• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem z benzyną w Alfa 166

Auto
Alfa 166
Witam. Mam alfe 166 z silnikiem 2.5 v6 188km w gazie i jest taki problem że uruchamiam auto zimny silnik a auto jak by sie dusiło strzela coś dodaje gazu a on dławi sie i nie chce przekroczyć 3 tyś obrotów. A na gazie normalnie jeżdzi. Silnik się za grzeje to na benzynie jedzie jak muł jak by miał z 50 koni a nie 188. Prosze o pomoc.

Podepnij się kompem i sprawdź parametry, w szczególności temperaturę silnika i powietrza zasysanego.

Może to też być rozjechana mapa Pb przez niewłaściwą pracę na LPG. Dokładnie takie objawy. Musisz wyłączyć gaz, zrobić reset kompa i adaptację (znajdziesz na forum instrukcję). Potem przynajmniej setka na benzynie i dopiero wracasz do LPG. Adaptacja nie zaszkodzi, a jak pomoże to będziesz miał jasność.
Podstawa to to co Danus pisz. Bez kompa to lepiej się przesiądź na MPK.

Skasuj błędy, wyłącz gaz bezpiecznikiem (nie wskaźnikiem gazu), zrób reset, adaptacje i pojeździj na PB i wtedy sprawdź czy jakieś błędy. Ja mam w tej chwili podobnie jak ty z gazem. Od 250km latam na Pb i brak błędu wypadania zapłonów czy lambda a na gazie są (nowe cewki, świece)więc pewnie już wtryski swoje przejechały.

Proponuję sprawdzić najpierw wtrysku Pb. Ja mialem bardzo podobnie. Ciężko odpalała,dusiła się,wypadanie zapłonów itp. Robiłem adaptację itd. Nic to nie dali. Auto odwiedzilo 4 znachorów i cztery różne opinię od uszczelki pod głowicą po padnięty komp silnika. W końcu auto calkiem odmówiło współpracy (przez tutejszych partaczy) zapakowałem ja na lawetę i 500km do QBY. Chłopak na drugi dzień już wiedział co jej dolega. Do tej pory mam spokój.
Objawy masz podobne więc proponuję to sprawdzić. Pozdro

Na wolnych obrotach gorący silnik też tak nierówno pracuje i strzela?

Wiedz tak. Zrobiłem taj jak pan Marek i rafik piszą czyli adaptacje i chyba zadzialalo jeżdzi normalnie na benzynie i nic sie nie dzieje, wielkie dzięki.

- - - Updated - - -

Wiedz tak. Zrobiłem taj jak pan Marek i rafik piszą czyli adaptacje i chyba zadzialalo jeżdzi normalnie na benzynie i nic sie nie dzieje, wielkie dzięki.

Czyli tak jak myślałem. Coś się sypie z gazem i krzaczy Ci mapy Pb. Pojeździj ne Pb i pojedź do gaziarza niech zrobi to dobrze. Jaką masz instalkę i bebechy?

Czyli sprzęt ok. Może coś się kończy. Wtryski? Reduktor? Filtry? Ile ma nakulane instalka?

To jak masz na gwarancji to się nie ma co szczypać tylko jedź z reklamacją. Powiedz że mapy pb Ci rozjeżdża i niech działają.

mam pytanie jakie masz wtryskiwacze benzynowe ? żółte czy czarne? - jeśli żółte to wystarczy płukanka do beny od czasu do czasu nalać a jak czarne to polecam zalać po korek i co 500 km dolewać do pełna bo lubią się zasyfiać i płukanka nie daje rady- inna konstrukcja z względu na oszczędności. tak na wsi słuczaj:) sam jako zapalony gazownik wykończyłem wtryski benzynowe czarne dzięki jeżdżeniu na żółtej lampce.

Ale przecież napisał że po adaptacji wszystko wróciło do normy więc nie ma to nic wspólnego z wtryskiwaczami.

Amortyzatory
Powrót