Problem z ABS / EBD / VDC - wszystko na raz...

daniel-mm

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD, 2003r.
Witam serdecznie.
Jestem posiadaczem Alfy 156 Sportwagon z 2003 roku, z silnikiem 1.9 JTD.

Od kilku tygodni mam jednak problem, z "wariującym" komputerem, wyświetlającym przez cały czas błędy ABS, VDC i EBD.

Na wstępie zaznaczę, że znalazłem i przeczytałem mnóstwo postów dot. podobnych problemów, jednak sprawy nie udało mi się nadal rozwiązać.

Przede wszystkim, zacznę od tego, że auto było już u mechanika, który podpinał je pod komputer. Oto błędy:

C1881 - Kodowanie wariantów (błąd)
C1607 - Sterownik (komponent uszkodzony)
C1276 - Przekaźnik zaworu (błąd)
C1505 - Czujnik kąta skrętu (błąd).

Próba wykasowania błędów nieudana. Ostatecznie mechanik rozłożył ręce i kazał wymienić ECU...

Przeczytałem również, że owe błędy może powodować słaby akumulator, więc kilka dni temu odłączyłem klemy na całą noc i podłączyłem aku pod prostownik.

To jednak nic nie dało. Po podłączeniu akumulatora, błędy nadal są.
Sprawdzałem nawet aku pod kątem sprawności i jego zdolność rozruchowa wynosi 72%.

Drodzy Koledzy, pomóżcie, bo już nie wiem co mam robić... :(
Czy jest coś jeszcze, co mogę sprawdzić samemu ?
Może to tylko jakaś "błahostka" ?

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź.
Kolega ma na myśli ten 32V 60A ?

Jeśli ten, to tak - sprawdzałem go już. Jest ok.

Zmień mechanika.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Ja jedynie tak jak kolega wyzej moge doradzic sprawdzenie bezpiecznika od abs

Wszystkie te trzy rzeczy jak sadze sa powiaza e ze soba gdzyz chodzi o naped. Sprawdz czujniki od abs przy kolach moze nie styka ktorys i stad wariacje, sprawdz wiazke od czujnika do bezpiecznika i od bezp do kompa. Moze jeszcze byc cos z pompa vacum?
I tam jak pisal jaboleq zmien mechanika bo bez popraw ej diagnozy od razu kompa wymieniac to "sorry" ale nie ten klimat :P

I fajnie by bylo gdybys napisal co juz sprawdziles.

Sprawa rozwiązana. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Pomogła wymiana obu "dużych" bezpieczników w skrzynce na akumulatorze.

Pozostał jedynie błąd VDC (czujnik kąta skrętu).
Co prawda kierownica jest prosto, ale diagnosta na stacji stwierdził, że należy ustawić zbieżność, więc pewnie to rozwiąże problem.

Żeby nie zakładać nowego tematu, zadam jeszcze pytanie, z trochę innej "beczki".
Otóż nurtuje mnie kolor plastiku bocznych poduszek powietrznych w fotelach.

Posiadam bowiem wersję wyposażenia z czerwoną skórą w środku.
Ostatnio przypadkiem trafiłem na aukcję auta, w którym owe poduszki są w kolorze fotela, czyli skórzanym czerwonym, a u mnie jest to po prostu czarny plastik... Czy to świadczy o tym, że ktoś je wymieniał, czy wszystko jest ok ?

Pozdrawiam.

I tak pewnie nie działa ta poduszka :P. U mnie czarna skóra i czarna ta osłona.

Błąd czujnika skrętu naprawisz wykonując kalibrację komputerem w MES/FES.

Witam ponownie po przerwie.
By nie zakładać nowego tematu, będę kontynuował ten.

A mianowicie, nie mogę uporać się z pozostałym błędem VDC o którym pisałem już wcześniej.

Zgodnie z radą kolegi jaboleq, podłączyłem auto pod kompa (próbowałem zarówno programem FES i MES) i próbowałem przeprowadzić kalibrację i wykasować błędy.

Niestety nie udało się. Przede wszystkim, tuż po połączeniu się programu ze sterownikiem ABS, na wyświetlaczu komputera w aucie wyrzuca mi jeszcze EBD Failure i ABS Failure. Przy próbie ich wykasowania, najczęściej zrywa połączenie lub po prostu nie kasuje.

Próba przeprowadzenia kalibracji (zarówno w FES jak i MES) teoretycznie kończy się pomyślnie, jednak kontrolka VDC świeci się nadal.

Dodam, że oczywiście wspomniany wcześniej bezpiecznik jest ok, a w aucie została ustawiona zbieżność.

Proszę o jakieś rady. Jak się z tym uporać ? Co mogę sprawdzić ? A może ktoś z użytkowników miał podobny problem ? Możliwe jest, by winny był komputer ABSu ?

Pozdrawiam

Wygląda mi na to, że masz problemy połączenia z VDC (komunikat błędu przy podłączaniu to normalna rzecz). Błąd powinien zostać skasowany bez problemu i wykonana kalibracja pomyślnie. Bez skasowania błędu kalibracja nic nie da. Jakiego kabelka używasz? KKL? Być może trzeba spróbować innego np ELM.

Jest to kabel KKL (niebieski z przełącznikiem).

Co do połączenia, to właśnie przy próbie kasowania błędów, na komputerze auta wyświetla mi się również żółty wykrzyknik i napis "Failure Connection"...

Witam ponownie po krótkiej przerwie.
Właśnie wracam od mechanika, który podłączył auto pod "profesjonalny" komputer BOSH-a.

Niestety objawy te same, co u mnie. Błąd VDC nie da się wykasować. Każda próba kończy się zerwaniem połączenia.

Zasugerowano mi wymianę owego czujnika skrętu.
I tutaj moje kolejne pytanie: dostępność tej części jest jak widzę słaba (znalazłem w sieci 2 pozycje - używane). Czy drugi czujnik musi mieć identyczny numer katalogowy jak ten, który mam obecnie ?

edit:
Czujnik już zakupiony.
Koledzy, czy ktoś z Was samemu wymieniał już to ustrojstwo ?
Czy w ogóle bez problemu można wymienić sam czujnik, czy trzeba razem z manetkami ?

Ostatnia edycja:
Problem rozwiązany. Wymiana czujnika kąta skrętu, a następnie kalibracja (w moim przypadku była KONIECZNA) wykonana w programie FES, rozwiązała problem. Dodam, że sama wymiana jest bardzo prosta.

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

A cos wiecej odnośnie kalibracji i wymiany ?

Wysłane przez Tapatalk

Amortyzatory
Powrót