeszcze więcej (a i tak już ma spory apetyt).

Amortyzatory
Powrót