• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Problem z bagażnikiem

Auto
1. Alfa Romeo 159 3.2 Q4
Witam
Mam problem z bagażnikiem. Od wczoraj nie da sie go otworzyć. Wersja sedan. Do południa wszystko działało normalnie, wieczorem już nie. Mianowicie gdy klikam na pilocie otwarcie bagażnika kierunkowskazy migają słychać zamek ale bagażnik sie nie otwiera. Co jest?? Mieliście taką sytuację. Jedziemy z żoną w weekend w trase potrzebuje to zrobić. Od czego zacząć? POMOCY

Z tego co wiem w sedanie gdzieś między tylna kanapa a plastikami jest linka do awaryjnego otwierania. Pozdrawiam

Zamknij auto (drzwi) pilotem, potem otwórz auto (drzwi) pilotem.
I już działa otwieranie bagażnika z pilota ;)

Z tego co wiem w sedanie gdzieś między tylna kanapa a plastikami jest linka do awaryjnego otwierania. Pozdrawiam
Tylko ja nic takiego u siebie nie widze. Chyba nie we wszystkich modelach to było

- - - Updated - - -

Zamknij auto (drzwi) pilotem, potem otwórz auto (drzwi) pilotem.
I już działa otwieranie bagażnika z pilota ;)

Właśnie że sie nie otwiera. Znam ten sposób.

Na YouTube szukałeś? Widziałem filmik kiedyś

Stawiam na uszkodzony zamek. Jeśli słyszysz klik na zamku to próbuje się on otworzyć ale ten siłownik co pcha rygielek nie chce się wysunąć. Otwórz bagażnik awaryjnie jak koledzy napisali powyżej, następnie na otwartej klapie sprawdź zamek czy się zamyka/otwiera. Jeśli nie, ale słychać klik, to pewnie zamek. Jeśli nic nie słychać, to może być zamek, a może być np. wiązka która jest w klapie bagażnika, często się przeciera. Trzeba grzebać...

Jakby co to mam zamek w częściach, sprawny działający, ale rozebrany. Jakbyś potrzebował np. samego siłownika albo mikrostyku (są dwa, jeden do światła, drugi to czujnik otwarcia) to daj znać :) Powodzenia.

Na pewno jest. Po lewej stronie (za kierowcą) włóż rękę pod kanapę w okolicach narożnika, bliżej boku niż przodu. Też szukałem.
I znalazłem :)
No jest. Znalazłem. Tylko ciągne ciągne za to i nic. Dalej sie nie otwiera.

Musi pójść, spróbuj z kimś. Jeden ciągnie za linkę drugi dociska lub ciągnie za klapę. Musi pójść, nie otworzysz inaczej. Pozdrawiam

Sprawdź bezpiecznik w skrzynce obok kierownicy. Prawdopodobnie przepalił się bo wiązka jest przetarta, przerabiałem temat w tym tygodniu.20220119_141520.jpg

Ostatnia edycja:
Za tę linką, pod siedziskiem z tyłu, trzeba naprawdę solidnie pociągnąć - pomysł kolegi z tym, żeby w tym czasie ktoś inny nacisnął z góry na pokrywę bagażnika, na pewno nie zaszkodzi, a ułatwi odskoczenie rygla.

Gdyby to był problem natury elektrycznej, to nie słychać by było siłownika, po naciśnięciu pilota.

Musi pójść, spróbuj z kimś. Jeden ciągnie za linkę drugi dociska lub ciągnie za klapę.
Coś ty dwóch chłopa ciągło tego druta :D i ni ch...ja dalej sie nie otwiera.

- - - Updated - - -

Gdyby to był problem natury elektrycznej, to nie słychać by było siłownika, po naciśnięciu pilota.
Też mi sie tak wydaje. Choć nie sprawdzałem bezpieczników.

Wiele tam nie widać, ale spróbuj zajrzeć przez otwór na narty, może się tam coś przycięło - jeśli nie, to czeka Cię demontaż tylnego oparcia.

Jeszcze taki pomysł, zanim dobierzesz się do demontażu oparcia - spróbuj wstawić samochód w jakieś ciepłe miejsce, może coś tam zamarzło, albo może trzyma uszczelka.

Jeszcze jeden pomysł, może głupi, ale prosty do zastosowania - znajdź jednak ten bezpiecznik od pokrywy bagażnika i go wyjmij, a po tym, spróbuj z tą linka pod kanapą - może te odbojniki, które wypychają klapę, są cały czas w pozycji jej wypychania, bo tam oprócz elektrycznego zamka, są elektrycznie sterowane te odbojniki, ale chyba są pod jednym bezpiecznikiem - jak się otwiera pokrywę, to są słyszalne dwa momenty, jeden odblokowujący rygiel, a drugi wypychający te odbojniki, powodujące, że pokrywa odskakuje.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót