Problem z bezpiecznikami AR 156 SW

• Autor wątku Autor wątku marqez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marqez

Guest
Witam,

Od jakiegoś czasu mam problem z bezpiecznikami. Otóż co jakiś czas spala mi się bezpiecznik, który odpowiada za wszystkie zegary (prędkość, obroty, paliwo etc. oraz tylne światła pozycyjne). Wczoraj wymieniłem bezpiecznik i wszystko ok, dopóki nie włączyłem świateł i odpaliłem auta - pstryk, bezpiecznik spalony... i tak kilkakrotnie.

Jakiś czas temu zamontowałem sobie CB Radio na stałe (połączyłem przy odtwarzaczu cd) i zastanawiam się czy aby czegoś nie spierniczyłem i nie robi się zwarcie.

Ma ktoś jakiś pomysł, co mogę uczynić :) ?

A najlepiej namiar na dobrego elektryka co się zna na naszych niuniach w okolicach Katowic? (piszę dobrego, bo ostatni skasował mnie 80 zł, rozkręcił kierownicę i zaczął grzebać, a okazało się, że to bezpiecznik --> jak widać nie do końca....)

Byłbym wdzięczny za pomoc!

Pozdro!

Ostatnia edycja:
Wcześniej miałem Fiata Tipo 1.9 TDS i było tak samo jak piszesz, nie mogłem dojść co mu jest, a powodem okazał się czujnik obecności wody w filtrze paliwa, po odpięciu kostki wszystko grało jak należy. Spróbuj.

No tak, nie napisałem :) Myślę że wiesz gdzie masz filtr paliwa w swoim bolidzie, jeśli tak to jest u jego postawy (na samym dole), najzwyklejsza kostka.

qrcze stosunkowo niedawno grzebałem w tamtych miejscu. Niestety nie pamiętam kostki w tamtych miejscu. Poszukam wnikliwiej :)

No chyba ze Twój sprzęt nie jest w owy czujnik wyposażony. Ale tipo z 93' miał wiec Alfa z 00' też powinna mieć ;/

Ostatnia edycja:
W takim razie ponawiam prośbę i pytanie. Być może inni użytkownicy wiedzą coś w tej kwestii i znają w moich okolicach jakiegoś fachowca :)

Matt --> dzięki za pomoc!

Czyli czujnika brak?

Na razie zakładam, że brak, bo dość dużo się nagrzebałem przy filtrze (mechanik nie dokręcił odpowietrznika) i sądzę, żebym zauważył kostkę. U podstawy filtra na pewno jej brakuje, być może w górnej części. Będę jeszcze szukał.

Relacja :)

Kostki, pomimo poszukiwań, nie odnalazłem :)

Zamontowałem natomiast bezpiecznik 20 A (wcześniej był 10 A) i póki co wszystko świeci i działa. Zobaczymy jak będzie się sprawdzało jutro.

Amortyzatory
Powrót